Friday, 19 April, 2024

Δημιουργήθηκε το πρώτο εργαλείο πρόληψης του HIV που έχει σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες

Mια μέθοδος πρόληψης του HIV που βρίσκεται στον έλεγχο των γυναικών, μπορεί με ασφάλεια να βοηθήσει στη μείωση νέων μολύνσεων από τον HIV.

Το πρώτο εργαλείο πρόληψης του HIV που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις γυναίκες πήρε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης αυτήν την εβδομάδα, αφού ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δύο μεγάλων μελετών (μία εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη).

Πρόκειται για ένα κολπικό δακτύλιο που περιέχει αντιρετροϊκά φάρμακακαι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σταματάει την εξάπλωση του ιού HIV. Οι ερευνητές πίσω από αυτές τις μελέτες, που είναι γνωστές ως ASPIRE και Ring Study (Μελέτη του Δαχτυλιδιού), ήταν αισιόδοξοι ότι αυτή η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, θα αποτελούσε μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία των γυναικών της Αφρικής από τον ιό HIV.

Όπως ο δακτύλιος για την αντισύλληψη, το δαχτυλίδι dapivirine λειτουργεί για ένα μήνα, απελευθερώνοντας αργά το αντιρετροϊκό φάρμακο για να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του HIV στα υγιή κύτταρα.

Το δαχτυλίδι dapivirine, δημιουργήθηκε από την International Partnership for Microbicides (Διεθνή Σύμπραξη για τα Μικροβιοκτόνα), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στόχο έχει την πρόληψη της μετάδοσης του HIV μέσω της χρήσης μικροβιοκτόνων ή ουσιών που σκοτώνουν τους ιούς μόλις έρθουν σε επαφή. Όπως ο δακτύλιος για την αντισύλληψη, το δαχτυλίδι dapivirine λειτουργεί για ένα μήνα, απελευθερώνοντας αργά το αντιρετροϊκό φάρμακο για να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του HIV στα υγιή κύτταρα. Ένα δαχτυλίδι διπλής δράσης, το οποίο θα εμποδίζει τον ιό HIV και την εγκυμοσύνη, είναι επίσης σε εξέλιξη.

Και οι δύο μελέτες έγιναν πάνω σε γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν νέες, μόνες, και θεωρήθηκε ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τον ιό HIV – ο υψηλός κίνδυνος ορίζεται από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, κοινή χρήση βελόνων, προηγούμενο ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Στη συνέχεια δόθηκε σε αυτές τις γυναίκες είτε ένα δαχτυλίδι dapivirine ή ένα δαχτυλίδι με εικονικό φάρμακο, και όλοι εξετάζονταν τακτικά για ΣΜΝ και HIV αλλά τους παρέχονταν και δωρεάν προφυλακτικά και άλλες συμβουλές για την πρόληψη του ιού HIV.

Η ASPIRE, η πρώτη από τις δύο μελέτες, χρησιμοποίησε δείγμα από 2.600 γυναίκες στο Μαλάουι, στη Νότιο Αφρική, την Ουγκάντα ​​και τη Ζιμπάμπουε και διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 27% λιγότερες γυναίκες κόλλησαν τον ιό HIV στην ομάδα που φορούσε το δακτύλιο dapivirine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν 25 ετών και άνω ήταν πολύ πιο συνεπής με τα δαχτυλίδια τους, γεγονός που μείωσε το ποσοστό της λοίμωξης ακόμη πιο δραματικά στην ηλικιακή τους ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Ring Study, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι 31% λιγότερες γυναίκες ανέπτυξαν HIV όταν χρησιμοποίησαν το δαχτυλίδι dapivirine – μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 21, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο με 37% λιγότερες γυναίκες να νοσούν. Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα από σχεδόν 2.000 γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 45 στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για Ρετροϊούς και Λοιμώξεις (CROI) στη Βοστώνη.

Και στις δύο μελέτες, ωστόσο, οι ερευνητές είδαν μια μικρή εως μηδενική πρόσθετη προστασία για τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 21, και εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν αν αυτό έχει να κάνει με τη χρήση ή είναι κάτι φυσιολογικό.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως όλη αυτή η μελέτη είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις γυναίκες όλων των ηλικιών. «Για πρώτη φορά, έχουμε δύο μελέτες που να αποδεικνύουν ότι μια μέθοδος πρόληψης του HIV που βρίσκεται στον έλεγχο των γυναικών, μπορεί με ασφάλεια να βοηθήσει στη μείωση νέων μολύνσεων από τον HIV», δήλωσε ο Jared Baten, κορυφαίος ερευνητής της μελέτης ASPIRE. Πρόσθεσε ότι είναι «αισιόδοξος για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο» και σίγουρα συμφωνούμε μαζί του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου