Thursday, 28 March, 2024

Λαχταριστή, σπιτική λαγάνα με ταχίνι

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια Καθαρά Δευτέρα που έλειπε από το τραπέζι σας η λαγάνα; Μπορεί να μην έχουμε χταπόδι ή γαρίδες

όμως λαγάνα με ελιές ή ταραμά, θα έχουμε οπωσδήποτε. Το ψωμάκι που ταιριάζει εξίσου με τη γλυκιά γεύση του χαλβά και με την αλμυρή της ελιάς και του ταραμά, είναι από τα αγαπημένα εδέσματα της πρώτης μέρας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
2-3 κουταλιές ταχίνι
περ. 500 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί (αν θέλετε να γίνει πιο αφράτη, μοιράζετε με αλεύρι για τσουρέκια)
1 κ.σ. αλάτι και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
σουσάμι και λίγο γλυκάνισο, αν επιθυμείτε
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και σκεπάζουμε να αφρίσει (περίπου μισή ώρα).
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το αλεύρι (και τον γλυκάνισο, αν βάλουμε ή τον γλυκάνισο τον βάζουμε στο νερό-βρασμένο από πριν σαν τσάι, και βάζουμε αυτό το νερό στο αλεύρι) και ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη, ανάβουμε το φούρνο σταδιακά στους 100 βαθμούς.
Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη (προσοχή, όχι πολύ και γίνει σκληρή και ένα εκατοστό!) και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει. Αφήνουμε να ανεβεί ξανά ένα δεκάλεπτο. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με τα δάκτυλά μας ή με πιρούνι κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Φουρνίζουμε και ανεβάζουμε θερμοκρασία μετά τα πρώτα 10 λεπτά… ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.
Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ιδανικά όλα τα εδέσματα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού. Καλή Σαρακοστή! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου