Friday, 19 April, 2024

Βαρύ πρόστιμο σε μονάδα Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Πρόστιμο 117.000 επέβαλε η Εθνική Αρχή Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ιδιωτική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για παραβάσεις νομοθεσίας με την τελευταία να προσφεύγει στο ΣτΕ χαρακτηρίζοντας παράνομη την επιβολή του προστίμου.

Σύμφωνα με την Αρχή οι αιτίες επιβολής του προστίμου ήταν, μεταξύ των άλλων, ότι δύο δότριες ωαρίων ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, χωρίς να δικαιολογείται ο λόγος υπέρβασης του ορίου αυτού.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι η δότρια πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας της, όμως το όριο μπορεί να φτάσει στο 40ό έτος, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος και ύστερα από άδεια της Αρχής.

Ενας άλλος  λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο ήταν ότι η ηλικία της υποβοηθούμενης γυναίκας ήταν  πάνω από την επιτρεπόμενη, που είναι το 50ό έτος, ενώ ακόμη επιβλήθηκε επειδή η επίμαχη μονάδα δεν τηρούσε αρχείο κρυοσυντηρημένων ωαρίων και εμβρύων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξέταση της ιχνηλασιμότητας των ωραρίων που χρησιμοποιούνται στις λήπτριες.

Η προσφεύγουσα μονάδα υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η Αρχή που έλαβε την απόφαση επιβολής του προστίμου είχε κακή σύνθεση, και ότι υπάρχει κρούση των νομικών κανόνων στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι προβλεπόμενες κυβερνητικές πράξεις.

Βαρύ πρόστιμο σε μονάδα Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου