Saturday, 20 April, 2024

Η νέα απολαυστική σάτιρα των αδερφών Κοέν:«Χαίρε, Καίσαρ!»

Τρία χρόνια μετά την υποψήφια για Όσκαρ ταινίας τους «Inside Llewyn Davis» (2013)  ο Ίθαν και ο Τζόελ Κοέν, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία: «Χαίρε, Καίσαρ!» (Hail, Caesar! – 2016).

Οι σπουδαίοι Αμερικανοί σκηνοθέτες, παρουσιάζουν μία αξιόλογη κωμική σάτιρα, στηλιτεύοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

Στο καστ τους συναντάμε ένα εξαιρετικό σύνολο δημοφιλών ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζει δικαίως ο πρωταγωνιστής Τζος Μπρόλιν και ο απολαυστικός Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Σε κάθε ταινίες τους παίζω τον βλάκα. Ναι, ναι ξέρω πόσο αφελής φαίνομαι. Έχω γυρίσει τέσσερις ταινίες μαζί τους. Και πάντα παίζω τον χαζό. Κάθε φορά που μου στέλνουν ένα σενάριο, ο χαρακτήρας μου είναι πιο ηλίθιος από τον προηγούμενο. Μάλιστα φροντίζουν να το κάνουν χειρότερο, στέλνοντας και σχόλια, όπως στο «Καυτό Απόρρητο», λέγοντας “το γράψαμε έχοντας εσένα στο μυαλό μας”. Σοβαρά τώρα; Ποιο είναι το πρόβλημά σας επιτέλους μαζί μου; Πάντα διασκεδάζω με τον τρόπο που με δουλεύουν…» -Τζωρτζ Κλούνει

Στην ταινία «Χαίρε, Καίσαρ!», παρακολουθούμε τη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ (Τζος Μπρόλιν).

Ενός ιδιαίτερου και περίπλοκου χαρακτήρα, ο οποίος μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’50 στο Χόλιγουντ.

Ο Μάνιξ, εργαζόταν ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρς, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτά τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ήρωας μας, είναι η μυστηριώδης απαγωγή του διάσημου ηθοποιού, Baird Whitlock (Τζορτζ Κλούνεϊ), από τα γυρίσματά της νέα του ταινίας.

Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail, Caesar!».

Η ιδιομορφία της όλης κατάστασης, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Το φιλμ «Χαίρε, Καίσαρ!» (Hail, Caesar! – 2016), δεν αποτίνει απλά φόρο τιμής στη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, αλλά ταυτόχρονα μας αποκαλύπτει τον τρόπο που ο μηχανισμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας “έφτιαχνε” την εικόνα των σταρς, ενώ παράλληλα φρόντιζε να μην αποκαλύπτονται στο κοινό, τα «άπλυτα» των λαμπερών αστέρων της μεγάλης οθόνης.

«Όταν πήρα το σενάριο στα χέρια μου, οφείλω να πω πως με ξεγέλασαν. Έγραφε μόνο ότι θα “είχα μία χορευτική σκηνή”. Μία γραμμή. Και αυτό κατέληξε σ’ ένα 6λεπτο μουσικοχορευτικό νούμερο με κλακέτες. Δεν είχα ξαναχορέψει ποτέ κλακέτες. Η εμπειρία ήταν τρομαχτική. Όμως είναι από τους λίγους σκηνοθέτες για τους οποίους θα έπεφτα και στον γκρεμό. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους…» – Τσάνινγκ Τέιτουμ

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε στους αδερφούς Κοέν πριν από μια δεκαετία και ο Τζορτζ Κλούνεϊ είπε αμέσως το ναι, ενώ δούλευε σε άλλη ταινία των αδερφών, δίχως να υπάρχει καν ακόμα κάποιο προσχέδιο σεναρίου.

Άλλωστε ο ρόλος του «χαζού» στις ταινίες των Κοέν είναι κάτι που έχει με επιτυχία φέρει εις πέρας και σε προηγούμενες συνεργασίες τους – «O Brother, Where Art Thou?», «Intolerable Cruelty», «Burn After Reading».

Έτσι και στο «Χαίρε, Καίσαρ!», ο χαρακτήρας τους είναι απολαυστικός.

Εκτός από τον Τζορτζ Κλούνεϊ, στην ταινία πρωταγωνιστούν μία πληθώρα, γνωστών και αξιόλογων ηθοποιών, όπως οι: Άλντεν Έρενραϊχ, Τσάνινγκ Τέιτουμ (σε πρώτη συνεργασία και σε μοναδικά χορευτικά κέφια), Τίλντα Σουίντον, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Ρέιφ Φάινς (επίσης στην πρώτη του συνεργασία με τους αδερφούς Κοέν) και Τζόνα Χιλ.

Οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Ίθαν και ο Τζόελ Κοέν, αναφέρουν: «Αν περιμέναμε κι άλλο όλοι οι ηθοποιοί που θέλαμε για την ταινία θα ήταν πια πολύ μεγάλοι για τους ρόλους.»

Το παζλ των κωμικοτραγικών περιστατικών που λαμβάνουν χώρα, έρχεται να ενώσει με μαεστρία ο Τζος Μπρόλιν, ως ο Έντι Μάνιξ.

Πρόκειται για έναν κυνικό τυχοδιώκτη, χωρίς ηθικούς φραγμούς, του κατάλληλου, δηλαδή, ανθρώπου που εμφανιζόταν τη σωστή στιγμή και καθάριζε τις «βρομοδουλειές» των ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Πράγμα απαραίτητο ειδικά από τη στιγμή που ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή ξεκίνησε να δέχεται «επίθεση» από την άνοδο του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Ο ηθοποιός Τζος Μπρόλιν, λέει χαρακτηριστικά: «Ο Έντι είναι διαθέσιμος 30 ώρες την ημέρα. Ποτέ δε σταματά. Και παρά το απίστευτο στρες της δουλειάς του, εκείνος ζει κι αναπνέει από αυτό και για αυτό… Απολαμβάνει να είναι σε εκατομμύρια μέρη ταυτόχρονα και να είναι ο μπάτσος των σταρς. Είναι το απόλυτο πατρικό πρότυπο. Είναι ο «πατέρας» όλων των σταρς του στούντιο . Στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ ανασφαλής, αλλά στα επαγγελματικά του είναι άψογος και το μόνο που θέλει να είναι να βγάζει ασπροπρόσωπο το στούντιο που του εμπιστεύτηκε τη θέση. Ξέρει πότε να είναι αυστηρός και πότε ελαστικός και προστατευτικός».

Στην πλούσια φιλμογραφία τους, οι αδελφοί Κοέν έχουν αποδείξει ότι μπορούν με επιτυχία να μεταπηδούν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.

Με τη νέα τους δημιουργία, επιστρέφουν δυναμικά στην κωμωδία, έναν χώρο που με συνέπεια έχουν υπηρετήσει και στο παρελθόν.

Η Τίλντα Σουίντον, την οποία συναντάμε σε διπλό ρόλο, δηλώνει σχετικά: «Και ως θεατής και ως συνεργάτης των αδερφών Κοέν, διασκεδάζω πολύ με τον τρόπο με τον οποίο κοιτούν τα πράγματα».

Έτος: 2016 |Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 106 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen | Σενάριο: Ethan Coen, Joel Coen | Παίζουν: Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand, Channing Tatum, Jonah Hill, όπως αναφέρει το tvxs.gr.

www.difernews.gr

Η νέα απολαυστική σάτιρα των αδερφών Κοέν:«Χαίρε, Καίσαρ!»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου