Thursday, 28 March, 2024

Μακεδονικές γεύσεις στο Eatme με το “ΕΘΝΟΣ” αυτής της Κυριακής

Το eatme, που κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, είναι ένα περιοδικό που αντιμετωπίζει το φαγητό ως ένα συναρπαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας

ως ένα πεδίο ανακάλυψης. Κάθεται σε τραπέζια της Ελλάδας και του κόσμου, μαγειρεύει, μπαίνει σε κουζίνες και εργαστήρια, συζητά με μάγειρες και παραγωγούς και αποτυπώνουν ιδέες, τάσεις, μαγειρικές πρακτικές και μικρά μυστικά της κουζίνας.

Το τέταρτο τεύχος του eatme είναι αφιερωμένο στη Μακεδονία και τις γεύσεις της. Μια ώσμωση στοιχείων από τις κουζίνες των Βλάχων, των Σαρακατσάνων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αλλά και των γευστικών συνηθειών της αρμένικης και της εβραϊκής κοινότητας, η μακεδονίτικη κουζίνα αποκαλύπτει το πολύχρωμο ψηφιδωτό της. Το αφιέρωμα που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του τεύχους μεταφέρει μια ζωντανή εικόνα από τα εστιατόρια, τα προϊόντα και τους αμπελώνες της περιοχής. Φωτίζει πρόσωπα και προσπάθειες που διατηρούν την παράδοση του τόπου, αλλά και άλλες που την εξελίσσουν και τη φέρνουν στον 21ο αιώνα.

Ταξιδεύει από τα κροκοχώραφα της Κοζάνης μέχρι την ιχθυόσκαλα της Καβάλας κι από μια ταβέρνα σε ένα παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στις όχθες της λίμνης Δοϊράνης μέχρι τα τραπέζια ενός αγροκτήματος στις πλαγιές του Παγγαίου. Δοκιμάζει κουλούρι Θεσσαλονίκης και σερραϊκή μπουγάτσα, αλλαντικά Δράμας, φασόλια Καστοριάς και Πρεσπών, κασέρι, τελεμέ και γαΐς τυρίν, πέτουρα, ακανέδες, τρίγωνα Πανοράματος και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης. Έξι εστιατόρια πρεσβευτές της πλούσιας τοπικής παράδοσης αφηγούνται μέσα από τις συνταγές που μας δίνουν – μάντζα, παντσέτα με φασόλια στον ταβά, μπομπότα και σάλτσα ντομάτα με λουκάνικο πράσου, χοιρινό με τραχανά, μια κλασική τοπική πίτα, σαραγλί Χαλκιδικής -, την ιστορία της γεύσης της Μακεδονίας και ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης καταθέτει τη δική του δημιουργική εκδοχή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου