Thursday, 28 March, 2024

Ρόδι: Τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία

Η ροδιά που παράγει τα ρόδια είναι ένα μικρού μεγέθους οπωροφόρο και φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Lythraceae, του γένους: Punica

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που το καθιστά πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Ο καρπός προέρχονταν από περιοχές της Βόρειας Ινδίας, το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αν και ευδοκιμεί επίσης στην χερσόνησο της Μαλαισίας, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Καλιφόρνια, την Αρμενία, την τροπική Αφρική και αλλού.
Αυτό το φρούτο έχει μια πολύ δερματώδη υφή στο εξωτερικό, που μπορεί να έχει χρώμα πορτοκαλί-κίτρινο, κόκκινο ή μοβ. Το εσωτερικό του ροδιού είναι γεμάτο με ροζ αρίλια με σπόρους μέσα τους που είναι ζουμερά και γλυκά.
Διατροφικές πληροφορίες του ροδιού
Τα ρόδια εκτιμούνται συχνά ως τροφή, επειδή είναι γεμάτα με περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως πουνικαλαγίνη από ό, τι άλλες υπερτροφές όπως ο χυμός acai berry ή το πράσινο τσάι.
Τα ρόδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με τα 100 ml να περιέχουν 16 τοις εκατό από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου.
Τα ρόδια περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες της βιταμίνης Κ που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών και της βιταμίνης Β5 που βοηθά το μεταβολίσμό του σώματος , πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.
Τα ρόδια είναι γεμάτα με μαγγάνιο που βοηθά στο σχηματισμό των δομών των οστών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μεταβολισμού και κάλιο που βοηθά στη διατήρηση των κυτταρικών λειτουργιών και την ισορροπία των επιπέδων των υγρών..
Ο καρπός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Υπάρχει πολύ λίγο λίπος σε ένα ρόδι και δεν περιέχει χοληστερόλη.
Ο καρπός έχει μόνο 130-150 θερμίδες, με περίπου 105 θερμίδες που προέρχονται από τους σπόρους.
Αυτοί οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, διότι περιέχουν ακόρεστα έλαια, ζάχαρη και υδατάνθρακες αλλά υπάρχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και κάποια πρωτεΐνη σε αυτούς.
Οφέλη του ροδιού
1.Οφέλη ομορφιάς
Αναγέννηση των κυττάρων. Το ρόδι προστατεύει την επιδερμίδα και υποδερμίδα, ενθαρρύνοντας την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στην επισκευή των ιστών, την επούλωση πληγών και την υποβοήθηση της κυκλοφορίας στο δέρμα που είναι η θεραπεία.
Άνθος ροδιάς
Προστασία από τον ήλιο. Η κατανάλωση ροδιού παρέχει το δέρμα με ενώσεις που βοηθούν στην προστασία κατά των ελευθέρων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη από τον ήλιο, καρκίνο και εγκαύματα.
Επιβραδύνει τη γήρανση. Τα ρόδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερμελάγχρωσης, των κηλίδων ηλικίας, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων που συχνά προκαλούνται από τον ήλιο.
Διατηρήστε Νεανικό δέρμα. Επειδή τα ρόδια βοηθούν να μαλακώσει το δέρμα και παράγουν επιπλέον ελαστίνη και κολλαγόνο μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο σφριγηλή, λεία και νεανική.
Βοήθεια με το ξηρό δέρμα. Τα ρόδια συχνά προστίθενται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, επειδή έχουν μια μοριακή δομή που μπορεί να διεισδύσει στα βαθιά στρώματα των περισσότερων τύπων επιδερμίδας, για να παράσχουν πρόσθετη υγρασία.
Χρησιμοποιήστε το για Λιπαρό δέρμα ή δέρμα Μικτού τύπου. Οι Λιπαροί ή Μικτοί τύποι επιδερμίδας που έχουν τάση ακμής, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ρόδι για να καταπραύνουν αυτά τα ξεσπάσματα και να ελαχιστοποιήσουν τα εγκαύματα ή τις ουλές που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκειά τους.
2.Οφέλη Υγείας
Εξάλειψη των ελεύθερων ριζών. Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών όπως οι υδρολύσιμες ταννίνες και οι πολυφαινόλες στα ρόδια βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα.
Προστασία της καρδιαγγειακής σας υγείας. Ο χυμός ροδιού μπορεί να λειτουργήσει ως διαλυτικό του αίματος και να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες, που με την σειρά του θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης LDL και την αύξηση της HDL χοληστερόλης για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Καταπολέμηση του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά στο ρόδια είναι αποτελεσματικά στην εκκαθάριση ορισμένων τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και της επιδερμίδας
Βελτίωση της ποιότητας των οστών. Οι αναστολείς του ενζύμου στον χυμό ροδιού μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί η ζημία στο χόνδρο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του εκφυλισμού του χόνδρου για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.
Ενισχύστε την υγεία του πεπτικού σας. Ο χυμός ροδιού βοηθά να εκκριθούν ένζυμα με αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν την πέψη και βοηθούν στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας, των εντερικών παράσιτων, των αιμορροΐδων που έχουν γίνει φλεγμονή, και της διάρροιας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χυμό ροδιού ως καθαρτικό για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
Αύξηση της όρεξης. Τα παιδιά που δεν έχουν καλή όρεξη, μπορούν να πίνουν ένα ποτήρι χυμό ροδιού για να βοηθηθούν ώστε να ανεβάσουν την όρεξή τους.
Θεραπεία της αναιμίας. Οι υψηλές ποσότητες σιδήρου στα ρόδια θα αυξήσουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας για να σας βοηθήσουν να διορθώσετε την αναιμία.
Μειώνουν τη φλεγμονή. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες των ροδιών πηγάζουν από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άσθμα, τον πονόλαιμο, τον βήχα και τον συριγμό.
Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα ρόδια χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από θρόμβους στο αίμα και μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια πιο νεανική εμφάνιση.
Βοηθούν να χάσετε βάρος. Οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα ρόδια έχουν μια φυσική ιδιότητα που σας παρέχει επιπλέον ενέργεια και καθαρίζει το σώμα, πράγμα που βοηθά να χάσουν βάρος.
3.Περισσότερα οφέλη για τους άντρες
Μείωση του κινδύνου της ανικανότητας. Εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ανικανότητα ή αθηροσκλήρωση μπορούν να καταναλώνουν το χυμό ροδιού για τη μείωση των κατηγοριών αυτών των ρίσκων. Τα υψηλά αντιοξειδωτικά θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αρτηριοσκλήρωση που μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Αντιμετωπίστε τον καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση ρόδιού έχει βρεθεί ότι μειώνει το ειδικό προστατικό αντιγόνο σε κλινικές δοκιμές. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να δούμε αν τα ρόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων που έχουν ήδη εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών ο χυμός βρέθηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο της μετάστασης. Τα υψηλά φυτοχημικά στο χυμό φαίνεται να έχουν μια ξεχωριστή επίδραση στην καθυστέρηση και τη σταθεροποίηση της αύξησης του PSA στους άνδρες.
Περισσότερα οφέλη για τις γυναίκες
Βοήθεια στην εγκυμοσύνη. O χυμός του ροδιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της εγκύου και ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων. Εν τω μεταξύ η κατανάλωση κρασιού ροδιού, αντί των αλκοολούχων ποτών βοηθά να περιοριστεί η λαχτάρα για αυτά τα επικίνδυνα ροφήματα, ενώ εμποδίζει την ζημιά που έρχεται συχνά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.
Η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τις κράμπες και τις δυσκολίες του ύπνου που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος προς το μωρό που μειώνει τον κίνδυνο της βλάβης του εγκεφάλου.
Χυμός ροδιών
Αναστέλλουν τον Καρκίνο του Μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελλαγιταννίνες στο χυμό ροδιού θα αποτρέψουν τα αποκρινόμενα στα οιστρογόνα κύτταρα του καρκίνου του μαστού από το να αναπτυχθούν. Αυτό το φυτοχημικό αναστέλλει την αρωματάση που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει τα οιστρογόνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1 Η Ροδιά: Καλλιέργεια, Χρήσεις, Φαρμακευτικές ιδιότητες – συγγραφέας: Κάσσανδρος Γάτσιος – έκδοση 2010 εκδόσεις ΑγροΤύπος.
2 The Pomegranate – M.K. Sheikh – 01.01.2006, 1st ed. – Publisher: International Book Distributing Co.
3 Recent Advances in Pomegranate – M.K. Sheikh – 01.01.2013, 1st. ed. Publisher: IBDC Publishers
4 Aviram M, Dornfeld L, Kaplan M, Coleman R, Gaitini D, Nitecki S, Hofman A, Rosenblat M, Volkova N, Presser D, Attias J, Hayek T, Fuhrman B. Pomegranate juice flavonoids inhibit low-density lipoprotein oxidation and cardiovascular diseases: studies in atherosclerotic mice and in humans. Drugs Exp Clin Res. 2002;28(2-3):49-62.
5 Esmaillzadeh A, Tahbaz F, Gaieni I, Alavi-Majd H, Azadbakht L. Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia. Int J Vitam Nutr Res. 2006 May;76(3):147-51.
6 Michael Aviram, Mira Rosenblat, Diana Gaitini, Samy Nitecki, Aaron Hoffman, Leslie Dornfeld, Nina Volkova, Dita Presser, Judith Attias, Harley Liker, Tony Hayek. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clinical Nutrition. 2004 June. vol. 23 issue 3, pages 423-433.
7 Aviram M, Dornfeld L, Kaplan M, Coleman R, Gaitini D, Nitecki S, Hofman A, Rosenblat M, Volkova N, Presser D, Attias J, Hayek T, Fuhrman B. Pomegranate juice flavonoids inhibit low-density lipoprotein oxidation and cardiovascular diseases: studies in atherosclerotic mice and in humans. Drugs Exp Clin Res. 2002;28(2-3):49-62. Review.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου