Friday, 29 March, 2024

Η συνήθεια που θα σε απαλλάξει από το άγχος και θα βοηθήσει τον ύπνο σου

Όταν νιώθουμε πως κάτι δεν μας αρέσει στην καθημερινότητά μας και γενικότερα στη ζωή μας, ψάχνουμε τρόπους να το αλλάξουμε

Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος το οποίο σε κάποιες περιόδους μας κατακλύζει σε σημείο που να επηρεάζει όλα τα κομμάτια της ζωής μας. Τη διατροφή μας, τη συγκέντρωσή μας και τον ύπνο μας. Έχουμε μιλήσει ξανά για τον διαλογισμό, αλλά γνωρίζεις πως εάν καταφέρεις να τον κάνεις συνήθεια της καθημερινότητάς σου υπάρχουν πιθανότητες να μειωθεί το άγχος σου και να βελτιωθεί η ρουτίνα του ύπνου σου; Και όμως, ο διαλογισμός φέρνει σε τέλεια ισορροπία το μυαλό και το σώμα με τα παρακάτω αποτελέσματα στον οργανισμό σου:

Μειώνει το στρες

Όταν το άγχος σου συσσωρεύεται μπορεί να σε οδηγήσει στην εξουθένωση. Μέσα από το διαλογισμό θα βάλεις τις σκέψεις σου σε μια τάξη, θα μάθεις νέους τρόπους να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και να τακτοποιείς στο μυαλό σου τους προβληματισμούς σου.

Ενισχύει τη διάθεση

Πρέπει να γνωρίζεις πως ακόμα και ένας σύντομος διαλογισμός μέσα στην ημέρα μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου. Μήπως αυτή θα πρέπει να γίνει η πρωινή σου καθημερινή συνήθεια;

Βοηθάει στη συγκέντρωση

Μελέτη έχει δείξει πως ο διαλογισμός όχι μόνο βοηθάει τη συγκέντρωση αλλά και τη μνήμη σου και μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει όλη τη δομή της σκέψη σου και των αντιδράσεών σου.

Βελτιώνει τον ύπνο

Και πάμε σε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο συχνά προβλήματα, την αυπνία ή την κακή ποιότητα ύπνου. Σύμφωνα με μια μελέτη ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει στο να κοιμηθείς πιο γρήγορα αλλά και πιο εύκολα. Έτσι ίσως σταματήσεις επιτέλους να νιώθεις εξουθενωμένη!

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση αλλά και τον ρυθμό της αναπνοής.

Μπορεί να σου μάθει νέες μορφές άσκησης

Κάθε μoρφή άσκησης είναι καλοδεχούμενη από το σώμα σου. Και ο διαλογισμός, εκτός από την κλασική του εκδοχή, μπορεί να σημαίνει μια πρακτική tai chi ή ένα mindfull walking. Γυμνάζεσαι, συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, και φυσικά αδειάζεις το μυαλό σου.

Βοηθάει στο πώς διαχειρίζεσαι τον πόνο

Και όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο. Το NCCIH χρηματοδότησε στο παρελθόν μια μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου, σε συνδυασμό φυσικά με φαρμακευτική αγωγή και άλλες μεθόδους διαχείρισής του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μπορεί να σχετίζεται στο ότι στον διαλογισμό εστιάζεις στην αναπνοή σου και προσπαθείς να διαγράψεις κάθε εξωτερικό ερέθισμα, ακόμα και τον πόνο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου