Thursday, 28 March, 2024

Μπαμπάς: Απαραίτητος τόσο για το παιδί όσο και για τη μαμά

Ο μπαμπάς είναι απαραίτητος από την πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης τόσο για την μαμά όσο και για το παιδί…
Η οικογένειά μας αποτελεί την πρώτη βιολογική και κοινωνική μας κοινότητα, με τον ρόλο του μπαμπά να έχει περάσει από μια σειρά αλλαγών και διαφοροποιήσεων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι μπαμπάδες αφήνονται και απολαμβάνουν τον ρόλο της πατρότητας, περνώντας πολύ χρόνο μαζί με τα παιδιά και γίνονται περισσότερο εκδηλωτικοί στη σχέση τους με το παιδί, όπως και στη σχέση τους με τη μαμά – σύντροφό τους.
Πώς βοηθά ο μπαμπάς στην εγκυμοσύνη;
Ο πατέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε καλείται να είναι παρών και υποστηρικτικός στη μέλλουσα μητέρα και σύντροφό του.
Η συναισθηματική και πρακτική του υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μία έγκυος γυναίκα, ειδικά αν πρόκειται για νέους γονείς, βιώνει πολλά και αντιφατικά συναισθήματα, ενώ μια νέα μαμά ενδέχεται να είναι πολύ αγχωμένη.
Ο ένας καλείται να υποστηρίξει τον άλλον. Μετά την εγκυμοσύνη, η στοργή και υποστήριξη του πατέρα βοηθά τη νέα μαμά να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα και άρα στον νέο της ρόλο, ενώ και εκείνος δεν παραμένει απλός θεατής στη φροντίδα του νεογέννητου, αλλά σταδιακά αναλαμβάνει να το φροντίζει όλο και περισσότερο.
Πώς επηρεάζει το μωρό;
Ήδη από τις πρώτες μέρες του ερχομού του μωρού, ο μπαμπάς καλείται να το φροντίσει, βοηθώντας την μαμά ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρακτικά πια τον νέο του ρόλο. Καθώς ταΐζει το μωρό, ενισχύει το συναισθηματικό τους δέσιμο, ενώ κρατώντας το στην αγκαλιά του το βοηθά να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα. Ένας ακόμη τρόπος για να ενισχυθεί ο δεσμός τους είναι, μετέπειτα, το μπάνιο ή ακόμα και οι βόλτες με το καροτσάκι.
Αυτές οι πρακτικές θα διαδεχθούν τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, όπου μπαμπάς και παιδί θα μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα διασκεδάζοντας, με τον μπαμπά να έχει την πολύτιμη ευκαιρία να βλέπει από πολύ κοντά το παιδί να βελτιώνεται και να εξελίσσεται.
Πώς επηρεάζει το παιδί μεγαλώνοντας;
Μόλις το παιδί φθάσει στο τρίτο έτος της ηλικίας του, τότε η επίδραση που ασκείται από τον μπαμπά γίνεται πιο άμεση. Αποτελεί για το παιδί ένα καινούργιο πρόσωπο, που δεν είναι η μαμά, και λειτουργεί ταυτόχρονα ως σύνδεσμος με τον έξω κόσμο αλλά και ως πρότυπο.
Κοιτάζοντας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του, το αγόρι μαθαίνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ίδιο μελλοντικά ως πατέρας, ενώ το κορίτσι βλέπει για πρώτη φορά την εικόνα ενός άνδρα και πώς συμπεριφέρεται ένας πατέρας.
imommy.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου