Wednesday, 24 April, 2024

Κίτρινα μάτια: Συμπτώματα σε βρέφη και ενήλικες

Αρκετές παθήσεις των ματιών μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν από τον οφθαλμίατρο, αρκεί να τον επισκεφθείτε νωρίς

Τι σημαίνει όταν το λευκό μέρος του βολβού παίρνει κιτρινωπή απόχρωση;
Χολερυθρίνη, Κίτρινο μάτι-ίκτερος

Τα κίτρινα μάτια προκύπτουν συνήθως εξαιτίας μιας ασθένειας που ονομάζεται ίκτερος. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν τα συστατικά που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα διασπώνται σε χολερυθρίνη και το σώμα αδυνατεί να τη διασπάσει. Το συκώτι βοηθά στο να αποβληθεί η περιττή χολερυθρίνη. Αν τα επίπεδά της στο αίμα αυξηθούν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακής λειτουργίας του ήπατος.
Πού οφείλονται τα κίτρινα μάτια;
To κιτρίνισμα των ματιών είναι ένδειξη ότι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω όργανα δεν λειτουργούν σωστά:
Ήπαρ
Παγκρέας
Χοληδόχος κύστη
Καταστάσεις που επηρεάζουν το ήπαρ
Το ήπαρ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του συκωτιού μπορούν να προκαλέσουν κιτρίνισμα των ματιών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κίρρωση του ήπατος. Το κιτρίνισμα των ματιών μπορεί να υποδεικνύει αρκετές σοβαρότερες ασθένειες, όπως:
Θαλασσαιμία, Παγκρεατίτιδα
Ηπατίτιδα Β και Γ, Πέτρες στα νεφρά
Καρκίνος στο συκώτι, Λοιμώξεις του ήπατος
Διαταραχή αλκοολισμού, Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Γενετικές συνθήκες, όπως η αιμοχρωμάτωση και η νόσος Wilson.
Συμπτώματα
Εκτός από κίτρινα μάτια, μπορεί να παρουσιάσετε απώλεια όρεξης και κατά συνέπεια ξαφνική απώλεια βάρους καθώς και αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης. Ο κνησμός, ο τυμπανισμός, ο πυρετός, τα ωχρά κόπρανα και τα σκουρόχρωμα ούρα αποτελούν μερικά συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.
Βρέφη με κίτρινα μάτια
Η αυξημένη χολερυθρίνη είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη, παιδιά και ενηλίκους. Ωστόσο, τα κίτρινα μάτια είναι σύμπτωμα που παρατηρείται συχνά στα νεογέννητα και μαρτυρά τον ίκτερο. Οι νέοι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ωχρό δέρμα, πυρετός, έλλειψη ενέργειας και όρεξης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα έναν παιδίατρο. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνες και υποχωρούν δίχως θεραπεία, καθώς το ήπαρ ωριμάζει.
Νεογέννητο με ίκτερο – Τι προκαλεί ίκτερο στα βρέφη;
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νοσήσουν τα νεογέννητα με ίκτερο είναι τρεις: η πρόωρη ανάπτυξη του ήπατος, ο ελλιπής θηλασμός και διάφορες λοιμώξεις.
Ανάπτυξη ήπατος: Πολλά νεογέννητα παρουσιάζουν ίκτερο εξαιτίας του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης του ήπατος. Εμφανίζεται συνήθως όταν το βρέφος είναι 3 ημερών.
Ελλιπής θηλασμός: Ο ελλιπής θηλασμός μπορεί να αποτελέσει αιτία του ίκτερου, όταν το βρέφος δεν λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα ώστε να διασπαστεί η χολερυθρίνη.
Διάφορες λοιμώξεις: Μερικές βακτηριακές λοιμώξεις, όπως είναι η σήψη, μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο στο νεογέννητο.
Διάγνωση και θεραπεία
Αν παρατηρήσετε κίτρινα μάτια και ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός θα μελετήσει το πλήρες ιστορικό και θα σας προτείνει μια σειρά εξετάσεων για το συκώτι, προκειμένου να διαπιστώσει την υποκείμενη αιτία του συμπτώματος. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για ενηλίκους είτε για βρέφη, ο ήπιος ίκτερος αντιμετωπίζεται δίχως θεραπεία. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις γίνεται φωτοθεραπεία, ενώ στις εξαιρετικά δύσκολες οι γιατροί χρησιμοποιούν μεταγγίσεις αίματος.
Πληροφορίες από: medicalnewstoday.com, healthline.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου