Friday, 29 March, 2024

Νυχτερινό «τσιμπολόγημα»: τι προκαλεί στον οργανισμό σας

Είτε θέλετε να φάτε ένα πλήρες γεύμα ή απλώς ένα μικρό σνακ, το βραδινό τσιμπολόγημα μπορεί να σας προκαλέσει κάποιες περίεργες παρενέργειες.Αρχικά, το φαγητό αργά το βράδυ ρίχνει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Νιώθετε άβολα και αυτό το ενοχλητικό αίσθημα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε με αποτέλεσμα να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας. Οι κιρκαδικοί ρυθμοί σας (το βιολογικό ρολόι δηλαδή), αλλά και πάρα πολλές ορμόνες στο σώμα σας επηρεάζονται από τις θερμίδες που καταπίνετε. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο αργά τρώτε, τόσο λιγότερο το σώμα σας είναι έτοιμο για ύπνο, κάτι που μπορεί να καταστρέψει τη μνήμη και την απόδοση σας για την επόμενη μέρα.

Μία άλλη παρενέργεια είναι ότι το βραδινό τσιμπολόγημα μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο πεινασμένους για τις επόμενες 24 ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι τα επίπεδα της γκρελίνης (η ορμόνη που βοηθάει στην αύξηση της όρεξης), φαίνεται να είναι ρυθμιζόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι συνδεδεμένα με τις ώρες των γευμάτων. Όταν λοιπόν διαταράσσονται οι ώρες των γευμάτων τα επίπεδα της γκρελίνης φτάνουν στην υψηλότερη τιμή τους και έτσι αισθάνεστε πιο πεινασμένοι.

Μια άλλη παρενέργεια είναι ότι αν τρώτε αργά το βράδυ, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί. Μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο αργά τρώτε, τόσο πιο πολλές θερμίδες καταναλώνετε και τόσο λιγότερο κοιμάστε. Λιγότερος ύπνος ισούται με ένα πιο αργό μεταβολισμό και αυτό σημαίνει αύξηση του σωματικού βάρους. Τέλος, το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος. Το στομάχι σας χρειάζεται μερικές ώρες για να αδειάσει μετά από ένα μεγάλο γεύμα και αν εσείς ξαπλώσετε αμέσως σε οριζόντια θέση, τα οξέα από το στομάχι σας μπορεί να διαρρεύσουν προς τα πάνω στον οισοφάγο σας.

Τρεις μπορεί να είναι οι λόγοι που σας ωθούν σε αυτή την κακιά συνήθεια που σας παχαίνει και σας φορτώνει με ενοχές:

1. Δεν τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Προσπαθήστε να τρώτε ένα μεγαλύτερο γεύμα το μεσημέρι και ένα πιο ελαφρύ το βράδυ για να μένετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

2. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας παρουσιάζουν αυξομειώσεις

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οτιδήποτε με ζάχαρη τείνουν να έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα . Δοκιμάστε να διακόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας για λίγες μέρες και θα παρατηρήσετε το βράδυ οι επιθυμίες σας για τσιμπολόγημα να εξαφανίζονται .

3. Η κορτιζόλη και το άγχος σας ωθούν στα σνακ

Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας έχετε άγχος και ανησυχία, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) θα είναι αυξημένα. Η κορτιζόλη αυξάνει την όρεξη για ζάχαρη και λίπος και έτσι σας ωθεί στην κατανάλωση γλυκών και λιπαρών φαγητών ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να προετοιμάσετε έτσι το σώμα σας για τον ύπνο.

Νυχτερινό «τσιμπολόγημα»: τι προκαλεί στον οργανισμό σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου