Friday, 19 April, 2024

Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει;

Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει;

Καθώς οι έφηβοι ξεπερνούν συχνά τα όρια, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πειραματιστούν με το αλκοόλ ώστε να νιώσουν πιο μεγάλοι. Η απόκρυψη αυτής της συμπεριφοράς από τους γονείς είναι μέρος της ανεξαρτησίας που επιδιώκουν μεγαλώνοντας. Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν αποκαλύψουν τις πρώτες τους εμπειρίες με το αλκοόλ, τα σημάδια όμως είναι παρόντα και συχνά αδιαμφισβήτητα. Μπερδεμένη ομιλία, οσμή οινοπνεύματος στην αναπνοή και τα ρούχα, καθώς και αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά είναι από τα πλέον προφανή σημάδια.

Αν και τα παρακάτω σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με αλκοόλ ή άλλες ουσίες, μερικά μπορεί να αντανακλούν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εφήβου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανόν να υποκρύπτεται πρόβλημα με το αλκοόλ, εάν: προσέξετε πολλά από τα παρακάτω σημάδια ταυτόχρονα, αυτά εμφανιστούν ξαφνικά και είναι ακραία.

Αλλαγές στη διάθεση: Εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα
Προβλήματα στο σχολείο: Απουσίες, Χαμηλοί βαθμοί, Τιμωρίες, Αποβολές
Επανάσταση απέναντι στους κανόνες της οικογένειας
Αλλαγή φίλων και δισταγμός να σας γνωρίσει τους νέους φίλους
Συμπεριφορά «Τίποτα δεν έχει σημασία»: Απρόσεκτη εμφάνιση, μείωση ενασχόλησης με προηγούμενα ενδιαφέροντα και γενικώς μειωμένη ενεργητικότητα.
Ανεύρεση αλκοόλ στο δωμάτιο ή την τσάντα του ή οσμή αλκοόλ στην αναπνοή του.
Σωματικά ή νοητικά προβλήματα: Κενά μνήμης, Χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κόκκινα μάτια, έλλειψη συντονισμού ή μπερδεμένη ομιλία

Επιπλέον ανησυχητικά σημάδια
Μειώνονται ανεξήγητα οι προμήθειές σας σε αλκοολούχα.
Σας λείπουν χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας.
Προβλήματα με το νόμο.
Αποφεύγει συζητήσεις για το αλκοόλ (Ένας έφηβος που έχει προβλήματα με το αλκοόλ προτιμά να μην ακούσει τίποτα σχετικά με την συμπεριφορά του, σε αντίθετη περίπτωση θα ακούσει χωρίς να γίνει αμυντικός
Συμμετέχει σε καυγάδες με φίλους και μέλη της οικογένειας
Λέει συχνά ψέματα σε σας και σε άλλα μέλη της οικογένειας
Περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μόνος στο δωμάτιό του

Πρακτικές οδηγίες
Αναζητήστε τα σημάδια. Ακόμα και αν κάνει μέτρια κατανάλωση τουλάχιστον θα μπορείτε να μυρίσετε το αλκοόλ στα ρούχα και την αναπνοή του.

Εξηγήστε τους προβληματισμούς για το γεγονός ότι πίνουν. Πέστε του για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να μην συμφωνήσουν μαζί σας αλλά πρέπει να καταλάβουν για πιο λόγο βάζετε αυτούς τους κανόνες.

Θέστε ξεκάθαρα όρια. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας για το αλκοόλ και αν παραβιαστούν οι κανόνες να είστε συνεπείς στις προαποφασισμένες συνέπειες που πρέπει να είναι ρεαλιστικές και κατάλληλες.

Οι κανόνες και οι συνέπειες από την παράβασή τους πρέπει να είναι προκαθορισμένοι και γνωστοί στον έφηβο εκ των προτέρων.

Ανακαλύψτε για ποιο λόγο ο έφηβος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Μην προσπαθήσετε να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ότι είναι απλώς μια φάση και ότι όλοι οι νέοι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραία. Οφείλετε να ασχοληθείτε με το θέμα.

Bεβαιωθείτε ότι ο έφηβος γνωρίζει πως ότι κι αν συμβεί θα είστε εκεί γι’ αυτόν. Μπορεί να σας καλέσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αν συμβαίνει κάτι θα είστε εκεί. Θέλετε να φτάσει σπίτι ασφαλής κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε μετά τα μεσάνυχτα να τον πάρετε από ένα πάρτυ που ξέφυγε από τα όρια- Πρέπει να το κάνετε!

www.socped.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου