Saturday, 20 April, 2024

Κιμ Καρντάσιαν: Πώς το απόλυτο τίποτα έγινε μιντιακό φαινόμενο και κερδίζει αμύθητα ποσά

Πολύ μπούστο, sex tape, ριάλιτι και μια μάνα που μετάνιωσε που δεν έκανε περισσότερα παιδιά για να κονομούσε κι άλλα

Αυτή είναι η οικογένεια Καρντάσιαν

Η Κιμ αδυνατίζει, παχαίνει, ζει, βγαίνει ραντεβού, ερωτεύεται, παντρεύεται, χωρίζει, μένει έγκυος, γεννάει, ξαναμένει έγκυος, ξαναγεννάει, σκύβει και φαίνεται το μπούστο της… Μία ανάσα και συνεχίζουμε… η Κιμ έπεσε θύμα ληστείας, περνάει δύσκολα…

kardashians-kim4

Ξέρουμε για την οικογένεια Καρντάσιανς όσα δεν ξέρουμε για κανένα σταρ χολιγουντιανό και μη. Η είδηση ότι η Κιμ έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας, όπου ένοπλοι άνδρες, ντυμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο δωμάτιό της και την απειλούσαν με τα όπλα τους και της πήραν πανάκριβα κοσμήματα με την ίδια να εκλιπαρεί για την ζωή της, μονοπώλησε την εβδομάδα που μας πέρασε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

kardashians-kim6

Το τι κάνει η οικογένεια Καρντάσιαν είναι πια μέρος της παγκόσμιας ειδησεογραφίας…

Κιμ και Κόρτνεϊ Καρντάσιαν

Οι Καρντάσιανς δεν χορεύουν, δεν τραγουδούν, δεν είναι ηθοποιοί. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν τίποτα, δεν έχουν κανένα ταλέντο, είναι απλά ο εαυτός τους. Πλούσιοι, λαμπεροί και εθισμένοι να ζουν μπροστά στις κάμερες και μόνο για αυτές, έχουν γίνει σύμβολο του αέρα κοπανιστού.

Ένα μιντιακό φαινόμενο, ένα γυαλιστερό τίποτα κι ένα πανίσχυρο εμπορικό brand. Τηλεοπτικά σόου, ρούχα με την υπογραφή τους, αρώματα, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, εφαρμογές κινητών, η «Οικογένεια Καρντάσιαν» ό,τι και να κάνει της αποφέρει κέρδος. Συνολικά 131 εκατ. δολάρια κέρδισε τα τελευταία τρία χρόνια η Κιμ Καρντάσιαν, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Μόνο το 2015 η αμερικανίδα σταρ κέρδισε 51 εκατομμύρια, ποσό που την τοποθετεί στην 42η θέση των πιο καλοπληρωμένων celebrity. Το 40% των εσόδων αυτών προέρχονται από το βιντεοπαιχνίδι «Κιμ Καρντάσιαν: Χόλιγουντ», σύμφωνα με το Forbes.

Η φαμίλια

Η οικογένεια Καρντάσιαν είναι μία μητριαρχική οικογένεια. Τα ηνία κρατάει η Κρις Τζένερ. Η επιτυχημένη τηλεπερσόνα έχει αποκτήσει τρεις κόρες: την Κόρτνεϊ, την Κιμ και την Κλόε και έναν γιο τον Ρόμπερτ τζούνιορ από τον πρώτο της γάμο με τον αμερικανό δικηγόρο Ρόμπερτ Καρντάσιαν, ο οποίος έγινε γνωστός υπερασπιζόμενος τον Τζέι Ο’Σίμπσον στην δίκη για την δολοφονία της γυναίκας του,  και έχει άλλες δύο κόρες: την Κένταλ και την Κάιλι από τον Μπρους Τζένερ, τον Ολυμπιονίκη του δεκάθλου με τον οποίο χώρισαν πριν από λίγο καιρό διότι ο τελευταίος αποφάσισε να γίνει γυναίκα!

kim

Η σταρ της οικογένειας και ταμειακή μηχανή είναι η Kιμ. Γεννήθηκε το 1980 στο Λος Άντζελες και απόλαυσε μια ζωή γεμάτη ανέσεις. Όμως αυτό δεν της ήταν αρκετό. Διψούσε για δόξα.  Κάπως έτσι βρέθηκε δίπλα στην Πάρις Χίλτον. Η 25χρονη τότε Κιμ έκανε αρκετή υπομονή και έπαιζε καλά τον ρόλο της ως παρατρεχάμενη της Πάρις την εποχή που η τελευταία πουλούσε πολύ για να κερδίσει λίγα δευτερόλεπτα στο φακό. Έχει γίνει ζάμπλουτη μόνο και μόνο από την εικόνα της. Το κυριότερο; Έχει αποκτήσει ένα τεράστιο διεθνές κοινό που είναι διατεθειμένο να αγοράσει οτιδήποτε του πλασάρει. Σήμα κατατεθέν της είναι τα διάσημα οπίσθια, τα οποία είναι υπερμεγέθη, αλλά η ίδια λέει πως δεν τα έχει αυξήσει με πλαστική. Οι «κακεντρεχείς» πάλι λένε ότι έχει κάνει ειδική θεραπεία με λίπος που δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Το ροζ DVD και το ριάλιτι «Keeping up with the Kardashians»

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο περίφημο sex tape στο οποίο η Κιμ εμφανιζόταν να κάνει έρωτα με τον πρώην σύντροφό της, τον ράπερ Ρέι Τζέι και το οποίο πουλήθηκε στην εταιρεία διανομής πορνοταινιών Vivid Entertainment.

Η δαιμόνια μαμά και μάνατζερ, Κρις Τζένερ, μόλις ανακάλυψε την ύπαρξη του ροζ βίντεο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κατορθώματα της κόρης της για να προωθήσει το ριάλιτι «Keeping up with the Kardashians» που ετοιμαζόταν να προβληθεί εκείνη την περίοδο.

kardashians-kim9

Προσέλαβε έναν επικοινωνιολόγο για να βοηθήσει μαμά και κόρη να διαχειριστούν το… σκάνδαλο και διαπραγματεύτηκε τόσο σκληρά με την εταιρία παραγωγής ταινιών ερωτικού περιεχομένου, Vivid Entertainment, η οποία κυκλοφόρησε το 39λεπτο βίντεο, καταφέρνοντας να «κερδίσει» για τις επιδόσεις της Κιμ 5 εκατομμύρια δολάρια. Η Τζένερ είπε πως όχι μόνο δεν αναστατώθηκε όταν έμαθε για την ύπαρξη του ροζ Βίντεο αλλά το θεώρησε ιδανική επιχειρηματική συγκυρία, αφού εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να κλείσει συμφωνία για ένα οικογενειακό ριάλιτι: «Σκέφτηκα, αχ τι καλά, τώρα ταιριάζει μια χαρά ένα ριάλιτι σόου. Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμώ να λύνω και όχι να δημιουργώ προβλήματα. Η δουλειά μου ως μητέρα και μάνατζερ της Κιμ είναι να διευθετώ τα προβλήματά της, όποια κι αν είναι αυτά. Σε τι θα με ωφελούσε να την επιπλήξω;».

Το 2007, το ριάλιτι «Keeping up with the Kardashians» κάνει το ντεμπούτο του στο αμερικανικό δίκτυο E! Entertainment. Η οικογένεια φέρεται να αμείβεται έως 25 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν. Για πρώτη φορά στα χρονικά κάποιοι κερδίζουν λεφτά υποδυόμενοι τους εαυτούς τους. Από το 2009 η Κόρτνεϊ και η Κιμ πρωταγωνιστούν και σε ένα δικό τους ξεχωριστό ριάλιτι, με τίτλο «Kourtney & Khloe Take New York». Σύμφωνα με το περιοδικό «The Hollywood Reporter», η μητέρα των κοριτσιών παρακρατεί το 10% από τις εισπράξεις τους, αφού είναι και μάνατζέρ τους.

Money, money, money

Μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, πάμπολες φωτογραφίσεις, προκλητικές εμφανίσεις και φήμες για την ύπαρξη και άλλων ερωτικών βίντεο, η Κιμ παντρεύεται τον ράπερ Κάνιε Γουέστ το 2014 με τον οποίο έχουν δύο παιδιά ένα κορίτσι, τη Νορθ κι ένα αγόρι.

Έκτοτε, απαιτεί να την αποκαλούν «Κιμ Καρντάσιαν-Γουέστ» και επιπλήττει όποιον ξεχνά πως πλέον είναι «κυρία Γουέστ». Το ριάλιτι σόου  εξακολουθεί να προβάλλεται, το ηλεκτρονικό της παιχνίδι «Kim Kardashian Hollywood» που διατίθεται από την Apple και την Google Play σκίζει, και η σειρά ρούχων που λανσάρει με τις υπόλοιπες αδερφές Καρντάσιαν ξεπουλάει.

kardashians-kim15

Με λίγα λόγια η Κιμ κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια απλά και μόνο επειδή είναι η… Κιμ Καρντάσιαν. Να σημειωθεί ότι τα κορίτσια έχουν προωθήσει ένα σωρό προϊόντα, από αρώματα και καλλυντικά μέχρι γλειφιτζούρια, ταμπόν και χαρτί υγείας! Η Κιμ Καρντάσιαν μαζί με τις αδελφές της είναι συνιδιοκτήτρια του Dash, μιας μπουτίκ που έχει παραρτήματα στις μεγαλύτερες αμερικάνικες πόλεις, έχει τη δική της σειρά ρούχων, γυναικείων και παιδικών, αξεσουάρ, κοσμημάτων, εσωρούχων, καλλυντικών, μέχρι εξοπλισμό για γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής. Στο λογαριασμό προσθέστε και όσα εισπράττει από συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις και εξώφυλλα. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι οι Καρντάσιαν πληρώνονται ακόμη και για ένα μήνυμα στο Twitter. Η ντίβα με τα 84 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram φέρεται να παίρνει 10.000 δολάρια για ένα διαφημιστικό tweet και οι αδελφές της αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες δολάρια, για χορηγούμενες φωτογραφίες που αναρτούν στο Instagram ενώ φήμες λένε ότι χρεώνει έως και 250.000 δολάρια για να εμφανιστεί σε ένα event. Όποια εταιρεία θελήσει να την προσλάβει για κεντρικό πρόσωπο καμπάνιας θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσει κανείς την κινητή και ακίνητη περιουσία του άντρα της Kάνιε Γουέστ.

«Ποιος φανταζόταν ότι θα ήταν τόσο επικερδές το ριάλιτι; Αν το ήξερα, θα έκανα κι άλλα παιδιά!» έχει πει η μαμά Κρις Τζένερ.

Οι αδερφές της Kιμ, η Κόρτνεϊ και η μικρότερη Κλόε κερδίζουν πολύ λιγότερα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κερδίζουν γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή για τη συμμετοχή τους στο «Keeping up with the Κardashians», ή σε άλλες παραλλαγές του ριάλιτι όπου πρωταγωνιστούν οι ίδιες, έσοδα από την οικογενειακή αλυσίδα καταστημάτων Dash stores, καθώς και κέρδη από προϊόντα που δέχονται να προωθήσουν.

Κλόε Καρντάσιαν

Όσο για το νέο αίμα της φαμίλιας… Η 20χρονη Κένταλ, με τους 76 εκατομμύρια followers και 10 εκατομμύρια στο Snapchat, κάνει καριέρα στο μόντελινγκ, και έχει πρόσφατα αποκλειστικά συμβόλαια με μεγάλους, επώνυμους οίκους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που την θεωρούν τη νέα βασίλισσα της μόδας.

Κένταλ Τζένερ

Η μικρή και ατίθαση 19χρονη Kάιλι, το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, έγινε πρέσβειρα ομορφιάς μεγάλης εταιρείας καλλυντικών. Μπορεί να μην έχει την πείρα της Kένταλ από τις πασαρέλες, η διαφημιστική της αξία όμως είναι μεγαλύτερη, πράγμα που αποδείχτηκε, όταν μεγάλη εταιρεία media περιεχομένου, λάνσαρε εφαρμογές κινητών, για καθεμία από τις αδερφές Καρντάσιαν – πλην της Κόρτνεϊ.

Κλόε Καρντάσιαν

Η εφαρμογή της Kάιλι είχε 1,75 εκατ. downloads και κέρδη που έφτασαν τα 400.000 δολάρια σε μια βδομάδα, περίπου το τετραπλάσιο από τις αδελφές της, Κλόε και Κιμ και το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους «30 εφήβους με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη». Όσο για την μαμά Kρις Τζένερ, εισπράττει, κανονικά, την προμήθειά της, για τις εμπορικές συμφωνίες που κλείνει, για όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι παραγωγός του οικογενειακού ριάλιτι και έχει δικά της προσωπικά έσοδα από το talk show της, από βιβλία μαγειρικής και από ρούχα και αξεσουάρ, με την υπογραφή της που πουλάει μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Και γιατί μας ενδιαφέρουν;

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ανεπάγγελτη Κιμ Καρντάσιαν έχει εξελιχθεί στο εμπορικότερο όνομα της δεκαετίας. Η 35χρονη πλέον Κιμ αναπνέει και κερδίζει εξωφρενικά ποσά κάνοντας πολλούς να μιλούν για το «φαινόμενο Καρντάσιαν». «Όταν ακούω ανθρώπους να αναρωτιούνται πως βγάζω λεφτά με το τίποτα, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Αν μπορούν ας το κάνουν και εκείνοι. Ας βγάλουν την ζωή τους στην φόρα. Αφήστε που δουλεύω πολύ σκληρά. Κάθε ημέρα έχω επτά ραντεβού πριν από τις 10 το πρωί» σε μια συνέντευξη στην Guardian.

Το «φαινόμενο Kαρντάσιαν», το πώς δηλαδή γίνεται κανείς πιο σταρ και από τους σταρ χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα είναι άξιο διερεύνησης. Είναι ένα φαινόμενο marketing που ξυπνά την αντιπάθεια και το μίσος αλλά αποτυπώνει τι μπορεί να συμβεί στην εποχή της κυριαρχίας των social media και όπως φαίνεται αποδεικνύεται ανθεκτικό στον χρόνο.

Οι δε αδελφές είναι πληθωρικές και σχετικά όμορφες για να αρέσουν στους άντρες, χωρίς όμως να είναι τέλειες.

Οι γυναίκες τηλεθεάτριες τρελαίνονται να ασχολούνται μαζί τους και να τις ακούνε να μιλάνε για ρούχα, για παπούτσια, για πλαστικές, για δίαιτες για νέους έρωτες. Κουβέντες σεξουαλικού περιεχομένου, εξομολογήσεις, καυγάδες, κλάματα, τεστ εγκυμοσύνης αραδιάζονται μπροστά στα μάτια εκατομμύρια τηλεθεατών που ψοφάνε να μάθουν τα νέα κατορθώματα της, μάλλον, κανονικής οικογένειας. Είναι celebrities, πλούσιες, διάσημες, όχι ιδιαίτερα έξυπνες ή μορφωμένες, ζουν μια υπέροχη, ξεκούραστη ζωή και χλιδάτη ζωή, οι ντουλάπες τους έχουν τιγκάρει από τα πολλά ρούχα και παπούτσια και ως διά μαγείας δεν χρειάστηκε να κάνουν σχεδόν τίποτα γι’ αυτό…

newsbeastn

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου