Thursday, 28 March, 2024

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα σας κοστίσει

Από 95 έως 100 ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων και οι καταναλωτές έχουν συμφέρον να επιλέξουν με προσοχή τις αγορές τους.

Σε σχέση με πέρυσι χαμηλότερες είναι οι τιμές στα χοιρινά κρέατα καθώς και στις γαλοπούλας εισαγωγής, ενώ ακριβότερη είναι η ντόπια γαλοπούλα, όπως και η κατεψυγμένη. Χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στα γλυκά και τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, ενώ ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά και οι πατάτες.

Οι δημόσιες τιμοληψίες έγιναν από τις 13 έως 18 Δεκεμβρίου σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής καθώς και σε επτά πόλεις της χώρας (Δράμα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Χίος).

Όπως τονίζει το υπουργείο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 ευρώ, ενώ εάν επιλέξουν τις φθηνότερες επιλογές (όπως ενδεικτικά κοκόρι, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κομμάτια χοιρινού, προσφορές στα λοιπά είδη) το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με πουλερικά ή χοιρινό). Το κόστος για το τυπικό καλάθι με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ, ενώ για το τυπικό καλάθι με χοιρινό ανέρχεται σε 99,33 ευρώ. Στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών όσο και γλυκά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη παραδοσιακές συνταγές, το όφελος ανέρχεται σε 8,36 ευρώ ανά κιλό κουραμπιέδων, μελομακάρονων και βασιλόπιτας, εάν αυτά τα γλυκά παρασκευαστούν από το ίδιο το νοικοκυριό.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου