Saturday, 20 April, 2024

Πως να επιλέξεις τα κατάλληλα χαλιά για το σπίτι σου

Πως να επιλέξεις τα κατάλληλα χαλιά για το σπίτι σου
Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά πια όμως μερικοί ακόμη δεν έχουν δημιουργήσει την cozy αίσθηση που θέλουν να έχει το σπίτι τους. Ένας πολύ βασικός παράγοντας σε αυτή την αίσθηση είναι το δάπεδο και φυσικά τα κατάλληλα χαλιά.
Αν θέλεις λοιπόν να ανακαλύψεις και εσύ όλα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις τα κατάλληλα χαλιά για το σπίτι σου τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Χαλιά από πολυπροπυλένιο

Είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την ύφανση χαλιών τα τελευταία χρόνια. Το πολυπροπυλένιο, συνήθως επεξεργάζεται με θερμότητα για να γίνει heatset, κάτι που το κάνει πιο απαλό, ανθεκτικό και αντιστατικό. Αντιστατικό σημαίνει πως η σκόνη, οι τρίχες και τα ακάρεα δεν μπορούν να εισχωρήσουν στη σύνθεση του χαλιού κι έτσι καθαρίζεται πολύ εύκολα με την ηλεκτρική σκούπα.

Αυτή του η ιδιότητα είναι που το καθιστά ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, για σπίτια με κατοικίδια ή για παιδικά δωμάτια. Το πολυπροπυλένιο χρησιμοποιείται πολύ στην ύφανση χαλιών μηχανής λόγω της οικονομικής του τιμής, γεγονός που σημαίνει πως μπορείς να βρεις φανταστικά και πρακτικά χαλιά σε πολύ καλές τιμές.

Μάλλινα χαλιά

Τα μάλλινα χαλιά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή καθώς χαρίζουν άνεση, ζεστασιά και μια αίσθηση πολυτέλειας σε όποιον χώρο και να τοποθετηθούν. Το μαλλί αποτελεί ένα φυσικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο κρατάει το σπίτι ζεστό και απορροφά σε μεγάλο βαθμό τυχόν θορύβους. Πρόκειται για ένα υλικό αρκετά ανθεκτικό λόγω της ελαστικότητας που διαθέτει, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλο χρόνο ζωής και πολύ καλή συμπεριφορά στην εμφάνιση των χαλιών, η οποία παραμένει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια, ακόμα και με καθημερινή χρήση.

Τα μάλλινα χαλιά καθαρίζονται εύκολα χωρίς να απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Όπως και το πολυπροπυλένιο, το μαλλί είναι αντιστατικό, κάτι που το κάνει εύκολο στο καθάρισμα με τη σκούπα και ιδανικό για σπίτια ανθρώπων με αλλεργίες ή κατοικίδια και παιδικά δωμάτια. Στα μειονεκτήματά τους θα βάζαμε το γεγονός ότι είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως (είναι πιθανό να ξεθωριάσουν τα χρώματά τους σε περίπτωση που τα βλέπει πολλές ώρες της ημέρας ο ήλιος) και επίσης δεν πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους με υποψία υγρασίας, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στη μούχλα.

Βαμβακερά χαλιά

Τα βαμβακερά χαλιά αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος καθώς κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχέδια και με διαφορετικούς τρόπους ύφανσης, δίνοντας το δικό τους παρόν σε καλαίσθητους χώρους.

Δεν είναι τόσο ζεστά όσο τα μάλλινα και γενικά ενδείκνυνται για περιοχές με πιο ήπιο χειμώνα.

Το βαμβάκι είναι ένα φυσικό υλικό που συνδυάζεται συχνά είτε με ακρυλικό είτε με πολυεστέρα, καθαρίζεται σχετικά εύκολα και δεν προκαλεί αλλεργίες. Τα βαμβακερά χαλιά μπορούν να πλυθούν στο χέρι ενώ τα μικρότερα μεγέθους ξεχωρίζουν για την ευκολία τους να πλένονται στο οικιακό πλυντήριο ρούχων.

Χαλιά με ακρυλικό νήμα

Πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο υλικό με ιδιαίτερη ελαστικότητα, που εξασφαλίζει στις εταιρείες παραγωγής τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά σχέδια με έντονα χρώματα. Είναι απαλό στην υφή του, καθαρίζεται εύκολα και πλένεται με νερό. Δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι αρκετά ανθεκτικό. Υπάρχει πληθώρα χαλιών που κατασκευάζονται με ακρυλικό νήμα σε δελεαστικές τιμές και σχέδια ταιριαστά για κάθε χώρο.

Χαλιά από βισκόζη

Η βισκόζη ή ραιγιόν είναι μια συνθετική ύλη που υφαίνεται με τρόπο ώστε η υφή της να θυμίζει πολυτελείς φυσικές ύλες όπως το μαλλί, το λινό ή το μετάξι. Τα χαλιά από βισκόζη είναι συνήθως πολύ οικονομικά και μπορείτε να τα βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών ωστόσο προσέξτε την τοποθέτησή τους καθώς η βισκόζη είναι ευπαθής στην έντονη χρήση. Μαδάει και κάνει κιτρινίλες αν πέσει πάνω της κάποιο υγρό (ακόμα και νερό) γι’ αυτό και πολλές φορές συνδυάζεται με άλλες ύλες όπως το μαλλί ή το polyester για να γίνει πιο ανθεκτική. Για τους παραπάνω λόγους τα χαλιά από βισκόζη αποτελούν κυρίως διακοσμητικά στοιχεία και θα προτείναμε να τα αποφύγεις αν έχεις ένα σπίτι με μεγάλη κινητικότητα, παιδιά ή κατοικίδια ή αν σας ταλαιπωρούν αλλεργίες.

Πηγή: decoration.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου