Thursday, 28 March, 2024

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί τον θυμό του

Ενώ ο ίδιος ο θυμός δεν είναι καλός ή κακός, ο τρόπος αντιμετώπισης του θυμού μπορεί να είναι εποικοδομητικός ή καταστροφικός

Είτε επειδή δεν παίρνει το παγωτό που θέλει είτε επειδή τσακώνεται με το ξαδερφάκι του για ένα παιχνίδι, ακόμη και ένα μικρό παιδί θυμώνει κατά καιρούς. Και ενώ ο ίδιος ο θυμός δεν είναι καλός ή κακός, ο τρόπος αντιμετώπισης του θυμού μπορεί να είναι εποικοδομητικός ή καταστροφικός. Ως γονέας, μπορεί να είναι δελεαστικό να στείλετε το γεμάτο θυμό παιδί στο δωμάτιό του ή να του φωνάξετε ώστε να σταματήσει να είναι θυμωμένο. Αλλά είναι καλύτερο για το παιδί σας αν το βοηθήσετε να αναπτύξει την ικανότητα να αντιμετωπίζει σωστά τον θυμό. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.
*Συζητήστε
Ζητήστε ήρεμα από το παιδί σας να σας εξηγήσει τι προκάλεσε τον θυμό του. Η συζήτηση του θέματος μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να μειώσουν τον θυμό τους και να ηρεμήσουν. Εάν το παιδί σας δεν θέλει να το συζητήσει μαζί σας, μπορεί να αισθάνεται άνετα να «μιλήσει» με ένα κατοικίδιο ζώο, ένα αρκουδάκι ή έναν φανταστικό φίλο.
*Κινηθείτε
Τα παιδιά μπορούν να εκτονώσουν ή να ξεχάσουν τον θυμό τους με τη βοήθεια της σωματικής δραστηριότητας. Ο χορός και το περπάτημα, για παράδειγμα, είναι εύκολοι τρόποι να αυξήσει το παιδί την κινητικότητά του.
*Βοηθήστε το να χαλαρώσει
Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει πράγματα που του αρέσουν και το χαλαρώνουν. Να ζωγραφίσει, να παίξει με τον σκύλο, να διαβάσει ένα βιβλίο… Η αγαπημένη του ασχολία μπορεί να αποσπάσει τη σκέψη του από τον θυμό.
*Δώστε του στοργή
Αφήστε το μικρό σας να γνωρίζει ότι νοιάζεστε πραγματικά για την κατάσταση και τα συναισθήματά του. Τα μικρά παιδιά μπορούν να ανακουφιστούν από τη φυσική σας παρουσία, όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζουν μια απογοητευτική κατάσταση. Και μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της αγκαλιάς που κάνει το παιδί να νιώθει αγαπητό και αποδεκτό.
*Γίνετε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες, οπότε ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τον θυμό και την απογοήτευσή σας είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει το παιδί σας. Υιοθετήστε θετικές δεξιότητες αντιμετώπισης του θυμού-όπως να κάνετε κάτι που σας ηρεμεί ή να ξεφεύγετε από μια απογοητευτική κατάσταση-και το παιδί σας είναι πιθανό να κάνει το ίδιο.
*Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά
Επιβραβεύστε λεκτικά το παιδί όποτε παρατηρείτε ότι αντιμετωπίζει τον θυμό του με θετικό τρόπο… και πάνω από όλα, υπομονή! Κάποτε θα περάσουν όλα αυτά και θα τα σκέφτεστε και θα γελάτε! 

vita.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου