Tuesday, 16 April, 2024

Πόνος στα γόνατα: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει

Είτε προκύψει σταδιακά, είτε ξαφνικά, ως αποτέλεσμα τραυματισμού, ο πόνος στα γόνατα μπορεί κατά κανόνα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι

χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Στην περίπτωση που ο πόνος είναι μακροχρόνιος και προκύπτει από αρθρίτιδα, ενδέχεται να δείτε βελτίωση από την απώλεια βάρους αλλά και μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών γύρω από την άρθρωση που υποφέρει. Όποια και αν είναι η αιτία, πάντως, τα παρακάτω tips ίσως σας κάνουν να νιώσετε λίγο καλύτερα.
Ξεκουραστείτε, αλλά με μέτρο
Εγκαταλείψτε τις απαιτητικές δραστηριότητες και τις σκληρές προπονήσεις, αν έχετε παρατηρήσει ότι σας καταπονούν. Προτιμήστε πιο ήπιες για τις αρθρώσεις δραστηριότητες, όπως το κολύμπι αντί για το τρέξιμο ή το ποδήλατο αντί για το τένις. Αν αναρρώνετε από έντονο τραυματισμό, ίσως χρειαστεί να περάσετε μερικές ημέρες κλινήρης ή ακόμη και να χρησιμοποιείτε πατερίτσες για ένα διάστημα.
Κάντε τον πόνο να παγώσει
Λίγος πάγος πάνω στο σημείο όπου εντοπίζεται ο πόνος, για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά μερικές φορές την ημέρα, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Φροντίστε να τυλίγετε τον πάγο ή την παγοκύστη σε μια πετσέτα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο εγκαύματος.
Ανεβάστε του την πίεση
Ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από το γόνατό σας θα περιορίσει το οίδημα. Φροντίστε να εφαρμόζει σωστά, όμως μην το σφίξετε τόσο ώστε να προκαλέσει επιπλέον πόνο ή οίδημα.
Ανακουφισμένα ύψη
Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι αρκεί να ξαπλώσετε με μερικά μαξιλάρια κάτω από το γόνατό σας, για να θέσετε υπό έλεγχο τον πόνο και το οίδημα.
Κανονίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αν ο πόνος είναι ισχυρός, προέκυψε μετά από έντονο χτύπημα ή τράνταγμα ή αν συνοδεύεται από:
έντονο οίδημα, ερυθρότητα
ευαισθησία και ανεβασμένη θερμοκρασία στην περιοχή της άρθρωσης, πυρετό.
Επιπλέον, χρειάζεστε ιατρική συμβουλή αν ο πόνος σας δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές σας δραστηριότητες ή στον ύπνο σας.
Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια
Ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα, αν ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος αν προέκυψε μετά από τραυματισμό ή αν συνοδεύεται από:
παραμόρφωση της άρθρωσης, αδυναμία να σηκώσετε βάρος, ξαφνικό οίδημα, όπως επίσης και αν ακούσατε κάποιον έντονο ήχο τη στιγμή του τραυματισμού σας.
In.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου