Friday, 19 April, 2024

Ελληνικά βότανα, από την αρχαιότητα μέχρι το ποτήρι μας

Από την εποχή του Ιπποκράτη, μέχρι τις τελευταίες τάσεις του ευ ζην, τα δώρα της ελληνικής φύσης δεν έχασαν ποτέ τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο

Κάποια μας χαρίζουν υγεία. Άλλα μας βοηθούν να αποχαιρετήσουμε τις ρυτίδες. Και ορισμένα, μας βοηθούν να χάσουμε εκείνα τα… «πέντε τελευταία κιλά». 
Τσάι του βουνού γιατί είναι απλώς… θεϊκό
Εκτός από τη… μαμά μας, που μας το πρόσφερε αφειδώς σε κάθε υποψία κρυολογήματος, την προτίμησή τους στο βότανο με τις τονωτικές ιδιότητες είχαν δείξει και ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης. Το «βότανο των θεών», όπως είναι γνωστή η ποικιλία «Ολύμπου» (η ποιοτικότερη από τις 10 που φύονται στη χώρα μας), τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και την ποιότητα και τη λειτουργία του αίματός μας – ενώ η δράση του ενισχύεται από το συνδυασμό του με άλλα βότανα. Με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έντονη αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, αλλά και την υπέροχη γεύση που όλοι γνωρίζουμε, το τσάι του βουνού είναι πραγματικά θεϊκό!
‘Αστράγαλος’ για να κρατήσουμε τις λοιμώξεις μακριά
Μην αφήσετε το… ιδιαίτερο όνομά του να σας ξεγελάσει. Ο αστράγαλος φυτρώνει παντού στην Ελλάδα (αν και θα τον συναντήσετε με διαφορετικό ψευδώνυμο σε κάθε περιοχή) και τα δώρα του θα σας εκπλήξουν. Επίσης γνωστό από την αρχαιότητα, το φυτό- και συγκεκριμένα οι ρίζες του- διεγείρει το ανοσοποιητικό μας, βοηθώντας τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει στις λοιμώξεις. Όχι και άσχημο χαρακτηριστικό για την εποχή, έτσι δεν είναι;
Μελισσόχορτο για να διώξουμε το άγχος
Όσα κομπλιμέντα και αν έχετε ακούσει στη ζωή σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να ανταγωνιστείτε το μελισσόχορτο. Ο Παράκελσος το χαρακτήριζε «ελιξίριο της ζωής», ο Έβελιν «διαμάντι για τον εγκέφαλο», ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως ελιξίριο νεότητας. Ναι, έχετε δίκιο, το φυτό με το λεπτό άρωμα λεμονιού και μέντας δεν θα σας χαρίσει την αιώνια ζωή. Όμως θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος, αφού η ηρεμιστική δράση του είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι και οι νοητικές σας λειτουργίες βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα. Και αυτό γιατί το εκχύλισμα των φύλλων του μελισσόχορτου είναι ικανό να αναστείλει τη λειτουργία ενός ενζύμου που συνδέεται με το άγχος αλλά και τις διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τσουκνίδα για ενέργεια που δεν σταματά
Δε θα χαρούμε αν… μπλεχτεί στα πόδια μας στις διακοπές, όμως θα ενθουσιαστούμε όταν τη βρούμε στο εσωτερικό μιας κούπας-ή πλέον, και ενός ποτηριού. Αυτό το… επιθετικό βότανο, ανακουφίζει από τη μυϊκή κόπωση, την εξάντληση, τη γνωσιακή δυσλειτουργία και τους πονοκεφάλους, ενώ τονώνει τον οργανισμό, αυξάνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ρίχνοντας τη συστολική πίεση. Δεν πρέπει, λοιπόν, να απορούμε που ο Ιπποκράτης την χαρακτήριζε «πανάκεια»! Το μυστικό της; Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά και σε βιταμίνη C, δύο ουσίες που είναι γνωστό ότι αποτελούν εξαιρετικό «κοκτέιλ» ενέργειας για τον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα, η διουρητική δράση του καλίου που περιέχει μας βοηθά να κρατήσουμε την πίεσή μας σε τάξη, και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας.
Κασσία για τη φιγούρα των ονείρων μας
Αν η ζυγαριά σας αρνείται να συνεργαστεί με τις προσπάθειές σας για αδυνάτισμα, ίσως η λύση κρύβεται μέσα στην… κούπα σας. Με πλήθος φαρμακευτικών ιδιοτήτων και υπέροχο άρωμα, η κασσία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος, αφού μειώνει το λίπος και τονώνει τον μεταβολισμό. Ίσως για αυτό να τράβηξε την προσοχή της Σαπφούς, που δεν παρέλειψε να την συμπεριλάβει στα ποίηματά της ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Αυξάνοντας τη θερμογένεση-δηλαδή τις καύσεις-και μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου που προκαλούν την αποθήκευση λίπους, αλλά και έχοντας αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η κασσία σίγουρα αξίζει μια θέση στη διατροφή μας.
Σταφύλι, για το κρυμμένο μυστικό του
Ναι, δεν είναι ακριβώς βότανο. Όμως είναι η στιγμή να μάθουμε μια από τις (κυριολεκτικά) πιο όμορφες ιδιότητες ενός από τα αρχαιότερα φυτά της χώρας μας, αφού υπολογίζεται ότι καλλιεργείται ήδη από την 4η χιλιετία(!) προ Χριστού. Βλέπετε, εκτός από τα… μεθυστικά του χαρακτηριστικά, το σταφύλι «κρύβει» και την ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ικανή να χαρίσει στο δέρμα μας τη νεανική λάμψη που τόσο αγαπάμε. Προστατεύοντας τα κύτταρα της επιδερμίδας μας από τις αλλοιώσεις και την απόπτωση, η ρεσβερατρόλη δεν αποτρέπει απλώς τη φθορά, αλλά είναι ικανή και να απαλύνει τις ήδη υπάρχουσες λεπτές γραμμές και ρυτίδες-για αυτό και πλέον αποτελεί συστατικό πολλών προϊόντων περιποίησης. Εμείς την βάζουμε στην κούπα μας, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ομορφιά είναι προτιμότερο να… έρχεται από μέσα!
vita.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου