Thursday, 28 March, 2024

Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Αν έχετε κάποια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), δηλαδή μια σειρά γαστρεντερικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα (UC)

πιθανότατα έχετε εμφανίσει δυσάρεστη φλεγμονή στην καθημερινή σας ζωή.
Το IBD αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να λειτουργεί για όλους και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.
Τώρα, νέα έρευνα έχει εντοπίσει μια πρωτεΐνη που είναι ο οδηγός για τη φλεγμονή.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Cell Reports, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες για άτομα με IBD.
Τι ανακάλυψε η μελέτη;
Στη μελέτη, ερευνητές από το Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (SBP) στο La Jolla της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ισραήλ στο Haifa, Ισραήλ, διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται RNF5 ρυθμίζει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται S100A8, που προκαλεί φλεγμονή.
Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω σε αυτό δημιουργώντας μια ομάδα εργαστηριακών ποντικών που γεννήθηκαν χωρίς RNF5. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι ποντικοί έδειξαν ελάχιστα αρχικά σημάδια εντερικής φλεγμονής.
Στη συνέχεια δόθηκε στα ποντίκια μια ένωση που μπορεί να δώσει τη φλεγμονή του εντέρου μέσω του πόσιμου νερού.
Τα υγιή ποντίκια κανονικά θα αντιμετώπιζαν μικρή ελάττωση της φλεγμονής εάν τους χορηγηθεί αυτός ο παράγοντας, αλλά τα ποντίκια χωρίς το προστατευτικό γονίδιο RNF5 – ανέπτυξαν πιο ακραία φλεγμονή, παίρνοντας έναν τύπο κολίτιδας. Σχεδόν το ήμισυ αυτών των ποντικών πέθαναν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.
“Αυτό το συγκεκριμένο επίπεδο φλεγμονής μας τράβηξε την προσοχή. Όταν δώσαμε στους ποντικούς φλεγμονώδεις παράγοντες στο πόσιμο νερό τους, εκείνοι που είχαν έλλειψη του γονιδίου RNF5 είχαν πολύ σοβαρή φλεγμονή, διάρροια βασικά, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά του IBD “, ανέφερε ο Ze’ev Ronai, PhD, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημίου, είπε στην Healthline.
“Το γεγονός ότι σχεδόν το 50 τοις εκατό των ποντικών πέθανε ως αποτέλεσμα αυτού του πολύ μικρού φλεγμονώδους παράγοντα έδειξε ότι αυτή η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της IBD”.
Η ομάδα εξέτασε επίσης τη θεωρία τους σε 19 άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα S100A8 σε δείγματα ιστών εάν είχαν χειρότερα συμπτώματα.
Ο Dr. Garrett Lawlor, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος φλεγμονώδους εντέρου της Columbia στη Νέα Υόρκη, έγραψε σε email στο Healthline ότι η έρευνα αυτή έχει πιθανή σχέση με τους ανθρώπους που πάσχουν από IBD.
“Αν η έρευνα αυτή μεταφραστεί στην ανθρώπινη βιολογία, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να στοχεύσουμε και να εξουδετερώσουμε αυτή την πρωτεΐνη ως μορφή θεραπείας για την IBD”, έγραψε ο Lawlor, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα.
“Αυτό είναι τόσο σημαντικό, καθώς έως και το 40% των ασθενών δεν ανταποκρίνεται σε πολλές από τις θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα για τη θεραπεία της IBD. Οι περισσότερες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για τη θεραπεία, τόσο καλύτερα μπορούμε να εξατομικεύσουμε ώστε να χτυπήσουμε το σωστό στόχο για τη νόσο κάθε ασθενούς”.
Πηγή: Healthline

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου