Thursday, 25 April, 2024

Τρέμουν τα χέρια μου. Να ανησυχήσω;

Παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους. Κι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται φυσιολογικό, σε κάποιες άλλες ενδέχεται να υποδηλώνει κάτι σοβαρότερο.

Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να εμφανίζεται όταν τα χέρια είναι ακίνητα, όταν κινούνται ή όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένη στάση για αρκετή ώρα. Ο τρόμος (τρεμούλιασμα) είναι μία ακούσια κίνηση η οποία είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή ακόμη και στη φωνή, συνήθως όμως παρατηρείται στα χέρια και κυρίως όταν αυτά χρησιμοποιούνται (π.χ, για να γράψει κάτι το άτομο ή να πιάσει κάτι),.

Πότε θεωρείται φυσιολογικό

Στα ηλικιωμένα άτομα, τα χέρια που τρέμουν, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας που επέρχεται με την αύξηση της ηλικίας.

Φυσιολογικός θεωρείται ο τρόμος και όταν οφείλεται σε κληρονομικότητα, κούραση, στρες, ανησυχία, θυμό, φόβο και γενικότερα συναισθηματική φόρτιση, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλκοολισμό ή στέρηση αλκοόλ, διάφορες φαρμακευτικές αγωγές.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο τρόμος μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας ή παθολογικής κατάστασης. Κυρίως όταν παρατηρείται σε άλλα μέρη του σώματος ,όπως η γλώσσα και το κεφάλι ή αν συμβαίνουν και άλλες ακούσιες κινήσεις στο σώμα είναι απαραίτητη η διερεύνησή του από ειδικό. Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα περιλαμβάνουν:

Νόσος του Πάρκινσον: Αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία του τρόμου στα χέρια, κατά την κίνηση και συνοδεύεται συνήθως από βραδυκινησία, αδυναμία των μυών και μη φυσιολογικό βάδισμα.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Προκαλεί τρόμο όταν τα χέρια είναι ακίνητα.

Υπερθυρεοειδισμός: Ο τρόμος εμφανίζεται όταν τα χέρια βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη στάση για αρκετή ώρα.

myself.gr
Τρέμουν τα χέρια μου. Να ανησυχήσω;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου