Saturday, 20 April, 2024

Καλύφθηκαν τα χρήματα για την έρευνα του Παπανικολάου για το φάρμακο κατά του covid

Βρέθηκαν τα χρήματα και θα συνεχιστεί κανονικά η έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού που ξεκίνησε ομάδα γιατρών του «Παπανικολάου»

Τον Μάρτιο αναμένεται σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα να δοκιμαστεί η θεραπεία σε ασθενείς. Με παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου, βρέθηκαν τα 230.000 ευρώ που απαιτούνταν για να συνεχιστεί η μελέτη. Το θέμα ανέδειξε το ethnos.gr από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και σταμάτησαν οι έρευνες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ήδη έχουν παραγγελθεί κλινικά πεπτίδια από τη Γερμανία τα οποία χρειάζονται για να διεγείρουν τα ειδικά λεμφοκύτταρα από τους αναρρώσαντες δότες με κορονοϊό. Αυτά αναμένονται στην Ελλάδα σε 1,5 με δύο μήνες.
«Στη φάση αυτή μέχρι να μας παραδοθούν τα κλινικά πεπτίδια θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες κλινικής μελέτης από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Ολοκληρώνουμε τη συγγραφή του πρωτοκόλλου και όλων των δικαιολογητικών που χρειάζονται για να τα υποβάλλουμε στον ΕΟΦ. Πιστεύουμε αρχές Μαρτίου αν όλα πάνε καλά και δούμε ότι “δουλεύει” στους ασθενείς να ξενινήσουμε να χορηγούμε την θεραπεία. Με την έννοια της θεραπείας είναι η πρώτη θεραπεία στη χώρα» δήλωσε στο ethnos.gr η υπεύθυνη της Μονάδας Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου» Ευαγγελία Γιαννάκη.
Αν και τα προκλινικά αποτελέσματα του «Παπανικολάου» έδειξαν ότι τα κυτταρικά προϊόντα από αναρρώσαντες δότες με κορονοϊό μπορούν να θεραπεύσουν καινούριους νοσούντες από Covid-19 η έρευνα δεν μπορούσε να συνεχιστεί στο στάδιο της κλινικής μελέτης για να χορηγηθεί στη συνέχεια το φάρμακο στους ασθενείς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η ερευνητική ομάδα είχε άνοιξε εδώ και λίγες μέρες ειδικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ GR42 0171 2150 0062 1514 9098 001) για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από ιδιώτες.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (24.12) ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η μελέτη πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με πρόεδρο την Γιάννα Αγγελοπούλου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας του ανακοίνωσε την απόφασή του για χρηματοδότηση της μελέτης.
Η θεραπεία
Οι γιατροί του «Παπανικολάου» θα δημιουργήσουν αρχικά τράπεζα CoV-2-STs από 20 αναρρώσαντες δότες (όλοι υγειονομικοί που νόσησαν) και θα προχωρήσουν στη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου COVID-19 ασθενείς. Τα «φάρμακα» είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, θα μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός αναμένεται να εξαλείφουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αναγνωστόπουλου:
«ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο -και ήταν πολλοί- και κατέθεσαν το οποιοδήποτε ποσό για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη μας με τα Τ-λεμφοκύτταρα ως θεραπεία κατά της COVID-19.
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω:
1) Η Επιτροπή 2021, πρόεδρος η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και ήλθε σε επαφή μαζί μας για τη σύναψη της σχετικής σύμβασης με το νοσοκομείο.
2)Το προηγούμενο Σάββατο υπέβαλα αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κύριος Τζιτζικώστας μού ανακοίνωσε την απόφασή του, η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Του εξήγησα ότι προηγήθηκε η απόφαση της Επιτροπής 2021. Τον ενημέρωσα για την άλλη μελέτη μας για τον κορονοϊό, που εξετάζει το ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της COVID-19 και που οδηγεί στην χρησιμοποίηση ενός φαρμάκου που κυκλοφορεί (αναστολέας της ενεργοποίησης του συμπληρώματος) ως αποσόβηση της εξέλιξης της νόσου προς βαριά μορφή. Δέχθηκε, αμέσως, να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της μελέτης με 100.000€. Η μελέτη αυτή αναδείχθηκε πρόσφατα μια από τις καλύτερες εργασίες του συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας και κέρδισε βραβεία στα Healthcare Business Awards 2020 (Πλατινένιο ως δράση εναντίον της COVID-19 και Χρυσό για την τεχνολογία και την Καινοτομία).
3)Ένα μέρος της έρευνας 70.000€ θα καλύψει το ίδιο το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου εκτιμώντας την αξία της.
Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα ολοκληρωθεί σύντομα η συνεισφορά της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της COVID-19. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα χρήματα μπήκαν ήδη στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου για τη μελέτη με τα Τ-λεμφοκύτταρα, θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα επωφεληθούν από αυτά.
Είμαστε όλοι στην Αιματολογική Κλινική ευγνώμονες προς την Επιτροπή 2021, τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και όλους εσάς που αγκαλιάσατε το αίτημά μας, κινητοποιήσατε ανθρώπους και καταθέσατε τη δική σας αγάπη για τον άνθρωπο. Είστε όλοι Άνθρωποι!
Ευχαριστούμε πολύ! Καλά Χριστούγεννα και Καλό 2021».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου