Wednesday, 24 April, 2024

Τσάι μπανάνας για καλύτερο ύπνο… και όλα τα οφέλη από την φλούδα!

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, αλλά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η φλούδα της μπανάνας έχει

ακόμη περισσότερο, κάλιο και μαγνήσιο από την ίδια την μπανάνα, και συχνά πετιούνται σαν απορρίμματα. Όχι πια! Με αυτή την απλή συνταγή, μπορείτε να πάρετε τα οφέλη του καλίου και μαγνησίου από την φλούδα της μπανάνας.
Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι ευεργετικά για το νευρικό σύστημα και είναι ιδανικά για χαλάρωση των μυών. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για την χαλάρωση των μυών και μπορεί να μειώσει τις μυϊκές κράμπες αλλά και άλλους πόνους. Όταν έχετε στρες, ποιο μεταλλικό στοιχείο εξαντλείται στο σώμα πρώτα;
Το Μαγνήσιο! Χρειάζεστε μαγνήσιο για να αντιμετωπίσετε το στρες και θα σας κάνει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Η κανέλα είναι σπουδαία, γιατί εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ισορροπημένα, οι ορμόνες σας μπορεί να λειτουργήσουν με τρόπο που να επιτρέπουν τον καλύτερο ύπνο.
Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας δεν είναι κανονικά τότε μπορεί να έχετε την ενέργεια την νύχτα, ή να είναι κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αξιοποιώντας την θεραπευτική αξία της μπανάνας, η φλούδα της μπανάνας και η κανέλα διώχνει την αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου για τα καλά.
Η συνταγή
1 μπανάνα (βιολογικής καλλιέργεια κατά προτίμηση και με τη φλούδα)
1 μικρή κατσαρόλα με νερό Λίγη κανέλα (αν θέλετε)
Βήμα 1: Πλύνετε την με νερό καλά. Μετά απλά κόψτε τις δύο άκρες της μπανάνας
Βήμα 2: Βάλτε την μπανάνα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αν το νερό είναι εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, ακόμα καλύτερα! Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε κανέλα μέσα στο νερό. Αν θέλετε προσθέστε Stevia για να είναι γλυκό. Η Stevia βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν πάτε για ύπνο.
Βήμα 3:
Προσθέστε περισσότερη κανέλα, αν θέλετε και απολαύσετε, όπως γράφει ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος.
Ακόμη, μερικά από τα οφέλη της μπανάνας ή της φλούδας της, είναι:
Η μπανανόφλουδα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους κάλους, την ακμή, ακόμη και την ψωρίαση. Μπορεί επίσης να απομακρύνει χωρίς πόνο μια σκλήθρα ή ένα κομμάτι γυαλιού που μπήκε στο δέρμα σας.
Πιο αναλυτικά:
-Μπορείτε να αφαιρέσετε μια σκλήθρα ή κάτι που μπήκε στο δέρμα σας, π.χ. κομματάκι γυαλιού, χωρίς πόνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια φλούδα ώριμης μπανάνας. Η φλούδα της μπανάνας περιέχει ένζυμα που προκαλούν την αποβολή του αντικειμένου.
-Τοποθετήστε μια φλούδα μπανάνας κατά μήκος του ποδιού με την εσωτερική πλευρά της φλούδας να εφάπτεται στο δέρμα και από πάνω φορέστε μία κάλτσα. Αφήστε τη μπανανόφλουδα να δράσει όλη τη νύχτα για να αντιμετωπίσετε τις σκληρύνσεις και τους κάλους των ποδιών.
-Η φλούδα της μπανάνας ανακουφίζει τον πόνο και αντιμετωπίζει τις μελανιές. Ο λόγος είναι ότι περιέχει μείγμα ενζύμων που αραιώνουν το αίμα.
– Είναι φυσικό παυσίπονο. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, τοποθετήστε τη φλούδα στο σημείο που αισθάνεστε πόνο.
-Λόγω των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Α που περιέχει, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να θεραπεύσει την επιδερμίδα που πάσχει από ακμή.

-Η φλούδα της μπανάνας έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πόνο και τα φαγούρα που προκαλούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
-Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που περιέχει, προστατεύουν και μαλακώνουν την επιδερμίδα. Έχει επίσης φυσικά δροσιστική δράση, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
-Προστατεύει από τις επικίνδυνες ακτίνες UV. Ο λόγος είναι ότι περιέχει λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
-Η φλούδα της μπανάνας περιέχει τριπλάσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών από το εσωτερικό της, τα οποία ωφελούν την υγεία του σώματος, της επιδερμίδας, των μαλλιών και των δοντιών, όπως λέει το Bright Side.
Βελτιώνει την υγεία του εντερικού συστήματος

Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα ή αντιμετωπίζετε άλλα εντερικά προβλήματα, η φλούδα μπανάνας θα σας προσφέρει όλες τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε. Ναι, μπορείτε να το καταφέρετε αυτό με την απλή κατανάλωσή τους, αλεσμένη, σε σμούθι σαν χυμό ή τσάι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας μια μικρή ποσότητα. Θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την πέψη σας και να αποχαιρετήσετε την αργή εντερική διέλευση.
Θεραπεύει τους πονοκεφάλους
Παίρνετε το εσωτερικό της φλούδας και το τοποθετείτε απευθείας πάνω στο προσκέφαλο ή στους κροτάφους σας. Το αφήνετε να δράσει για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιείτε λίγη γάζα ή ταινία για να το σταθεροποιήσετε.
Απλά καθίστε αναπαυτικά και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του.
Προστατεύει την όρασή σας
φλούδας μπανάνας
Για να επωφεληθείτε από αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τρώτε τη φλούδα. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη (η οποία τους χαρίζει το χαρακτηριστικό τους χρώμα) βελτιώνει την όραση. Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά καλή για την προστασία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Αν η τελευταία εξέταση αίματος έδειξε ότι έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρχίστε να τρώτε μπανάνες-και τις φλούδες:
Η φλούδα διαθέτει ιδιότητες που αποβάλλουν το λίπος από τις αρτηρίες. Συνιστάται για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε κάλιο.
Θεραπεύει τα δερματικά προβλήματα
Η φλούδα μπανάνας είναι επίσης χρήσιμη αν πάσχετε από ακμή. Αν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο και με φλεγμονές από την ακμή, τρίψτε μια φλούδα μπανάνας στην πληγείσα περιοχή και ξεπλυθείτε με ζεστό νερό πριν ξαπλώσετε το βράδυ. Το εφαρμόζετε κάθε βράδυ.
Περιορίζει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και της μυρμηγκιάς
Η φλούδα μπανάνας αποτελεί μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε συνεπείς.
Κάθε βράδυ πριν ξαπλώσετε, τρίβετε τα σημεία που σας ενδιαφέρουν με το εσωτερικό της φλούδας μπανάνας και το αφήνετε να στεγνώσει χωρίς να το ξεπλύνετε. Η επιδερμίδα σας θα είναι λεία και απαλή.
Αν έχετε μυρμηγκιά που θέλετε να εξαφανίσετε τότε θα χρειαστείτε τη φλούδα από μια πράσινη ή ελαφρώς κίτρινη μπανάνα. Τα ένζυμα θα καταστρέψουν με ασφάλεια το αντιαισθητικό εξόγκωμα χωρίς να σας πονέσει.
Απλώς τρίβετε απαλά την πληγείσα περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας. Επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειαστεί.
Βελτιώνει τη διάθεσή σας!
Η φλούδα μπανάνας περιέχει καλή ποσότητα τρυπτοφάνης. Αυτό το αμινοξύ προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης που είναι επίσης γνωστή και ως “η ορμόνη της ευτυχίας”.
Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και αν τα επίπεδά της είναι αρκετά χαμηλά τότε μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης και ευερεθιστότητας.
Αν καταναλώνετε δυο φλούδες μπανάνας την ημέρα επί τρεις ημέρες συνεχόμενα θα μπορέσετε να αυξήσετε κατά 16% τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα σας, σε σμούθι αλεσμένη ή σαν τσάι σε βραστό νερό.
Λοιπές εφαρμογές και χρήσεις της φλούδας μπανάνας
Εκτός από τις χρήσεις που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν μερικοί ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες αυτής της φλούδας:
Λευκαίνει τα δόντια σας.
Μειώνει την εμφάνιση ουλών.
Αφαιρεί τις μαύρες κηλίδες από το δέρμα.
Ενδυναμώνει τα οστά σας.
Βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο ασβέστιο.
Γυαλίζει τα παπούτσια.
Γυαλίζει τα ασημικά σας.
Βελτιώνει την ποιότητα του κομπόστ.
Λίπασμα για τα φυτά.
Απωθεί παράσιτα όπως τις αφίδες τριανταφυλλιάς.
Μειώνει τα εξανθήματα.
Προσελκύει τις πεταλούδες.
Αφαιρεί τις ακίδες από το δέρμα.
Γυαλίζει τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου.
Παγίδα για το σκόρο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου