Friday, 19 April, 2024

Κόλιανδρος: Τέλος η χοληστερόλη, αϋπνία και η πίεση!

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μεσογειακά μπαχαρικά με φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ονομασία του πιστοποιείται στη μυκηναϊκή ελληνική ως ko-ri-ja-da-na

στη συλλαβική γραφή Γραμμική Β’, που ανακατασκευάστηκε ως koriadnon. Είναι ο γνωστός μας κόλιανδρος ή κορίανδρος.
Ανήκει στην οικογένεια Apiaceae και είναι τόσο μυρωδικό όσο και μπαχαρικό. Παραδοσιακά θεωρείται προστάτης του πεπτικού συστήματος.
H ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του κόλιανδρου, όπως και πολλών ακόμη μπαχαρικών μάλιστα έχει μετρηθεί. Οι βιολόγοι του Πανεπιστήμιου Cornell έκαναν μια ενδιαφέρουσα κατάταξη των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξη περιελάμβανε (ξεκινώντας από τα πιο δυνατά αντιμικροβιακά): το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, τους σπόρους σιναπιού, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο).
Η ιδιαίτερη γεύση, η βαριά μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία του κόλιανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ταννίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.
Τα φύλλα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη.
Ο κόλιανδρος μαζί με την ρίγανη (καρβακρόλη), το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, το βασιλικό και το σκόρδο ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που δρουν κατά μικροοργανισμών γεγονός που τα καθιστά φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Μάλιστα μελέτες του βοτάνου έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφών αν καρυκευτούν μ’ αυτό το μπαχαρικό.
Στη λαϊκή ιατρική ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του άγχους και της αϋπνίας, ενώ εργαστηριακά πειράματα επιβεβαιώνουν την αγχολυτική του ιδιότητα.
Οι σπόροι κόλιανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και ως χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης αναφέρεται ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και της πίεσης.
Στην αγορά μπορείτε να τον βρείτε σε σπόρους και σε σκόνη, ενώ ο φρέσκος κόλιανδρος σε ματσάκια είναι κάπως πιο δυσεύρετος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου