Friday, 29 March, 2024

Τεστ εγκυμοσύνης: Τι δεν σας είπαν γι΄αυτά;

Σε κάποια φάση της ζωής σας θα αγοράσεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αξίζει να γνωρίζετε όλα όσα δεν σου έχουν πει γι΄αυτό.

Ένας από τους απλούστερους και πιο σίγουρους τρόπους για να γνωρίζεις εάν είσαι έγκυος όταν έχεις καθυστέρηση είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης, το οποίο μπορείς να το προμηθευτείς από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό το απλό εργαλείο ελέγχει τα γυναικεία ούρα για Β χοριακή γοναδοτροπίνη ή β-HCG, μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον νεοσχηματιζόμενο πλακούντα με την πραγματοποίηση της εμφύτευσης του ωαρίου στη μήτρα και αυτό συμβαίνει μία εβδομάδα περίπου από τη γονιμοποίησή του.

Εάν κι εσύ έχεις καθυστέρηση ή θέλεις να γίνεις μαμά μάθε τί δεν σου είπαν για τα τεστ εγκυμοσύνης και πάρε το αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό) που επιθυμείς!

1) Ο χρόνος που κάνεις το τεστ έχει σημασία

Εάν πηγαίνεις στο φαρμακείο για να αγοράσεις ένα τεστ εγκυμοσύνης το σίγουρο είναι ότι θέλεις μια απάντηση ASAP. Αλλά το νωρίτερα δεν είναι και το καλύτερο όταν θέλεις να έχεις ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η β-HCG διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Υπάρχει λόγος που η συσκευασία ενός τεστ εγκυμοσύνης συνιστά να το κάνεις το πρωί. Τότε μετρώνται τα επίπεδα της β-hCG, η οποία συγκεντρώνεται στα πρώτα πρωινά ούρα. Επιπλέον, εάν η συσκευασία αναφέρει ότι θα χρειαστεί να περιμένεις πέντε λεπτά, τότε πραγματικά πρέπει να περιμένεις αυτά τα πέντε λεπτά για να μάθεις το αποτέλεσμα. Τέλος, να θυμάσαι ότι τα επίπεδα της β-hCG ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα, μπορεί η συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα να είναι 12,5 mIU/ml και άνω 4 ημέρες προ της πρώτης ημέρας καθυστέρησης αλλά μπορεί κι όχι.

2) Η θετική απάντηση μπορεί να μην είναι σωστή

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως 97-99% ακριβή ως προς το αποτέλεσμα, αφήνοντας ένα περιθώριο λάθους της τάξης του 3%. Μπορεί να βγει θετικό σε περίπτωση που ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως ηρεμιστικά, αντιπηκτικά ή ορμόνες γονιμότητας ή σε περιπτώσεις όπου το σπέρμα τεχνικά γονιμοποίησε το ωάριο, αλλά εγκυμοσύνη δυστυχώς δε επιτεύχθηκε αφού η εμφύτευση δεν διήρκησε. Αυτό είναι πραγματικά πολύ κοινό και συμβαίνει περίπου στο 50-60% των πρώτων κυήσεων. Από την άλλη, τα αντισυλληπτικά, τα αντιβιοτικά ή οι βιταμίνες C και B δεν παρεμποδίζουν τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης.

3) Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι έγκυος

Δεν είναι μόνο η ώρα που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί εάν έκανες το τεστ πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η χρήση ενός τεστ εγκυμοσύνης γίνεται από την πρώτη ημέρα της περιόδου που παρατηρήθηκε καθυστέρηση. Εάν ο κύκλος σου είναι ακανόνιστος, χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 21 ημέρες μετά από την τελευταία φορά που έκανες ελεύθερο σεξ. Εάν η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείς να κάνεις ένα τεστ για να επιβεβαιώσεις το αποτέλεσμα. Εξάλλου, όλα τα τεστ εγκυμοσύνης το συστήνουν στις οδηγίες τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

4) Έχουν ημερομηνία λήξης

Ακριβώς όπως και τα αντισυλληπτικά, τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν ημερομηνία λήξης και, μόλις περάσει αυτή η ημερομηνία, η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της β-hGC δεν είναι πλέον αποτελεσματική – που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το σωστό. Εάν προσπαθείς να συλλάβεις και έχεις αποθέματα σε τεστ εγκυμοσύνης στο ντουλάπι του μπάνιου σου έλεγχε την ημερομηνία προτού το χρησιμοποιήσεις.

5) Το ακριβό τεστ δεν σημαίνει ότι είναι και ακριβές

Τα τεστ εγκυμοσύνης που θα βρεις στο φαρμακείο ποικίλουν σε τιμές, με τα φτηνά τεστ να έχουν την κλασική «γραμμή» στις οθόνες και τα πιο ακριβά να βγάζουν κάποια ηλεκτρονική ένδειξη. Ωστόσο το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να το δείξει ακόμη και το πιο φτηνό τεστ, αρκεί να γίνει τη σωστή ώρα και με τον σωστό τρόπο.

carespot.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου