Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αλάτι Ιμαλαΐων: Ακόμη ένας διατροφικός μύθος;

Πλέον το βρίσκουμε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, υποκαθιστώντας πολλές φορές το συμβατικό αλάτι. Είναι όμως το γνωστό πλέον αλάτι Ιμαλαΐων καλύτερη επιλογή για την υγεία μας από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και από το θαλασσινό;

Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, εμπλουτισμένο με 2-3% και μικρές ποσότητες από δέκα άλλα ορυκτά. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

Γιατί έγινε διάσημο; Θεωρείται πως η κάλυψη του ροζ αλατιού Ιμαλαΐων από τα ηφαιστειογενή πετρώματα το έχει προστατεύσει από την ατμοσφαιρική μόλυνση. Το ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε όταν εξατμίστηκαν οι πρώτοι ωκεανοί και θεωρείται πιο υγιεινό από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, διότι δεν περιέχει πρόσθετα ή χημικές ουσίες.

Οι έρευνες που έχουν γίνει αποδίδουν την ανωτερότητα του ροζ αλατιού στο γεγονός ότι περιέχει 82 επιπλέον ιχνοστοιχεία, σε σχέση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι που αποτελείται από δύο μόνο στοιχεία το χλώριο (Cl) και το νάτριο (Na). Όμως οι ειδικοί διευκρινίζουν πως η συνύπαρξη αυτών των επιπλέον 82 ιχνοστοιχείων, πέραν του χλωρίου και του νατρίου δεν έχει επιβεβαιωθεί μιας και οι χημικές αναλύσεις φαίνεται πως είναι δύσκολο να εντοπίσουν στοιχεία σε τόσο μικρές συγκεντρώσεις.

Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει γίνει γνωστό για την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο). Εντούτοις αυτή περιεκτικότητα είναι μόνο σε ποσοστό 1- 5%, το οποίο θεωρείται μικρό.

Στο ίδιο πλαίσιο έχει διατυπωθεί η άποψη πως το αλάτι Ιμαλαΐων ρυθμίζει την πίεση, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενισχύει την υγεία των οστών, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνονται ακόμα από επιστημονικές μελέτες, με την περιεκτικότητα του αλατιού Ιμαλαΐων σε χλωριούχο νάτριο να είναι παρόμοια με αυτή του κοινού επιτραπέζιου αλατιού και του θαλασσινού αλατιού.

Συμπερασματικά οι ειδικοί εξηγούν πως και το αλάτι Ιμαλαΐων, αλλά και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι ποιοτικά καλά και ωφελούν την υγεία, αλλά θα πρέπει καταναλώνονται με μέτρο, αφού τιμές μεγαλύτερες από τις ημερήσιες ενδεικτικές αυξάνουν το κίνδυνο της υπέρτασης.

capital.gr

Αλάτι Ιμαλαΐων: Ακόμη ένας διατροφικός μύθος;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου