Friday, 19 April, 2024

Παίρνουν φάρμακο διαβήτη για να χάσουν κιλά! Οι παρενέργειες μπορεί να είναι μοιραίες…

Παγκόσμια είναι η έλλειψη του φαρμάκου “Ozempic inj.sol”, το οποίο χορηγείται στους διαβητικούς, ενέσιμα, αλλά τον τελευταίο χρόνο το παίρνουν και πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αδυνατίσουν.

Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση του φαρμάκου που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022 φτάνοντας τις 362.000. Αυτό έχει ως συνέπεια, ασθενείς με διαβήτη να μένουν χωρίς φάρμακα, λόγω της χρήσης του φαρμάκου τους από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος!

Ο Γιώργος Κιοσές, γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο επιβεβαίωσε ότι η ζήτηση του συγκεκριμένου χαπιού για τον διαβήτη έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαβητικοί άνθρωποι, που χρειάζονται πραγματικά το σκεύασμα, εδώ και αρκετούς μήνες να δυσκολεύονται να το εξασφαλίσουν, αφού λόγω της αυξημένης χρήσης άρχισαν να παρουσιάζονται κατά διαστήματα σοβαρές ελλείψεις σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Καθηγητής φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  δρ Χρίστο Πέτρου ανέφερε ότι η ουσία που περιέχεται σε αυτό το φάρμακο, το οποίο κατά τα άλλα είναι αντιδιαβητικό και πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, να προκαλέσει αίσθημα κορεσμού και να μειώσει την όρεξη και την επιθυμία να λαμβάνεται υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

«Είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τον σακχαρώδη διαβήτη και δεν έχει καμία άλλη ένδειξη. Βλέπουμε δυστυχώς το φαινόμενο παχύσαρκοι και υπέρβαροι να βαφτίζονται διαβητικοί για να πάρουν φάρμακο που όμως αυτή η χρήση είναι εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων και προφανώς περιέχει κινδύνους. Το φάρμακο είναι μόνο για διαβητικούς και είναι με συνταγή γιατρού» είπε ο δρ Πέτρου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ δεν είναι η ασφάλεια αλλά το θέμα διαθεσιμότητας, γίνεται κακή συνταγογράφηση, υπερκατανάλωση και στο τέλος θα μείνουν οι διαβητικοί χωρίς φάρμακα που είναι αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται» επισήμανε ο δρ Πέτρου. Κλείνοντας εξήγησε ότι με το που σταματάς το φάρμακο επανέρχεται η όρεξη, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εφ’ όρου ζωής.

Παρενέργειες

Το φάρμακο δεν έχει μελετηθεί σε άτομα χωρίς διαβήτη ή σε υπέρβαρους ανθρώπους, δήλωσε ο Δρ. Robert Gabbay, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Το F.D.A. δεν έχει εγκρίνει το Ozempic για απώλεια βάρους, σημείωσε ο Δρ. Andrew Kraftson, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μεταβολισμού, ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Michigan Medicine. Όμως όταν το F.D.A. εξουσιοδότησε το Wegovy για απώλεια βάρους, υπήρχε τέτοια ζήτηση για το φάρμακο που ορισμένοι πάροχοι στράφηκαν στο Ozempic όταν δεν μπορούσαν να πάρουν το Wegovy, εξήγησε.

Άτομα που λαμβάνουν Ozempic και Wegovy που και για τον FDA είναι εγκεκριμένα και για εκτός ετικέτας χρήση μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κόπωση και αδιαθεσία. Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα με μερικούς ασθενείς να έχουν διάρροια και άλλους να παρουσιάζουν σοβαρή δυσκοιλιότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας, μιας επώδυνης κατάστασης που προκαλεί φλεγμονή στο πάγκρεας. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να σχηματίσουν πέτρες στη χολή. Ο Δρ Gabbay είπε ότι είχε δει μερικούς ασθενείς με τόσο έντονους εμετούς που έπρεπε να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο ή ακόμη δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί γενικά ψυχοσωματικά, χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.

 «Η πορεία προς το άγνωστο συνδέεται με κάποιο πιθανό κίνδυνο», είπε ο Δρ. Γκάμπαϊ. «Και δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό…». Οπότε, μην παίρνετε ότι να’ ναι στην απελπισία σας να χάσετε βάρος, μπορεί να έχετε άσχημες συνέπειες…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου