Friday, 19 April, 2024

Ντετόξ μετά τις γιορτές

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν, όλοι μας βρεθήκαμε με αγαπημένα πρόσωπα σε γιορτινά τραπέζια γεμάτα με αγαπημένα εδέσματα και φυσικά η αυτοσυγκράτηση πήγε περίπατο! Ακόμα όμως κι αν το παρακάναμε αυτές τις δύο εβδομάδες, μπορούμε τώρα να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει κάνοντας αποτοξίνωση!

Εδώ θα βρούμε 4 χρήσιμα tips προκειμένου να το καταφέρουμε:

1.Νερό

Το νερό είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός μας στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αποτελούμαστε σε ποσοστό 70% από νερό! Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό του Υπουργείου Υγείας καθένας από εμάς πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερού καθημερινά. Εάν τώρα κάνουμε αποτοξίνωση μπορούμε να ανεβάσουμε αυτό τον αριθμό στα δέκα ποτήρια και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει. Ο οργανισμός μας θα ενυδαωθεί από μέσα προς τα έξω και θα αποβάλλει τις τοξίνες που τον επιβαρύνουν με αποτέλεσμα μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

2.Φρούτα 

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Μπορούμε να τα φάμε ολόκληρα ή να τα πιούμε ως χυμό. Κάποιοι πάλι φτιάχνουν σμούθις και γρανίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή όχι μόνο τώρα αλλά σε μόνιμη βάση. Μπορούμε να βρούμε εξάλλου βιολογικά, ελληνικά φρούτα πλέον στα ράφια των μεγάλων σουπερμάρκετ και μάλιστα σε προσφορά. Πολύ συχνά θα βρούμε ελληνικά φρούτα στο Lidl φυλλάδιο και στον ΑΒ Βασιλόπουλο σε τιμές προσφοράς κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, που περιέχουν βιταμίνη C, σύμμαχό μας στα κρυολογήματα. 

3.Λαχανικά

Τα λαχανικά όπως και τα φρούτα που προαναφέραμε, εκτός του ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι επίσης γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού μας. Εκτός αυτού, έχουν ελάχιστες θερμίδες κι έτσι είναι ιδανικά για το διάστημα μετά τις γιορτές που η θερμιδική αξία των γευμάτων μας είχε εκτοξευτεί κατακόρυφα! Οι διατροφολόγοι προτείνουν να τα τρώμε όσο πιο ωμά μπορούμε. Έτσι μπορούμε να τα φάμε σε σαλάτες ή ακόμα και μέσα σε μαγειρεμένο φαγητό καλό είναι να τα προσθέτουμε λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ώστε να μη χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά. 

4.Σούπες

Οι σούπες είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό που ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Μπορούμε αυτό το διάστημα να ετοιμάσουμε detox σούπες λαχανικών στις οποίες θα προσθέσουμε κουρκουμά, λεμόνι και τζίντζερ. Όλα αυτά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που θα δώσουν ώθηση στον οργανισμό μας ενώ παράλληλα θα τον θωρακίσουν από τις ασθένειες του χειμώνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου