Friday, 19 April, 2024

Το μπαχαρικό που ανακουφίζει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές

να είναι μεν πολλές, όχι όμως και πάντα αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, οι διάφορες θεραπείες συχνά δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με τις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών να καταλήγουν πολλές φορές σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις για να μπορέσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν σχεδόν οτιδήποτε φαίνεται ασφαλές και υπόσχεται μια κάποια ανακούφιση. Τελευταία, πολλοί ασθενείς αναζητούν «καταφύγιο« στη διατροφή με βάση τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και διάφορα άλλα, βασιζόμενοι στα -λίγα μέχρι στιγμής- επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτές οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορεί να έχουν πράγματι κάποιο αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κουρκουμίνη, μια ουσία που περιέχεται στον κουρκουμά και είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Στη μελέτη συμμετείχαν 139 άνθρωποι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, τα οποία ήταν μέτριας σοβαρότητας και απαιτούσαν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID). Για διάστημα ενός μήνα, οι ασθενείς λάμβαναν είτε NSAID (50 mg δικλοφενάκης, δύο φορές την ημέρα) είτε κουρκουμίνη (500 mg, τρεις φορές την ημέρα).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:
Και οι δύο θεραπείες ανακούφιζαν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και βοηθούσαν περίπου στον ίδιο βαθμό: το 94% όσων λάμβαναν κουρκουμίνη και το 97% όσων λάμβαναν NSAID ανέφεραν βελτίωση σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Οι ασθενείς που λάμβαναν κουρκουμίνη ανέφεραν λιγότερες παρενέργειες, όπως προβλήματα στο στομάχι, σε αντίθεση με το 28% όσων λάμβαναν NSAID και χρειάστηκαν θεραπεία για αυτά.
Όσοι λάμβαναν κουρκουμίνη έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 2% του σωματικού τους βάρους μέσα σε μόλις 20 εβδομάδες (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,5 κιλό για άνθρωπο βάρους 80 κιλών).
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα στοιχεία αυτά είναι μεν ελπιδοφόρα, δεν μπορούν όμως να αξιολογηθούν χωρίς να λάβουμε υπόψιν τους αρκετούς περιορισμούς που συνοδεύουν και αυτή τη μελέτη, όπως μεταξύ άλλων ο μικρός αριθμός δείγματος, ο μόλις ένας μήνας διάρκειας της μελέτης, ο περιορισμός στην οστεοαρθρίτιδα γονάτου και όχι σε άλλου τύπους και πολλά άλλα.
Συμπερασματικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μελέτες αυτού του είδους είναι άκρως σημαντικές στην προσπάθεια που κάνουν οι επιστήμονες να διαπιστώσουν αν οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να αποδειχθούν επωφελείς για την αρθρίτιδα. Και παρόλο που αυτή η νέα μελέτη στηρίζει τη χρήση κουρκουμίνης ως θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γονάτου, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και πιο μακροχρόνιες έρευνες πάνω στην οστεοαρθρίτιδα και άλλες παθήσεις των αρθρώσεων, όπως και πιο εντατικοί έλεγχοι για την ασφάλεια της κουρκουμίνης, πριν την ενσωμάτωσή της στο διατροφολόγιο των ασθενών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου