Saturday, 20 April, 2024

Τα πορτοκάλια βοηθούν στο αδυνάτισμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Τα πορτοκάλια, ακόμη και τα μανταρίνια, φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα του σε Βιταμίνη C, όμως αυτό δεν είναι το μόνο όφελός τους.

Μπορείτε να τα φάτε ή να πιείτε το χυμό τους και να αποκομίστε όλα τα θετικά στοιχεία:

Ενυδάτωση και ευεξία
Αισθάνεστε αφυδατωμένοι; Αν ναι, τότε σύντομα μπορεί να αισθανθείτε και λίγο… πεσμένη. Γιατί, το ένα έχει άμεση σχέση με το άλλο. Ένας χυμός πορτοκάλι κάθε πρωί είναι πιο νόστιμος από ένα ποτήρι νερό, ενυδατώνει και γεμίζει τον οργανισμό με βιταμίνες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Ένα ζουμερό πορτοκάλι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σας. Συγκεκριμένα, τα πορτοκάλια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναλαμβάνουν να εξαλείψουν τους ιούς που τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να κολλήσετε.

Φροντίζει και το σώμα
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι τα πορτοκάλια, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Και όλα αυτά χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Φροντίζει τη σιλουέτα
Παρά τη γλυκιά του γεύση το πορτοκάλι έχει λίγες θερμίδες και το σημαντικότερο, ικανοποιεί το αίσθημα πείνας, βοηθώντας σας να νικήσετε εύκολα αυτή την απογευματινή λιγούρα που πολλές φορές ξεκινάει με ένα γλυκάκι και καταλήγει με πρημένο στομάχι. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στην πλούσια και ζουμερή σάρκα του πορτοκαλιού θα σας βοηθήσει να διατηρηθείτε για ώρα χορτάτοι.

Βοηθά στην όραση
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, αν καταναλώνετε συστηματικά πορτοκάλια, τότε η ωχρά κηλίδα των ματιών προστατεύεται. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα πορτοκάλι την ημέρα, μείωσαν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όρασης.
Υγιής καρδιά και σταθερή πίεση
Πλούσια σε κάλιο, φτωχά σε νάτριο τα πορτοκάλια, άρα βοηθούν την πίεση μας να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα πορτοκάλι την ημέρα την πίεση κάνει πέρα! Είναι αποδεδειγμένο, επίσης,ότι δύο πορτοκάλια την ημέρα θωρακίζουν την καρδιά και μειώνουν τις πιθανότητες να χτυπηθείτε από πάθηση της καρδιάς κατά 20%.

Μανταρίνια: Τα φρούτα της μακροζωίας!

Ένα από τα κατεξοχήν χειμωνιάτικα φρούτα, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου του ήπατος ενώ η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα.  Παρότι μικρά σε μέγεθος, διαθέτουν εντυπωσιακά θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο, καροτίνη, φώσφορο, ασβέστιο και φολικό οξύ, ενώ περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες.

Τα μανταρίνια εκτός από πολύ γευστικά, είναι και πολύτιμος φρουρός της υγείας:  πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που  συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης,  μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και  προστατευτική δράση  έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες,  καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε  βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος κ.α. Σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχουν, αναστέλλουν την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών και ρυθμίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Περιέχουν επίσης νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες.  Το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης ενώ το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ένα μανταρίνι 100 γρ. περιέχει περίπου 3 γρ. φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνουν τη σωστή πέψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου στη φλούδα του δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.

Το εξαιρετικό έλαιο του μανταρινιού που προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών ή και των λουλουδιών του,  χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Ενδείκνυται επίσης για ένα πεπτικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, δυσπεψίας, λιπαρού δέρματος και ακμής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου