Thursday, 28 March, 2024

Μήπως είσαι υπερβολικά επιεικής ως γονιός;

Είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε γονιό να δείξει υπερβολική επιείκεια ή να κακομάθει το παιδί του Στο κάτω κάτω, το αγαπάει περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο. Είναι λοιπόν φυσικό να θέλετε να ευχαριστείτε το παιδί σας και να το κάνετε ευτυχισμένο.

 Έτσι, εύκολα μπορεί να παρασυρθείτε κάνοντάς του όλα τα χατίρια και αφήνοντάς το να γίνει το επίκεντρο του σύμπαντος για εσάς.

«Πρέπει να ελέγξετε αυτές τις επιθυμίες σας για χάρη του ίδιου σας του παιδιού», επισημαίνει η γιατρός και μέλος του Royal College of Physicians Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ, τονίζοντας ότι ένας από τους τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να μη γίνει εγωκεντρικό είναι να φροντίσετε από νωρίς να μην είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής σας. Πρέπει να μάθει ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω του και ότι η οικογένεια δεν το βλέπει ως άξονά της.

Αν δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ξεκάθαρα ότι κάποιες φορές θα πρέπει να μένει χωρίς εσάς και να κάνει πράγματα μόνο του, θα του κάνετε μεγάλο καλό. Τίποτε απ΄ όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να γίνεται με σκληρότητα ή εξαναγκασμό. Πρέπει να δείχνετε στο παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερη αγάπη, αλλά ταυτόχρονα να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι για όλους ισχύουν ορισμένα όρια εντός των οποίων ζουν. Καθώς μεγαλώνει, πρέπει επίσης να το διδάξετε ότι έχετε και εσείς ανάγκη για προσωπικές στιγμές, όπως και εκείνο, αν και θα είστε πάντα δίπλα του αν χρειαστεί. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η υπερβολική επιείκεια και ανοχή έχει σχέση μόνο με το πόσα υλικά πράγματα έχει το παιδί σας ή πόση αγάπη παίρνει.

Έχει να κάνει με το να αφήνετε το παιδί σας να μεγαλώνει με την εντύπωση ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του τόσο σε εσάς όσο και στους άλλους, χρησιμοποιώντας παιχνίδια δύναμης, όπως τα καλοπιάσματα ή τα νταηλίκια.

Ως γονιός έχετε καθήκον να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

mothersblog

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου