Thursday, 28 March, 2024

Και τώρα που άλλαξε η ώρα; Πώς επηρεάζει την Υγεία και την Ψυχολογία μας

Η αλλαγή της ώρας τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο ανώδυνη από αυτήν του Μαρτίου.

Οι άνθρωποι συνήθως κοιμούνται περισσότερο παρόλο που ο ύπνος μπορεί να μην είναι πάντα τόσο καλός ποιοτικά.

Δυστυχώς με τη χειμερινή αλλαγή της ώρας αυξάνονται τα ψυχολογικά προβλήματα και οι άνθρωποι νιώθουν πιο πεσμένοι.

Αυτή την Κυριακή τα ρολόγια μας πάνε μια ώρα πίσω και αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της αλλαγής στον άνθρωπο και συνήθως αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι πως η αλλαγή της ώρας τον Οκτώβριο σημαίνει μια ώρα επιπλέον ύπνο και λιγότερες ώρες μέρας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η αλλαγή της ώρας τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο ανώδυνη από αυτήν του Μαρτίου. Συγκεκριμένα λένε πως τον Μάρτιο η αλλαγή επηρεάζει το σώμα και την ψυχολογία μας για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ τον Οκτώβριο η αλλαγή δεν θα σας επηρεάσει παραπάνω από μια μέρα (οργανικά).

Η αλλαγή της ώρας αυτή την εποχή έχει περισσότερα θετικό αντίκτυπο πάνω μας παρά αρνητικό, σε αντίθεση με την αλλαγή του Μαρτίου που οι συνέπειες της αλλαγής είναι πιο επώδυνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας λειτουργεί καλύτερα όταν αυξάνονται οι ώρες ύπνου και νυχτώνει πιο γρήγορα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως λόγω της αλλαγής της ώρας η νύχτα μεγαλώνει και εφόσον νυχτώνει νωρίτερα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται περισσότερο. Η μεγάλη μέρα του καλοκαιριού και την άνοιξης μας κάνει να νιώθουμε πως δεν θέλουμε να κοιμηθούμε και έτσι ο οργανισμός κουράζεται περισσότερο.

Λιγότερα ατυχήματα Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά με την αλλαγή της ώρας τον Μάρτιο αυξάνονται τα ατυχήματα, οι καρδιακές προσβολές και τα εργατικά ατυχήματα. Με τη χειμερινή αλλαγή της ώρας όλα τα ατυχήματα και τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται αισθητά. Οι άνθρωποι νιώθουν πως αυξάνεται η ώρα του ύπνου και υποσυνείδητα νιώθουν πως πλέον μπορούν πιο εύκολα να αποφύγουν ασθένειες και ατυχήματα.

Αν τη Δευτέρα, μετά την αλλαγή της ώρας νιώθετε λίγο περίεργα ψυχολογικά, μην ανησυχήσετε. Πρόκειται για τις αλλαγές που βιώνει ο οργανισμός μας το πρώτο 24ωρο μετά την αλλαγή της ώρας.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1996 και το 2001 στην Αγγλία και στην Αμερική απέδειξε ότι την επόμενη μέρα μετά την αλλαγή της ώρας του Μαρτίου, τα ατυχήματα με μηχανές αυξήθηκαν κατά 8%.

Τα αρνητικά της αλλαγής Μπορεί η αλλαγή της ώρας αυτή την εποχή να έχει πολλά θετικά για τον οργανισμό μας αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα, ειδικά για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κουράζονται πιο εύκολα, πολλές φορές τους παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση και μέσα στο σκοτάδι και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι πολύ καλή. Επίσης η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, ανορεξία, μελαγχολία και μείωση δραστηριοτήτων.

Μην σας καταβάλλει το ότι πλέον θα νυχτώνει νωρίτερα γιατί αυτή η αλλαγή θα κάνει πολύ καλό στην υγεία σας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως όταν αρχίζει να νυχτώνει θα πρέπει να ανοίγετε όλα τα φώτα του σπιτιού για να θυμίσετε στον οργανισμό σας πως δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Αφήστε ανοιχτές τις κουρτίνες για να εισβάλλει το φως της ημέρας (όσο διαρκεί), ώστε να είναι το σπίτι πιο ζεστό και τη νύχτα. Επίσης καλό είναι να ασκείστε πλέον μετά το απόγευμα ώστε να νιώθει ο οργανισμός πιο ενεργός για περισσότερες ώρες.

spirossoulis.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου