Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εγκυμοσύνη και προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Εγκυμοσύνη και προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!
Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις μίας άλλης εποχής που ακούμε μέχρι και σήμερα! Μία γυναίκα τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της τόσο και μετά τη γέννα ακούει πολλά από πολλούς! Ανάμεσα στις αμέτρητες συμβουλές υπάρχουν και οι προκαταλήψεις που ακούει από γιαγιάδες, μαμάδες πεθερές και γειτόνισσες οι οποίες συμβουλές φυσικά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, απλώς προέρχονται από μία άλλη εποχή με άλλες συνθήκες διαβίωσης και περνάνε από γενιά σε γενιά κάνοντας πολλές φορές την έγκυο να γελάει με τα όσα ακούει και άλλες φορές να βάζει τα κλάματα από τα νεύρα της!
Πάμε να δούμε μερικές προκαταλήψεις που ακούει μία έγκυος!

Το σχήμα της κοιλιάς δείχνει το φύλο του παιδιού!

Πολλοί υποστηρίζουν πως, αν η κοιλιά της εγκύου είναι μυτερή θα κάνει αγόρι, αν είναι στρογγυλή θα κάνει κορίτσι! Πρόκειται απλά για μύθο, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχαία Αγγλία σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Τώρα τρως για δύο»!

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως οι γυναίκες πρέπει να τρώνε για δύο κατά τη διάρκεια της κύησης. Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Να θυμάστε, όμως, πως το δεύτερο πρόσωπο είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα! Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οι ανάγκες διαφοροποιούνται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Δεν θα πρέπει, όμως, να τρώτε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο σας μέχρι το τρίτο τρίμηνο, όπου μόνο 200 με 300 θερμίδες παραπάνω αρκούν, ανάλογα με το σωματότυπό σας, λέει ο γυναικολόγος Βασίλειος Μπόλκας!

Ο Άγιος Συμεών και ο μύθος!

Ο Άγιος Συμεών είναι ο προστάτης των εμβρύων και των εγκύων και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Φεβρουαρίου! Ο μύθος που συνδέεται με το όνομά του λέει πως την ημέρα της γιορτής του δεν κάνει η έγκυος να χρησιμοποιεί ψαλίδι, μαχαίρι και να κάνει δουλειές μέσα ή έξω από το σπίτι, αν το κάνει το παιδί θα βγει σημαδεμένο, μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως την παραμονή θα πρέπει να βγάλει τα ρούχα της ανάποδα και προς τα πίσω, ώστε αν κατά τύχη είχε αγγίξει κάτι, το σημάδι να βγει πίσω για να μη φαίνεται. Είμαι σίγουρη πως όσες μανούλες και αν ρωτήσετε, καμία δε θα επιβεβαιώσει αυτό το μύθο!

Μην επισκεφτείς νεογέννητο εάν είσαι αδιάθετη!

Λένε πως όταν μία γυναίκα έχει περίοδο δεν κάνει να επισκεφτεί νεογέννητο, γιατί θα βγουν πληγές πάνω στο μωρό! Ουδέν σχόλιο! Μία απορία έχω πάνω σε αυτό τον ισχυρισμό: οι νοσοκόμες και όχι μόνο που έρχονται σε επαφή με τα νεογέννητα δεν αδιαθετούν;

Επιλεκτικές ώρες για μπουγάδα!

Δεν κάνει να απλώσεις τα ρούχα του μωρού έξω το βράδυ, θα δαιμονιστεί το παιδί! Ειλικρινά όσες φορές το άκουγα όταν γεννήθηκε ο γιος μου δεν ήξερα να γελάσω ή να κλάψω από τα νεύρα μου. Μα αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν; Προσωπικά, άπλωνα τα ρούχα του μικρούλη μου όποια ώρα με βόλευε να βάζω πλυντήριο!

40 μέρες μέσα στο σπίτι!

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν βγαίνουν έξω μετά τη γέννηση του μωρού τους πριν περάσουν 40 μέρες! Οι παλιοί λένε πως δεν κάνει διότι το μωρό βλέπει διάφορα. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι αυτό που ξέρω είναι πως οι σαράντα μέρες βοηθάνε τη μαμά να ηρεμήσει σωματικά μετά από μία δύσκολη διαδικασία που πέρασε, όπως είναι αυτή της γέννας! Χρειάζεται ξεκούραση τόσο εκείνη όσο και το μωρό! Εγώ βγήκα έξω μετά από είκοσι μέρες και αυτό γιατί το σώμα μου δεν άντεχε νωρίτερα, αισθανόμουν εξαντλημένη και ήθελα να είμαι σπίτι, μόλις ένιωσα πως μπορώ να αντέξω το περπάτημα πήρα το παιδί μου και απόλαυσα μια μεγάλη βόλτα!

Αγαπημένες μου μέλλουσες μανούλες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αλλά και μετά, θα ακούσετε πολλά, να μην επιτρέψετε τίποτα από όσα θα σας πουν να σας επηρεάσει! Ζήστε την όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης σας, όπως εσείς μπορείτε και επιθυμείτε και όταν πάρετε στην αγκαλιά σας το θαυματάκι σας, να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι θεωρείτε εσείς καλύτερο για εσάς και το μωράκι σας αλλά και για την ψυχική σας ηρεμία!
Οι προκαταλήψεις πάντα θα υπάρχουν, στο δικό μας χέρι είναι τι θέλουμε να κρατήσουμε από όλα όσα ακούμε!

Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν. nancysblog.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου