Thursday, 28 March, 2024

Απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους

Την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), έχει προκαλέσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς απαγορεύει και το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τόσο του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται καπνικό προϊόν και ως εκ τούτου τάσσονται κατά της χρήσης του στους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Υγείας σε πρόσφατες επαφές που είχε με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμπεριλάβει στην γενικότερη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους ρητή αναφορά και για το άτμισμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΕΗΤ που υποστηρίζει ότι «το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στη χώρα μας».

Κατηγορεί, ακόμα, το υπουργείο Υγείας για έλλειμμα διαλόγου που οδηγεί στο «πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου». Ο ΣΕΕΗΤ αντιτείνει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, αλλά «στην Ελλάδα, όμως, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Ωστόσο, τόσο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αλλά και η αμερικανική, υπογραμμίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το «σκαλοπάτι» για να περάσουν οι έφηβοι στο συμβατικό τσιγάρο.

Και παρά τους ισχυρισμούς του ΣΕΕΗΤ ότι «το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει τη ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα» η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αβλαβές.

«Υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι είναι επιβαρυντικό για το αναπνευστικό σύστημα των χρηστών, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί λίγα χρόνια» εξηγεί ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της ΕΠΕ, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα μελέτη που έχει γίνει στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» έδειξε ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την πνευμονική λειτουργία των ατμιστών.

Μαίρη Μπιμπή

Απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου