Saturday, 20 April, 2024

Τα τρικς για να σταματήσετε μια επερχόμενη λιποθυμία

Είστε από αυτούς που έχουν τη λιποθυμία στο… τσεπάκι; Δείτε πώς θα παραμένετε όρθιοι, κάθε φορά που νιώθετε τον κόσμο να χάνεται γύρω σας.

Η όρασή σας θολώνει, το κεφάλι σας γυρίζει, οι μύες σας αποδυναμώνονται και, στη συνέχεια, το απόλυτο σκοτάδι. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στη λιποθυμία, γνωρίζετε πόσο τρομακτική μπορεί να είναι η εμπειρία της απώλειας των αισθήσεων. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι δεν είστε σε θέση να τη σταματήσετε, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα πάντα.

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορείτε τελικά να σταθείτε στα πόδια σας μέσω μιας ιδιαίτερης μορφής εισπνοής, μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της λιποθυμίας είναι η αιφνίδια πτώση της πίεσης του αίματος ή του ρυθμού της καρδιάς. Η κατάσταση αυτή, η οποία ονομάζεται αγγειοπνευμονογαστρική συγκοπή, τείνει να συμβαίνει σε περίπτωση παρατεταμένης ορθοστασίας ή όταν κανείς σηκώνεται απότομα όρθιος. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, δυο έντονες αλλά σύντομες εισπνοές (σα να μυρίζετε κάτι ή σαν λαχάνιασμα), ενώ έχετε το στόμα σας κλειστό, μπορούν να σταματήσουν τη συγκοπή στη διαδρομή, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Σλοβακική Δημοκρατία, οι οποίοι δοκίμασαν αυτήν την θεωρία σε δύο γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων λιποθυμικών επεισοδίων.

«Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα λιποθυμία συμβουλεύονται να αποφεύγουν να σηκώνονται απότομα και να στέκονται όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι έχουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως αδυναμία, εφίδρωση ή οπτικές διαταραχές συνιστάται να σταυρώνουν τα πόδια τους ή να σφίγγουν τις γροθιές τους, προκειμένου να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός τους και τα επίπεδα της πίεσης του αίματός τους. Τώρα, λέμε στους ασθενείς να παίρνουν και σύντομες εισπνοές για να αποτρέψουν ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Αυτή ήταν μία μικρή προκαταρκτική μελέτη και θα επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών», δήλωσε η δρ Marta Bavolarova, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Louis Pasteur στο Κόσιτσε, η οποία παρουσίασε τη μελέτη, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οξείας Καρδιαγγειακής Φροντίδας.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι κάθε λιποθυμικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό, εάν οι λιποθυμίες σας δεν έχουν ήδη διαγνωστεί ως «αθώες» (επίσης από ειδικό).

myself.gr

Τα τρικς για να σταματήσετε μια επερχόμενη λιποθυμία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου