Wednesday, 24 April, 2024

Μήπως είναι κατάθλιψη;

Ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τόσο παραπλανητικά, που πολύ δύσκολα θα τα συνδέσει κάποιος με τη νόσο

Όμως, υπάρχουν και καλό είναι να τα έχετε υπόψη σας. Ίσως να σας αποκαλύψουν κάτι που κρύβετε και από τον ίδιο τον εαυτό σας.

Το πρόσωπο της κατάθλιψης δεν είναι πάντα ξεκάθαρο και τα συμπτώματά της δεν περιορίζονται στην απόσυρση και τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Μπορεί να «ξεγελά» τον πάσχοντα ή τους οικείους του, αποπροσανατολίζοντάς τους από το κυρίως πρόβλημα και την αντιμετώπισή  του. Δείτε ορισμένα συμπτώματα της νόσου, που μάλλον θα σας εκπλήξουν:

Ψώνια «εκτός ελέγχου»

Έχετε… μανία με τα ψώνια; Πιθανότατα να μην είστε απλώς πολυέξοδος/η. Για ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, τα καταναγκαστικά ψώνια  χρησιμεύουν ως απόσπαση της προσοχής ή τονωτικό της αυτοεκτίμησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του shopping therapy έχουν πολύ μικρή διάρκεια, καθώς δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη νόσο. Η… μανία με τα ψώνια θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένα σημάδι της μανίας (στην κυριολεξία αυτήν τη φορά), στη διπολική διαταραχή.

Βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να «πιείτε» για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, μπορεί να είστε ένας από αυτούς. Παρά το γεγονός ότι ένα ποτό μπορεί να σας «ανεβάσει» όταν δεν έχετε καλή διάθεση, αν το παρακάνετε μπορεί τα καταθλιπτικά επεισόδια να επιδεινωθούν και να αυξηθεί η συχνότητά τους.

Απώλεια μνήμης

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι η αιτία για το αίσθημα σύγχυσης ή την απώλεια μνήμης που βιώνετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη κατάθλιψη ή άγχος μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση ή αποδυνάμωση του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Η κατάθλιψη που συνδέεται με την απώλεια μνήμης φαίνεται να είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους. Τα καλά νέα είναι ότι η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί επίσης να βελτιώσει τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με αυτήν.

Υπερβολική χρήση του διαδικτύου

Αν κάποιος προτιμά την εικονική κοινωνική αλληλεπίδραση από την πραγματική, αν δαπανά υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση του internet τείνουν να περνούν το χρόνο τους σε πορνογραφικούς ιστοτόπους, διαδικτυακές κοινότητες και ιστοσελίδες παιχνιδιών.

Επεισοδιακή υπερφαγία και παχυσαρκία

Μελέτη του 2010, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που ανέφεραν  ότι είχαν κατάθλιψη έτειναν να προσλαμβάνουν το βάρος περισσότερο γύρω από τη μέση τους – γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την επεισοδιακή υπερφαγία, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Κλοπή αντικειμένων

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που κλέβουν από καταστήματα πάσχουν από κατάθλιψη. Η  συγκεκριμένη νόσος κάνει τους πάσχοντες να  αισθάνονται ανίσχυροι και ασήμαντοι και ορισμένοι από αυτούς καταφεύγουν στις κλοπές που τους παρέχουν ένα αίσθημα δύναμης και ισχύος. Γι’ αυτά τα άτομα τα συναισθήματα που τους δημιουργεί η πράξη τους είναι πιο σημαντικά από το αντικείμενο που κλέβουν.

Πόνος στη μέση

Κι όμως, μια παρατεταμένη οσφυαλγία θα μπορούσε να οφείλεται σε κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον χρόνιο πόνο στη μέση. Μια συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 42% των ατόμων με χρόνια οσφυαλγία βίωσαν κατάθλιψη πριν ξεκινήσει ο πόνος στη μέση τους. Ωστόσο, η νόσος παραμένει συχνά αδιάγνωστη, καθώς οι άνθρωποι δεν την  συνδέουν με πόνους.

Υπερβολικά συναισθήματα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη άλλοτε επιδεικνύουν λιγότερη συναισθηματική έκφραση και άλλες φορές πολύ έντονη. Μπορεί ξαφνικά να γίνουν ευερέθιστοι ή εκρηκτικοί. Μπορεί να εκφράσουν υπερβολικά συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, ανησυχίας ή φόβου. Το κλειδί είναι μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Όταν ένα πρόσωπο που συνήθως έχει «επίπεδα» συναισθήματα  γίνεται υπερευαίσθητο, η κατάθλιψη μπορεί να είναι η αιτία.

Προβλήματα τζόγου

Τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε διέγερση και ενθουσιασμό, αλλά αν το παιχνίδι σας ξεπερνά την ψυχαγωγία, τότε μπορεί  να πάσχετε από κατάθλιψη ή από διαταραχή εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Οι προβληματικοί παίκτες είναι πολύ πιο πιθανό από ό, τι οι υπόλοιποι να είναι καταθλιπτικοί και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Πολλοί λένε ότι είχαν άγχος και κατάθλιψη πριν ξεκινήσουν να παίζουν. Ωστόσο, οτιδήποτε και να τους προσφέρει αυτή η πρακτική, δεν μπορεί να τους ανακουφίσει από την κατάθλιψη.

Κάπνισμα

Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής, το βαρύ κάπνισμα – περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα – και το κάπνισμα μέσα σε 5 λεπτά από την αφύπνιση είναι κοινές συνήθειες μεταξύ των καπνιστών που πάσχουν από κατάθλιψη. Παρόλο που οι καπνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, δεν είναι ανέφικτο. Τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος που χρησιμοποιούν τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, φαίνεται να βοηθούν.

Παραίτηση από την προσωπική φροντίδα

Η ξαφνική παραμέληση της προσωπικής φροντίδας μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Από το ότι δεν φοράτε τη ζώνη ασφαλείας, μέχρι το ότι δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και από το ότι παρακάμπτετε τις εξετάσεις σας έως το ότι τείνετε  να μην φροντίζετε χρόνιες παθήσεις,  όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης, μπορεί να είναι συμπεριφορές-αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Ζητήστε βοήθεια για την κατάθλιψή σας και το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να φροντίζετε και πάλι τον εαυτό σας.

Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Η κατάθλιψη συνδέεται πιο συχνά με τη μειωμένη λίμπιντο παρά με αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ. Ωστόσο,  μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ για να αντιμετωπίσουν την νόσο ή το άγχος τους. Η αυξημένη σεξουαλική ελευθεριότητα, η απιστία, η σεξουαλική εμμονή και η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις, μπορεί όλα να είναι σημάδια της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να αντανακλούν προβλήματα στον έλεγχο των παρορμήσεων ή να είναι ένα σημάδι της μανίας στη διπολική διαταραχή. Και, φυσικά, μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην προσωπική ζωή.

Stogiatro.gr

Μήπως είναι κατάθλιψη;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου