Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ταχίνι: Γιατί πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μία κουταλιά την ημέρα

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν. Αποτελείται από σουσάμι το οποίο αλέθεται είτε αποφλοιωμένο, είτε με τον φλοιό του, κι έπειτα ψήνεται. Παρόλο που ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών τροφών, όπως το βούτυρο ή το λάδι, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες τροφές της κατηγορίας του, τα οποία το κατατάσσουν στα superfoods.

Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ένταξή του στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα, στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλει στην καλή υγεία των παιδιών μας.
10 λόγοι που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας μία κουταλιά την ημέρα

Προστατεύει τα οστά και τα δόντια λόγω του υψηλού επιπέδου ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχει.

Μειώνει την χοληστερόλη, αφού είναι πλούσιο στις λιγνάνες σησαμίνη και σησαμόλη.

Ενισχύει την καλή υγεία της καρδιάς επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Βοηθάει στην πρόληψη και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Συνεισφέρει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, επειδή είναι πλούσιο σε χαλκό.

Τα παιδιά έχουν καλύτερη κυκλοφορία στο αίμα τους, λόγω της καλύτερης απορρόφησης του σιδήρου. Είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου. Είναι εύκολο στην πέψη, βοηθώντας στην διαδικασία απώλειας βάρους λόγω του υψηλού αλκαλικού μεταλλικού περιεχομένου του.

Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος, μια και αποτελεί πλούσια πηγή μεθειονίνης.

Τι πρέπει να προσέξετε

 

Το ταχίνι είναι μία τροφή με υψηλή θερμιδική απόδοση (90, περίπου, θερμίδες ανά μία κουταλιά της σούπας), οπότε θα ήταν καλό να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουν τα παιδιά σας. Μία κουταλιά την ημέρα, είναι αρκετή για να ενισχύει τον οργανισμό τους παρά τις έξτρα θερμίδες.

Πώς μπορείτε να εντάξετε το ταχίνι στην καθημερινή σας διατροφή

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εντάξουμε το ταχίνι στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας, είναι να το αλείψουμε στο ψωμί με μέλι, ακόμη και ανακατεμένο με κακάο ή στην ριζογκοφρέτα για πρωινό ή απογευματινό.

Μπορείτε να έχετε στο σπίτι χαλβά, ο οποίος είναι πλούσιος σε ταχίνι- όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά καθημερινά! Ένα κομμάτι την ημέρα στο σχολείο, για παράδειγμα, δίνει ενέργεια και ενισχύει την υγεία του παιδιού.

Χρησιμοποιείστε το ως dressing στη σαλάτα, μαζί με λάδι και λεμόνι.

Συνδυάστε το με όσπρια. Εκτός του ότι βοηθάει στην καλύτερη πρόσληψη του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, απογειώνει την γεύση τους. Σερβίρετέ το με σκόρδο, πιπέρι και λεμόνι και συνοδεύστε το με το κυρίως πιάτο σας.

Εντάξτε στη διατροφή σας το χούμους και την ταχινόσουπα, των οποίων βασικό συστατικό είναι το ταχίνι. Μπορείτε να το βάλετε σε διάφορα γλυκά (κουλουράκια, κέικ, ζύμες ψωμιού) ή φαγητά (τέλειος συνδυασμός ο τραχανάς) συνδυάζοντας την νοστιμιά του με όλα τα πολύτιμα συστατικά του ταχινιού.
πηγη Mama365

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου