Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ουρολοίμωξη και παραλία – Συμπτώματα και πρόληψη

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Λέγοντας ουρολοίμωξη εννοούμε την μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από μικρόβιο. Η πιο συνηθισμένη λοίμωξη που προσβάλει τις γυναίκες είναι η κυστίτιδα ή αλλιώς μόλυνση της ουροδόχου κύστεως. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των γυναικών, με ποσοστό 6 στις 10, θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή την ουρολοίμωξη και φυσικά τα ενοχλητικά συμπτώματατα της. Στην περίπτωση που μια γυναίκα εμφανίζει ουρολοίμωξη πάνω από τρεις φορές το χρόνο, τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και φυσικά τη λύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη δώσει ο ουρολόγος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το έντονο τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, η αίσθηση ανάγκης για ούρηση που συνοδεύεται όμως από μικρή ποσότητα ούρων, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και σε χειρότερες περιπτώσεις η αιματουρία και ο πυρετός.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση ουρολοίμωξης είναι η καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα ώστε να δοθεί η σωστή αντιβίωση και θεραπεία από τον ουρολόγο. Χωρίς να παρακάμπτεται φυσικά η σημασία της ιατρικής λύσης ,να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που βοηθούν στην θεραπεία της ουρολοίμωξης όπως ο φυσικός χυμός μούρων που βοηθάει στην εξόντωση των βακτηρίων και τα προβιοτικά προιόντα που σταματούν την ανάπτυξη τους.

Γιατί οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού είναι σίγουρα οι ουρολοιμώξεις και συνήθως είναι συνδυασμός παραγόντων που τις προκαλούν. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επαφή με μικρόβια στην παραλία ,στη θάλασσα και στις πισίνες και το βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων αποδυναμώνοντας τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.

Άλλος παράγοντας που ευνοεί τις λοιμώξεις το καλοκαίρι είναι τα περισσότερα ταξίδια που ίσως προγραμματίζουμε και η αναγκαστική χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας ή ακόμη και η προσπάθεια αποφυγής χρήσης της τουαλέτας και το ”κράτημα” της ούρησης για πολλή ώρα.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθούμε εναντίον της ουρολοίμωξης;

Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση και να οδηγούμαστε σε συχνότερη ούρηση άρα και ”ξέπλυμα” κύστης.

Αποφυγή βρώμικης και πολυσύχναστης παραλίας και πισίνας.

Αλλαγή βρεγμένου μαγιού αμέσως μετά το κολύμπι και αποφυγή τοποθέτησης πετσέτας απευθείας σε άμμο.

Φροντίδα προσωπικής υγιεινής. Προτιμούμε βαμβακερά εσώρουχα και αποφεύγουμε αρωματισμένα προιόντα.

Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής και ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή.

Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες.

Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποιο ύποπτο ή ασυνήθιστο σύμπτωμα απευθυνόμαστε στον ουρολόγο για να γίνει άμεσα διάγνωση και να δοθεί θεραπεία.

Είναι καλοκαιράκι και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να χαλάσουν οι διακοπές μας και να ταλαιπωρήσουμε τον οργανισμό μας!

πηγή:medonline.gr

Ουρολοίμωξη και παραλία – Συμπτώματα και πρόληψη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου