Thursday, 18 April, 2024

Ελένη Φουρέιρα: Ο εμφύλιος στην Αλβανία, ο ρατσισμός και η… πατρίδα Ελλάδα

Καλεσμένη του Νίκου Χατζηνικολάου στο Ενώπιος Ενωπίω ήταν χθες η Ελένη Φουρέιρα.
Η δημοφιλής ποπ σταρ μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Αλβανία, τον εμφύλιο του 1997 και τον ερχομό της στην Ελλάδα.
«Υπάρχουν σημεία που τα θυμάμαι πολύ έντονα και άλλα που τα έχω ξεχάσει τελείως. Κοιμόμουν, ήταν 2-3 το βράδυ, άκουσα έναν ήχο, μια σειρήνα που δεν την είχα ξανακούσει. Μπήκε μέσα η μητέρα μου και είπε καθίστε στο πάτωμα και μην σηκωθείτε. Τον πρώτο μήνα ήμασταν συνέχεια κάτω στο πάτωμα. Κυκλοφορούσαμε συνέχεια έτσι, γιατί η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Ο μπαμπάς μου ήταν στην Ελλάδα και μάζευε λεφτά για να μας φέρει. Δύο μήνες ήμασταν στο πάτωμα με τη σειρήνα να χτυπά. Ο μπαμπάς μας έστειλε ταξί στην Αλβανία για να μας πάρει» είπε.
«Η Ελλάδα είναι όλη μου η ζωή»
Η Ελενη Φουρέιρα μίλησε για τον ερχομό της στην Ελλάδα, στη μαγική χώρα».
«Μια μέρα μου είπε η μαμά ότι θα πάμε σε μια μαγική χώρα. Είχαμε σχέση με την Ελλάδα λόγω του παππού μου που είχε ρίζες. Μας είπε πάρτε μόνο τα απαραίτητα και θα φύγουμε το πρωί. Όταν είσαι παιδί δεν έχεις επιλογή. Είχα πάρει μια σακούλα και έβαζα μέσα τσίχλες, στυλό, χαρτιά. Τότε είχα ακούσει ένα τραγούδι το οποίο το θυμάμαι ακόμα. Το έλεγα συνέχεια για να μην το ξεχάσω, ήταν η άμυνά μου για να μπορέσω να δεχτώ ότι θα φύγω. Το θυμάμαι ακόμα και προσπαθώ να βρω από ποιο παιδικό είναι» δήλωσε.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι όλη μου η ζωή, η πατρίδα μου. Έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα και γεννήθηκα στην Αλβανία. Είμαι περήφανη που είμαι από την Αλβανία, αλλά η ζωή μου όλη είναι εδώ. Όταν ήρθαμε εδώ αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι το ψωμί είχε άλλη γεύση. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».
Ο ρατσισμός
Ο ερχομός στην Ελλάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και η Ελένη Φουρέιρα δηλώνει πως βίωσε ρατσισμό ως παιδί:
«Όταν μας έστειλε η μαμά μου στο σχολείο ήμασταν 2 ξένα παιδιά από την Αλβανία εγώ και ο αδερφός μου. Ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ήμουν δαχτυλοδειχτούμενη. Δεν ήξερα τι θα πει ρατσισμός. Δεν το καταλάβαινα» είπε.
«Κανένα παιδί σαν παιδί δεν έχει γεννηθεί για να διακρίνει τους ανθρώπους, είτε για το χρώμα, είτε για την καταγωγή. Τότε δεν το καταλάβαινα και δεν ήξερα γιατί συνέβαινε. Τώρα το καταλαβαίνω» είπε.
Πότε όμως πήρε τη δύναμη να μιλήσει για τον ρατσισμό;
«Όταν ένιωσα δυνατή και κατάλαβα ότι ο κόσμος αγαπάει την Ελένη και τελικά δεν ασχολείται για όλα τα υπόλοιπα, τότε ένιωσα πολύ δυνατή και μίλησα για την καταγωγή, το bullying και τον ρατσισμό που έχω βιώσει. Το πραγματικό μου όνομα είναι Εντέλα Φουρεϊράι. Έχω φτάσει στο σημείο να φοβάμαι να πω από πού είμαι. Νιώθω Ελληνίδα, έχω γεννηθεί στην Αλβανία και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, όμως η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. Είναι η χώρα που με αγάπησε, είναι η χώρα που αγαπώ» είπε.
Ο φόβος για τον γάμο και η επιθυμία για παιδιά
Η σχέση της με τον Αλμπέρτο Μποτία κρατάει χρόνια, όμως η γνωστή τραγουδίστρια φοβάται τον γάμο.
«Δεν είναι σκοπός της ζωής μου να παντρευτώ, ίσα ίσα το βρίσκω τρομακτικό. Νομίζω ότι το να παντρεύεσαι είναι εγκλωβιστικό. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Την παντρειά μπορεί και να την αποφύγουμε, δεν ξέρω όμως. Ιδανικά θα ήθελα να έχω ήδη δύο παιδιά. Το θέλω πάρα πολύ, απλά δεν είναι για όλες τις γυναίκες εύκολο», δήλωσε.

Ένας ακόμα καλεσμένος ήταν ο ιδρυτής της Panik Records Γιώργος Αρσενάκος, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελένη, ενώ την εμφάνισή του έκανε και ο Στέλιος Ρόκκος, ο οποίος μίλησε για την προσωπικότητα της Ελένης και για τα γνωρίσματα που την κάνουν να ξεχωρίζει, που είναι η καλοσύνη και η ευγένεια.
Στο τέλος της εκπομπής, ο Νίκος Χατζηνικολάου, με αρκετή δόση χιούμορ έκανε και μια νύξη για τη σχέση της τραγουδίστριας με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Αλμπέρτο Μποτία και αν θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, αφού όπως της είπε δεν θα πρέπει να τον εκθέσει, με την Ελένη να απαντά πως «θα δείξει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου