Thursday, 28 March, 2024

Πόσο καιρό επιβιώνει ο κορονοϊός στα χαρτονομίσματα!

Νέα στοιχεία σχετικά με την ανθεκτικότητα του κορονοϊού έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet

Ο κορονοϊός Covid-19 είναι πιο ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την υγρασία απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Πόσο ζει ο κορονοϊός στα χαρτονομίσματα και στους πόσους βαθμούς Κελσίου καταστρέφεται;
Οι χαμηλές και οι μέτριες θερμοκρασίες και υγρασίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιβίωση του κορονοϊού στα άψυχα αντικείμενα, γεγονός που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο, εκτιμούν οι ερευνητές. Ο κορονοϊός Covid-19 είναι πιο ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την υγρασία απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Νέα πειράματα αποκαλύπτουν ότι μπορεί να επιζεί για μέρες πάνω σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα.
Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται οι προστατευτικές χειρουργικές μάσκες και τα χαρτονομίσματα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Τα καλά νέα όμως είναι ότι όντως εξολοθρεύεται από το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό, τα οικιακά απολυμαντικά και τη χλωρίνη, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU). Όπως εξηγούν οι ερευνητές, σε προγενέστερη έρευνά τους είχαν καταγράψει πως μολύνει ο κορονοϊός διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα. Στην παρούσα έρευνα θέλησαν να διερευνήσουν τη σταθερότητά του. Έτσι, άρχισαν να μολύνουν με αυτόν διάφορα αντικείμενα και να τα εκθέτουν σε ποικίλες θερμοκρασίες και υγρασίες.
Κορονοϊός: Καταστρέφεται στους 70 βαθμούς Κελσίου
Ο κορονοϊός αποδείχθηκε πολύ σταθερός (ανθεκτικός) στις χαμηλές θερμοκρασίες (στους 4 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο στην ακραία ζέστη (στους 70 βαθμούς Κελσίου) καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά.
Στην πολύ πιο φυσιολογική θερμοκρασία των 22οC και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς, ο κορονοϊός επιβίωνε ανέτως επί ημέρες. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορονοϊός έπαυε να είναι ανιχνεύσιμος:
Έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα,
Την 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα,
Την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα,
Την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι.
Γιατί δεν πρέπει να ακουμπάμε τις χειρουργικές μάσκες
Το εύρημα, όμως, που θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία οι ερευνητές είναι ότι ο κορονοϊός μπορούσε να ανιχνευθεί στις χειρουργικές μάσκες (στην εξωτερική πλευρά) ακόμα και 7 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι το ιϊκό φορτίο μειωνόταν σταδιακά στα προαναφερθέντα αντικείμενα καθώς περνούσαν οι μέρες. Ειδικά στις μάσκες, όμως, υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κορονοϊού ακόμα και την 7η ημέρα. Απλώς ήταν το 0,1% του αρχικού ιϊκού φορτίου με το οποίο τις είχαν μολύνει.
«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος φορά μάσκα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγγίζει το κάλυμμα του στόματος και της μύτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Malik Peiris, καθηγητής Ιολογίας στο HKU. «Τις μάσκες πρέπει να τις βάζουμε και να τις αφαιρούμε κρατώντας τες από τα λάστιχα στερέωσης και όχι από την κεντρική υφασμάτινη επιφάνεια. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τα χέρια μας ο κορονοϊός και ύστερα να μολυνθούμε εμείς».
Σαπούνι και απολυμαντικά
Ευτυχώς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε πως στη θερμοκρασία των 22οC ο κορονοϊός καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.
Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία των 22οC είναι η κλασική θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και το καλοκαίρι σε ορισμένους κλιματιζόμενους χώρους.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων ερευνών, τόνισε ο Dr Peiris. Ενισχύουν επίσης τη σύσταση να σαπουνίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας (επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου