Tuesday, 23 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η απροσδόκητη επίδραση που έχει το τζίντζερ στην αρτηριακή πίεση

Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό του οποίου η ρίζα χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και ιατρικούς σκοπούς για χιλιάδες χρόνια.

Στην πραγματικότητα, το τζίντζερ χρησιμοποιήθηκε κάποτε στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση από διάφορες παθήσεις, όπως μυϊκούς πόνους, κράμπες περιόδου, πόνους στο στομάχι και το κοινό κρυολόγημα. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών εγκαυμάτων.

Σήμερα, το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως ως βότανο και μπαχαρικό για να αρωματίσει φαγητά και ποτά, ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το στομάχι.

Ενώ το τζίντζερ έχει συνδεθεί με μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της ναυτίας και της δυσπεψίας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο κάποιες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που δημοσιεύθηκαν στο Phytotherapy Research και στο Journal of Cardiovascular Pharmacology διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τζίντζερ φαίνεται να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δρώντας ως αναστολέας των διαύλων ασβεστίου και ως αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο έως τέσσερα γραμμάρια τζίντζερ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταλλάξετε το φάρμακό σας για την αρτηριακή πίεση με τα συμπληρώματα τζίντζερ. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ ή άλλα βότανα και μπαχαρικά για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και, ακόμη και τότε, θα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφήσει σε συνδυασμό με τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Πού αλλού ωφελεί

Οι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του τού προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του.

Συγκεκριμένα:

-Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.

-Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

-Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.

-Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Πώς να το καταναλώσετε

H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτες και φαγητά, αλλά και μαγειρεμένο. Θα το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σε ρίζα, σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας), σε σιρόπι, σε αιθέριο έλαιο, σε κάψουλα και σε βάμμα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου