Thursday, 28 March, 2024

Μόνο οι μισοί από όσους πιστεύουν ότι έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή είναι πράγματι αλλεργικοί

Ο κατά φαντασία ασθενής του Μολιέρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλλεργικός στις τροφές. Περίπου ο ένας στους πέντε ανθρώπους πιστεύει ότι έχει αλλεργία

σε κάποιο τρόφιμο, όμως στην πραγματικότητα μόνο ο ένας στους 20, δηλαδή οι μισοί απ’ όσους το πιστεύουν, είναι όντως αλλεργικός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Ρούχι Γκούπτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 40.000 ενηλίκων.
Διαπιστώθηκε ότι το 19% πιστεύει πως έχει κάποια τροφική αλλεργία, όμως στην πραγματικότητα το ποσοστό των αλλεργικών είναι περίπου 10%, ενώ των υπολοίπων τα συμπτώματα δεν δικαιολογούν τη διάγνωση της αλλεργίας.
«Μολονότι βρήκαμε ότι ένας στους δέκα ενηλίκους έχει τροφική αλλεργία, σχεδόν οι διπλάσιοι νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις τροφές, αλλά τα συμπτώματά τους δείχνουν απλώς κάποια δυσανεξία σε τροφές ή άλλες σχετικές τροφικές διαταραχές» δήλωσε η δρ Γκούπτα. «Είναι σημαντικό να δει κάποιος προηγουμένως έναν γιατρό που θα κάνει κανονική εξέταση και διάγνωση της αλλεργίας, προτού βιαστεί να αποκλείσει από τη διατροφή του κάποια τροφή» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από το 10% που έχουν πειστικά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, μόνο οι μισοί (το 5%) έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση από γιατρό. Σχεδόν οι μισοί επίσης από τους πραγματικά αλλεργικούς εκδήλωσαν τουλάχιστον μία από τις τροφικές αλλεργίες τους, όταν είχαν πια ενηλικιωθεί.
«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι είναι τόσο συχνό φαινόμενο η εμφάνιση αλλεργίας μετά την ενηλικίωση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πώς μπορούμε να το προλάβουμε» τόνισε η Γκούπτα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή τροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, είναι απέναντι στα θαλασσινά και ακολουθούν κατά σειρά το γάλα, τα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αβγά, το σιτάρι, η σόγια και το σουσάμι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου