Friday, 19 April, 2024

Το πράσινο τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με άσκηση

Εδώ και 15 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν το τσάι έχει αντίκτυπο στην περίμετρο της μέσης.

Τώρα, μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin αποκαλύπτει πως όταν το πράσινο τσάι συνδυάζεται με την άσκηση, βοηθά να μειωθεί το σωματικό λίπος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Society of Sports Nutrition.

Οι ερευνητές χορήγησαν μια κάψουλα χωρίς καφεΐνη από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε 14 δραστήριους άνδρες. Επτά από τους εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 21 ετών, έπαιρναν κάθε μέρα την κάψουλα με πράσινο τσάι ενώ οι υπόλοιποι επτά έπαιρναν μια εικονική ουσία. Οι κάψουλες περιείχαν 571 mg εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη εκ των οποίων τα 400 mg ήταν EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3). Το πράσινο τσάι περιέχει τέσσερις κυρίως κατεχίνες: την γαλλική επικατεχίνη-3 (ECG), την επιγαλλοκατεχίνη (EGC), την επικατεχίνη (EC) και την γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία από τις υπόλοιπες αποτελώντας το 50-80% των κατεχινών του τσαγιού. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έχει χρησιμοποιήσει ντεκαφεϊνέ εκδοχή του πράσινου τσαγιού για να τεστάρει την επίδραση στο αδυνάτισμα.

Αύξηση της καύσης του λίπους

Η μελέτη βρήκε πως τα άτομα που πήραν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσαν το σωματικό τους λίπος κατά 1,63% σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο. Υπολογίστηκε επίσης ότι το ποσοστό οξείδωσης του λίπους αυξήθηκε 25% κάτι που ήταν πολύ σημαντικό. Οι 14 εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν ποδήλατο για τρεις φορές την εβδομάδα επί μια ώρα. Εκείνοι που λάμβαναν την κάψουλα με το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενίσχυσαν κατά 10,9% την απόδοσή τους σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αυξάνοντας κατά μέσο όρο την απόσταση που έκαναν με το ποδήλατο από 20,2 χιλιόμετρα σε 22,4 χιλιόμετρα.

Ο ερευνητής Justin Roberts, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι ως ρόφημα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει μια σχετικά υψηλή ποσότητα ενός συστατικού που ονομάζεται EGCG  Ωστόσο, για να πάρει κανείς την δόση που απαιτείται χρειάζονται 6-7 επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αν συνδυαστεί με την άσκηση. Ωστόσο, μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας απαιτείται τώρα».

Να σημειωθεί ότι η EGCG βρέθηκε πρόσφατα ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα. Αυτό, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος, καθώς και άλλες μορφές της νόσου.

Είναι το πράσινο τσάι καλό για την καρδιά μας;

Φαίνεται ότι είναι αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες επιδημιολογικές μελέτες που έλαβαν χώρα στην Ανατολή και στην Δύση.

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 500 άνδρες και γυναίκες από την Ιαπωνία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με την μείωση αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες συμμετέχοντες.

Μια Ολλανδική μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 3000 άντρες και γυναίκες απέδειξε ότι όσο περισσότερο τσάι κατανάλωναν, τόσο λιγότερο σοβαρές ήτανε οι αποφράξεις στα αγγεία της καρδιάς, ειδικότερα στις γυναίκες.

Όπως και παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος ζωής και η ολική διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτών των μελετών. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι διαστολείς, διότι βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων και τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή στις θρομβώσεις. Επίσης τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα και ρόδι, πετυχαίνουν ακριβώς τον ίδιο στόχο.

Εδώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις μελέτες και ότι τα καθημερινά τρόφιμα μπορεί να έχουν πραγματικά οφέλη στην υγεία μας. Πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι , λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιακή λειτουργία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο συνταγογραφείται, καθότι δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο όπως η άσκηση στην ικανότητα βελτίωσης της υγείας της καρδίας.

Αδυνάτισμα

Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά την παχυσαρκία και την χαμηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη, αλλά σε περιορισμένες μελέτες. Το ίδιο αποδείχτηκε και στην μελέτη της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας.

Στη μελέτη της Ολλανδίας, οι συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι με καφεΐνη έχασαν περισσότερα κιλά, αλλά και αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη παρατήρησαν μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς τους και του σωματικού τους βάρος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καφεΐνη βοηθάει στην οξείδωση των λιπαρών και συνεπώς στο αδυνάτισμα. Στην γιαπωνέζικη μελέτη 240 άντρες και γυναίκες έπιναν μια ποικιλία ποσοτήτων από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες. Αυτοί που έπιναν την μεγαλύτερη ποσότητα έχασαν λίπος και κιλά και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερίνη LDL.

Πράσινο Τσάι και Κυτταρίτιδα

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Το πράσινο τσάι έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό για την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και βοηθάει με την απώλεια βάρους. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμμετέχει στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών.

Δοσολογία

Η δραστικότητα του πράσινου τσαγιού διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, όπως και η πιθανότητα τοξικότητας από υπερβολική κατανάλωση . Η υπερβολική δοσολογία πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Για να μεγιστοποιηθούν με ασφάλεια τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού, η UMMC (University of Maryland Medical Center) συνιστά την κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως, δίνοντάς σας 240-320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών. Εάν πάρετε συμπληρώματα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, συνιστάται 100-750 mg ανά ημέρα.

Πράσινο Τσάι, σκέτο

Το να χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια κιλών που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, δεν θα σας πειράξει εκτός και αν έχετε προβλήματα με το συκώτι σας. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από το πράσινο τσάι, ακόμα κι αν ο κύριος στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, είναι να το πιείτε. Τελικά εάν συγκεντρώνουμε όλες τις θετικές ενδείξεις για το πράσινο τσάι, η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία μας. Δεν πρόκειται το πράσινο τσάι να θεραπεύσει κάτι, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται σαν φάρμακο, αλλά μπορεί να συμπληρώσει την υπόλοιπη διατροφή μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου