Thursday, 28 March, 2024

Οι κατάλληλοι ξηροί καρποί ανάλογα με το πρόβλημα υγείας

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και κάνουν καλό στην καρδιά. Παρόλα αυτά, κάποιοι έχουν ακόμα πιο θετικές επιδράσεις στον οργανισμό από άλλους.

Ας δούμε αναλυτικά τους καλύτερους και τους χειρότερους ξηρούς καρπούς για την υγεία.
Για τη δίαιτα
Οι καλύτεροι ξηροί καρποί για τη δίαιτα και την υγιεινή διατροφή σου είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια κάσιους και τα φιστίκια Αιγίνης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άψητοι ή ψημένοι χωρίς λάδι και, φυσικά, ανάλατοι.
Οι χειρότεροι ξηροί καρποί για τη δίαιτα είναι τα μακαντάμια και τα καρύδια πεκάν. Ωστόσο, εάν καταναλώνονται με αρκετή σύνεση και ωμοί, μπορούν να γίνουν και αυτοί οι ξηροί καρποί μέρος της δίαιτάς σας.
Για την καρδιά
Τα καρύδια, όχι μόνο λόγω των ω3 λιπαρών που περιέχουν, αλλά επειδή είναι πλούσια σε αλφα-λινολεϊκό οξύ (ALA). Ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση 6-8 καρυδιών τη μέρα για μείωση των φλεγμονών και την οξείδωση στις αρτηρίες μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά.
Για το μυαλό
Tα αράπικα φιστίκια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και προστατεύει στην απώλεια γνωστικής ικανότητάς του εγκεφάλου. Αν είστε vegan, τα αράπικα φιστίκια θα ισοσταθμίσουν την έλλειψη φυλλικού οξέος που ίσως αντιμετωπίσει ο οργανισμός σας, ενώ και σε περίπτωση εγκυμοσύνης τα αράπικα φιστίκια θρέφουν το έμβρυο.
Για την πρόληψη ασθενειών
Ακόμα μια φορά, νικητές της κατηγορίας στέφονται τα αμύγδαλα. Περιέχοντας περισσότερο ασβέστιο από κάθε άλλο ξηρό καρπό, τα αμύγδαλα συντελούν τα μέγιστα στην υγεία.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία κατά των φλεγμονών και πιθανών ασθενειών όπως καρκίνος του πνεύμονα και απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας.
anakalipto

Οι κατάλληλοι ξηροί καρποί ανάλογα με το πρόβλημα υγείας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου