Wednesday, 24 April, 2024

Οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων βοτάνων (δεύτερο μέρος)

Λεβάντα (Lavendula Officinalis)

Η λεβάντα έχει οικεία, γλυκιά μυρωδιά, είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει τις περισσότερες ιδιότητες από όλα τα αιθέρια έλαια.Είναι εξισορροπητικό για το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από ημικρανίες και δρα κατά της αϋπνίας.Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό και χρησιμοποιείται για εγκαύματα, πληγές, δερματίτιδα, φλεγμονές του δέρματος, τσιμπήματα και αναπνευστικές μολύνσεις.

Λεμονόχορτο (Cympopogon Citratus)

Αποστάζεται από δύο τύπους βοτάνων που φύονται στην Ινδία και Δυτική Αφρική. Έχει δυνατό, δροσερό και λεμονάτο άρωμα.Είναι ισχυρό αντι-βακτηριδιακό, ιδιαίτερα χρήσιμο για προβληματικές επιδερμίδες, ανοιχτούς πόρους και ακμή. Επίσης είναι καλό εντομοαπωθητικό.

Λιβάνι (Boswelia Thusifera)

Αποστάζεται από το ρετσίνι του φλοιού μικρών δένδρων στις άγριες περιοχές των Ινδιών και Ν. Αραβίας.Όταν εξατμίζεται στο χώρο προκαλεί πνευματική ανύψωση και συγκέντρωση. Έχει τονωτικές ιδιότητες στο δέρμα και βοηθά κατά των ρυτίδων.

Λεμόνι (Citrus Limonum)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τη σύνθλιψη της φλούδας ώριμων λεμονιών σε Κύπρο και Καλιφόρνια.Έχει φρέσκο, γλυκό άρωμα. Είναι αντισηπτικό με στυπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε εξανθήματα, σπασμένα τριχοειδή, λιπαρά δέρματα, δυσπεψία, αρθρίτιδα και έρπη.

Λάιμ (Citrus Aurantifolia)

Παράγεται από την άγουρη φλούδα του φρούτου και έχει διαπεραστική, φρέσκια μυρωδιά με δροσιστική και στυπτική ενέργεια.Ιδανικό για λιπαρά δέρματα. Λόγω φωτοευαισθησίας δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτούσιο πάνω στο δέρμα.

Μάραθος (Fοeniculum Dulce)

Αποστάζεται από τους τριμμένους σπόρους του φυτού το οποίο καλλιεργείται στη Μεσόγειο. Έχει γλυκό, δροσερό άρωμα. Χρησιμοποιείται κατά τις δυσπεψίας και τυμπανισμού.Είναι επίσης ήπιο διουρητικό και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Δρα κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

Μαντζουράνα (Thymus Masticina)

Το αιθέριο έλαιο της γλυκιάς μαντζουράνας αποστάζεται από τις ξηρές και ανθισμένες κορυφές των φυτών στην Γαλλία και Αν. Ευρώπη.Έχει θερμαντικές και ανακουφιστικές ιδιότητες, χρήσιμο στη θεραπεία του στρες, της ανησυχίας και της αϋπνίας. Εφαρμόζεται επίσης σε περιπτώσεις ρευματισμών, ημικρανιών, μυϊκών πόνων, κακώσεων και πεπτικών προβλημάτων.

Μανταρίνι (Citrus Reticulata)

Παράγεται από την ώριμη φλούδα του φρούτου κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία.Έχει γλυκό, ευχάριστο και αναζωογονητικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος και στις ραγάδες.

Μαύρο πιπέρι (Piper Nigrum)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τους ξηρούς και τριμμένους σπόρους του φυτού, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία και Ινδονησία.Είναι ζεστό, ξηρό και αρωματικό έλαιο, με βαθύ θερμαντικό αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται σε μυϊκούς πόνους, σπασμούς, κρυώματα, ρίγη.Έχει τονωτικές ιδιότητες στο πεπτικό, κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα. Πρέπει να αραιώνεται καλά πριν την εφαρμογή του στο δέρμα.

Μοσχοκάρυδο (Myristica Fragrans)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τους καρπούς του δένδρου. Έχει φρέσκο, ζεστό άρωμα.Είναι εξαιρετικό για προβλήματα αρθρίτιδας, ρευματισμών, μυϊκών πόνων. Χρησιμοποιείται επίσης σε πεπτικά προβλήματα και είναι καλό τονωτικό.

Μέντα (Mentha Piperita)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα ξηρά μέρη του βοτάνου. Η μέντα είναι γνωστή για τις αποσυμφορητικές, τονωτικές και ανυψωτικές της ιδιότητες.Χρησιμοποιείται κατά της ναυτίας, τυμπανισμού, δυσπεψίας και ημικρανίας.

Μύρο(Commiphora Myrrha)

Το μύρο αποστάζεται από το ρετσίνι μικρών δένδρων που φύονται στην Α. Αφρική και Ν. Αραβία.Το αιθέριο έλαιο είναι κολλώδες, έγχρωμο, με αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Πατσουλί (Pogostemon Patchouli)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο βρίσκεται στην Ινδονησία και τις Φιλλιπίνες. Έχει ένα συνεχές ξηρό-ξυλώδες άρωμα και χρησιμοποιείται στα αρώματα. Είναι αφροδισιακό και χρησιμοποιείται επίσης για την περιποίηση λιπαρών και προβληματικών δερμάτων.

Πορτοκάλι (Citrus Sinensis)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τη φλούδα του γλυκού πορτοκαλιού. Έχει ένα γλυκό αναζωογονητικό άρωμα.Χρησιμοποιείται για την αργή πέψη απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και δημιουργεί ατμόσφαιρα χαλάρωσης όταν εξατμίζεται στο χώρο.

Πεύκο (Pinus Sylvestris)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις βελόνες και τον κορμό του δένδρου. Έχει φρέσκο, δυνατό, ξυλώδες άρωμα.Είναι ιδανικό για την θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, όπως κρύωμα, βρογχίτιδα, άσθμα, γρίπη και ιγμορίτιδα.

Περγαμόντο (Citrus Bergamia)

Το αιθέριο έλαιο παράγεται από την σύνθλιψη της φλούδας του κίτρου στην Καλαβρία της Ιταλίας. Έχει ανυψωτικό , γλυκό-φρουτώδες άρωμα.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευχάριστο, δροσερό και αναζωογονητικό μασάζ ή μπάνιο. Αντί-καταθλιπτικό, δρα κατά του άγχους.Καλό αντισηπτικό για τον επιχείλιο έρπη. Λόγω φωτοευαισθησίας δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτούσιο στο πάνω στο δέρμα, πριν από έκθεση στον ήλιο.

Σανδαλόξυλο (Santalum Album)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται κυρίως στην Ινδία από το ξύλο ενός μικρού αειθαλούς δένδρου. Έχει απαλό ξυλώδες άρωμα με αφροδισιακές ιδιότητες.Είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Επίσης χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα, καταρροή και κυστίτιδα.

Τζίντζερ (Zingiber Officinalis)

Είναι βαθιά θερμαντικό αιθέριο έλαιο, το οποίο παράγεται στις τροπικές ακτές της Ινδίας. Χρησιμοποιείται για πεπτικά προβλήματα, κρυώματα και γρίπη.Καλό τονωτικό της κυκλοφορίας, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας. Εξαιρετικό για ρευματισμούς, αρθρίτιδα και μυϊκούς πόνους.

Φασκόμηλο(Salvia Lavendulaefolia)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από το βότανο το οποίο ευδοκιμεί στην Μεσόγειο. Είναι διεγερτικό με τονωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για ανθρώπους που εργάζονται κάτω από ψυχολογική και νοητική πίεση.Ιδανικό για μολύνσεις του στόματος και του λάρυγγα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χαμομήλι (Μatricaria Chamomila)

Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τις κορυφές του φυτού στην Γαλλία και Ουγγαρία. Είναι αντί-φλεγμονώδες και χρησιμοποιείται για αλλεργίες και εκζέματα.Εξαιρετικό για πεπτικά προβλήματα (κολικός), πόνους περιόδου, νευραλγίες.

Μαϊντανός(Petroselinum Sativum)

Αποστάζεται από τα φύλλα του φυτού το οποίο συναντάται στη Μεσόγειο.Είναι ονωτικό, αλλά και εξαιρετικό αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, Χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα.

clickatlife.gr

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων βοτάνων (δεύτερο μέρος)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου