Friday, 19 April, 2024

Φλεβίτιδα και καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Έφτασε η εποχή που οι περισσότεροι από εμάς οργανώνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή έστω τα πρώτα μπανάκια και ανυπομονούν για τις ζεστές μέρες στην παραλία.

Για τους πάσχοντες όμως από κιρσούς το καλοκαίρι είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία. Η ζέστη, ο κίνδυνος αφυδάτωσης και τα μεγάλα ταξίδια είναι πρόβλημα για όσους υποφέρουν από ένα κακό κυκλοφοριακό.

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι κατεστραμμένες φλέβες. Αν και μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε στο σώμα τις συναντάμε κυρίως στα πόδια. Οι κιρσοί είναι διογκωμένες ή πρησμένες φλέβες, ορατές μέσω του δέρματος ως μπλε ή μωβ πρηξίματα. Εμφανίζονται όταν οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους, τεντώνονται ή διογκώνονται. Οι βαλβίδες που βρίσκονται μέσα στις φλέβες σταδιακά γίνονται πιο αδύναμες και χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα το αίμα να μην επιστρέφει σωστά προς την καρδιά και να λιμνάζει σε ορισμένα σημεία.

Στην Ελλάδα το 35-40% των γυναικών και το 20 των ανδρών παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια.

Πως επηρεάζει η ζέστη τις φλέβες μας;                        

Όταν ζεσταθούμε πολύ, το σώμα μας αποκρίνεται προσπαθώντας να εξισορροπίσει την κατάσταση αυτή. Αυτό το κάνει με την διαστολή των  φλεβών, ώστε να επιτρέπεται η ροή περισσότερου αίματος στην επιφάνεια του δέρματος.

Κατά την ώθηση του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος κατευθύνεται περισσότερο αίμα προς τις κιρσούς. Λόγω του ότι η  βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς τα πίσω μέσα στη φλέβα όπου αρχίζει να συγκεντρώνεται και να λιμνάζει. Το καλοκαίρι όταν ο μηχανισμός ψύξης μας ωθεί μεγαλύτερο όγκο αίματος σε αυτές τις φλέβες, ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, προκαλώντας περαιτέρω διόγκωση και ζημιά.

Πρόληψη και προετοιμασία

Γνωρίζοντας ότι  έχουμε πρόβλημα με τις φλέβες μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς να επιβαρύνουμε τα πόδια μας

Μένουμε ενυδατωμένοι

Το νερό είναι το κλειδί για την καλή ροή του αίματος.

Φοράμε άνετα ρούχα

 Τα σφιχτά ρούχα περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος ακόμη περισσότερο και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αντί αυτού τα χαλαρά και άνετα ρούχα επιτρέπουν το δέρμα μας να αναπνέει ενώ παράλληλα ανακουφίζουν τα πόδια μας.

Επενδύστε σε κάλτσες συμπίεσης

Ασκούν σταθερή συμπίεση στα πόδια και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα κατά όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό να τις φοράμε αν καθόμαστε ή στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν ταξιδεύουμε. Μας απαλλάσσουν από το πρήξιμο και την αίσθηση βάρους στα πόδια. Η διαβαθμισμένη συμπίεση που ασκούν αποτρέπει τη συσσώρευση του αίματος με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε τα πόδια μας ξεκούραστα και αναζωογονημένα.

Προσέχουμε τη διατροφή μας

Μπορεί το καλοκαίρι να μας δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης σε όλους τους τομείς και στο φαγητό αλλά θα πρέπει να μην υπερβάλλουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα φρούτα και τα λαχανικά της σεζόν  και κυρίως αυτά που περιέχουν φλαβονοειδή όπως τα κεράσια, τα μύρτιλα, τα πορτοκάλια κ.α. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τείνουν να εμφανίζουν κιρσούς σε μικρότερη συχνότητα.

Από την άλλη πλευρά το αλάτι επιδεινώνει το πρόβλημα καθώς οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και επιβαρύνει τις φλέβες μας.

Ξεκουράζουμε τα πόδια μας

Για να βοηθήσουμε την καλή κυκλοφορία και να αποσυμφορηθεί το οίδημα από την περιοχή των ποδιών  ξαπλώνουμε και σηκώνουμε τα πόδια ψηλά είτε με ένα μαξιλάρι είτε στηρίζοντάς τα στον τοίχο.

Η καθημερινή χρήση μιας κρέμας που ανακουφίζει αποδεδειγμένα τα βαριά και κουρασμένα πόδια από το πρήξιμο, τη δυσφορία και τον κνησμό που προκαλούν τα προβλήματα μικροκυκλοφορίας μας προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό μας

Το ηλιακό έγκαυμα από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει κιρσούς. Μπορεί όμως να βλάψει σοβαρά το δέρμα μας, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο σώμα μας με αποτέλεσμα  να επηρεαστούν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση ευρυαγγειών. Επομένως έχουμε έναν παραπάνω λόγο να μην ξεχνάμε να φορέσουμε το αντηλιακό μας πριν εκτεθούμε στον ήλιο.

Γυμναζόμαστε

Ας εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό και ας ασκηθούμε έξω. Ένας γρήγορος περίπατος 10 λεπτών κάθε απόγευμα μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στην υγεία του κυκλοφορικού μας. Το ίδιο και οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα όπως το ελαφρύ τρέξιμο, το ποδήλατο και ιδιαίτερα το κολύμπι σε ώρες χωρίς ηλιοφάνεια  βοηθά τη φλεβική κυκλοφορία.

Σύμμαχος μας η φύση

Φυτικά συμπληρώματα διατροφής, φόρμουλες με εκχυλίσματα βοτάνων,  έρχονται να καλύψουν τυχόν διατροφικά κενά και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Γνωστά για την φλεβοτονική και αγγειο-προστατευτική τους δράση είναι τα φλαβονοειδή τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό αλλά μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Επίσης,  το πιπέρι Καγιέν με ενεργό δραστικό συστατικό την capsaicin, υπεύθυνη για την καυτερή γεύση της πιπεριάς αλλά και γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του ενισχύει το κυκλοφοριακό. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C, δυο συστατικά που το κάνουν ακόμη πιο απαραίτητο στην μάχη για την καλή κυκλοφορία.

Για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με πολύ καλά αποτελέσματα χρησιμοποιούνται ακόμη τόσο ο φλοιός και τα φύλλα της αμαμελίδας όσο και η αγριοκαστανιά ή ιπποκαστανιά. Μπορεί η ζέστη να είναι επιβαρυντική για τους κιρσούς, αλλά εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινότητά μας το καλοκαίρι θα κυλίσει ευχάριστα, χωρίς να καταπονήσουμε περισσότερο τα πόδια μας. Μάλιστα αφιερώνοντας και λίγο παραπάνω χρόνο στη φροντίδα τους  θα μπορούσαμε να έχουμε και βελτίωση. pharmacymegastore.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου