Tuesday, 19 March, 2024

Πρωτεΐνη: Πώς ενισχύει το αδυνάτισμα – Ποιες τροφές να επιλέξετε

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά)

που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή σας. Μάλιστα, η πρωτεΐνη αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.
Πώς μπορεί η πρωτεΐνη να ενισχύσει το αδυνάτισμα
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη συναντάται στα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους.
Σας βοηθάει να ελέγχετε καλύτερα τις αυξομειώσεις του σακχάρου σας και κατ’ επέκταση να πεινάτε λιγότερο.
Συμβάλλει στο να διατηρείτε τη μυϊκή σας μάζα και να κρατάτε τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολισμός σας.
Δεν έχει πολλές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό σας 4 θερμίδες, σε αντίθεση με το λίπος που αποδίδει 9.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που δεν πρέπει να λείπουν από τη δίαιτα
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι πιθανότατα τα πιο διαιτητικά τρόφιμα που συναντά κανείς στη φύση. Αποτελούνται κατά σχεδόν 90% νερό, ενώ περιέχουν και αρκετή πρωτεΐνη. Μάλιστα, οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες που περιέχουν θεωρούνται υψηλότερης βιολογικής αξίας συγκριτικά με αυτές που εντοπίζονται σε άλλες φυτικές πηγές.
Τυρί κότατζ
Αν ψάχνετε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να προσθέσετε πρωτεΐνη στα γεύματά σας, δοκιμάστε το τυρί κότατζ. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και φτωχό σε θερμίδες, είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Αυγό
Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει ενάντια στις άλλες πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει σημαντικά τη θερμιδική τους αξία. Προτιμήστε λοιπόν τα αυγά σας βραστά ή ποσέ ή ομελέτα με ελάχιστο λάδι και πολλά λαχανικά.
Ψάρι
Το ψάρι πιθανότατα αποτελεί την πιο υγιεινή πηγή άπαχων πρωτεϊνών. Σας χορταίνει και σας δίνει λίγες θερμίδες, ενώ τα λιπαρά που μπορεί να περιέχει είναι στην πλειονότητά τους πολυακόρεστα ω3 λιπαρά, τα οποία εκτός των άλλων ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Και πάλι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει σημαντικά το ποσό των θερμίδων που θα πάρετε. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε το τηγάνισμα, αφού σχεδόν διπλασιάζει τις θερμίδες σε σχέση με το ψήσιμο στο grill ή στον ατμό.
Κοτόπουλο
Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο αποτελούν από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κατ’ επέκταση και λίγες θερμίδες. Εμποδίζουν την απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και σας χορταίνουν πολύ καλύτερα από τα ζυμαρικά και τα λαδερά φαγητά. Επίσης, έξτρα βοηθούν το γιαούρτι με επιπλέον πρωτεΐνη, Μαύρα φασόλια, Μισό φλιτζάνι περιέχει 8 γραμμάρια άπαχης πρωτεΐνης
Σπόροι κολοκύθας, Τα 30 γραμμάρια περιέχουν 5 γραμμάρια
Τόφου (τυρί από γάλα σόγιας), Μισό φλιτζάνι περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου