Friday, 29 March, 2024

Υποκαλιαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχουμε χαμηλό κάλιο;

Με τον όρο υποκαλιαιμία εννοούμε τα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, όπως αναφέρεται στο Cleveland Clinic, η οποία ορίζεται όταν η τιμή αυτή βρίσκεται κάτω του 3,5 mmol/L.

Μπορεί ποτέ μέχρι τώρα να μην είχες αναρωτηθεί για το κάλιό σου, ωστόσο οφείλεις να γνωρίζεις πως πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο ιδιαίτερα ουσιαστικό για την υγεία σου, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, το κάλιο είναι υπεύθυνο για αρκετές λειτουργίες του σώματός σου, όπως το ότι βοηθάει στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, στη διατήρηση των νεύρων και στην ισορροπία των υγρών. Και όμως αρκετοί από εμάς αδυνατούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα καλίου μέσω της διατροφής μας, δεδομένου ότι οι συνήθειές μας δεν περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά και φρούτα. Ωστόσο, είναι δύσκολο η υποκαλιαιμία να εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, όπως η απώλεια υγρών, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, συγκεκριμένες παθήσεις, ο υπερβολικός ιδρώτας, η χρόνια διάρροια, οι διατροφικές διαταραχές, το χαμηλό μαγνήσιο κ.α.

Συμπτώματα υποκαλιαιμίας

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν σας έχει περάσει από το μυαλό για το αν έχετε χαμηλό κάλιο, θυμηθείτε πως τα 8 παρακάτω συμπτώματα μαρτυρούν την υποκαλιαιμία, η οποία θα επιβεβαιωθεί μέσω εξετάσεων.

Αδυναμία και κούραση, Εντερικά προβλήματα, Υψηλή πίεση

Ανώμαλος καρδιακός παλμός, Πολυουρία, Μυϊκή αδυναμία και κράμπες

Αναπνευστικά προβλήματα, Μούδιασμα

Αντιμετώπιση της υποκαλιαιμίας

Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κατάστασης, οφείλεις να συμβουλευθείς έναν ειδικό, ο οποίος θα σε κατευθύνει σχετικά με τη θεραπεία. Να σημειωθεί πως ενώ η αλλαγή της διατροφής και η ένταξη περισσότερων λαχανικών και φρούτων ενδείκνυνται για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν επαρκεί για την αύξηση του καλίου. Συνήθως, ο εκάστοτε γιατρός συστήνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή ειδικά χάπια, ανάλογα το πρόβλημα και το κάθε περιστατικό. Αν πάλι η έλλειψη καλίου είναι μεγάλη, σε σημείο που προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό, μπορεί να δοθεί και ενδοφλέβια θεραπεία, την οποία φυσικά θα έχει εγκρίνει ο εξειδικευμένος γιατρός.

Ποιες τροφές ενισχύουν την πρόσληψη καλίου και βοηθούν στη φυσική ενίσχυση του οργανισμού με κάλιο!

Οι 10 πιο πλούσιες τροφές σε κάλιο!

Αυτός είναι ένας κατάλογος με τις 10 πιο πλούσιες τροφές σε κάλιο. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο. Αβοκάντο, Πολέντα, Σπανάκι, Γλυκοπατάτες, Σολομός, Αποξηραμένα βερίκοκα, Ρόδι, Νερό καρύδας, Λευκά φασόλια, Μπανάνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου