Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πέθανε η Ρόνιτ Ελκαμπέτζ

Η πρέσβειρα του ισραηλινού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών

Η ισραηλινή ηθοποιός Ρόνιτ Ελκαμπέτζ, πρέσβειρα του ισραηλινού κινηματογράφου στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία, πέθανε σήμερα σε ηλικία 51 ετών από επιπλοκές του καρκίνου, ανακοίνωσε ο ατζέντης της.

Παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, η ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις περνούσε τον χρόνο της μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας όπου είχε παίξει κυρίως στην ταινία του Αντρέ Τεσινέ “Το Κορίτσι στο Τραίνο” (2009) δίπλα στην Kατρίν Nτενέβ και στην ταινία “Στάχτες και αίμα” της Φανί Αρντάν.

Η τελευταία της ταινία “Gett” (Το Διαζύγιο: Η δίκη της Βίβιαν Αμσαλέμ) του 2014, την οποία σκηνοθέτησε μαζί με τον αδελφό της, Σλόμι Ελκαμπέτζ, ήταν υποψήφια στην κατηγορία της ξένης ταινίας για τις Χρυσές Σφαίρες 2015.

Ήταν το τελευταίο μέρος μιας οικογενειακής τριλογίας που άρχισε το 2004 με την ταινία “Take a Wife” και συνεχίστηκε με την ταινία “Seven Days” (2007) που αναφέρεται στην παραδοσιακή περίοδο του πένθους.

Η Ελκαμπέτζ διακρίθηκε στο εξωτερικό ως ηθοποιός με την ερμηνεία της στην ταινία “Καθυστερημένο Προξενιό” (2001) και με την επιτυχία της “Επίσκεψης της μπάντας” (2007), βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” στο Φεστιβάλ των Καννών. Επαιξε σε πολλές ισραηλινές και ξένες ταινίες ερμηνεύοντας εναλλάξ ρόλους ισχυρών ή περιθωριακών γυναικών ή και τους δύο ταυτόχρονα.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες την χαρακτήρισε “υπέροχη ηθοποιό”, “σπουδαία γυναίκα του πολιτισμού”, “εξαιρετική πρέσβειρα πολιτισμού του Ισραήλ”, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο. “Συνδύαζε το ταλέντο, τη γραφή και το παιχνίδι με μια ιδιαίτερη υπογραφή που ήταν δική της”.

Ο θάνατος της Ελκαμπέτζ, της ηθοποιού με τη χλωμή επιδερμίδα και τα μακριά μαύρα μαλλιά, προκάλεσε συγκίνηση και λύπη και στη Γαλλία, με την οποία έκανε τη συμπαραγωγή των τελευταίων ταινιών της.

“Και ο γαλλικός κινηματογράφος χάνει μια από τις πολλά υποσχόμενες σκηνοθέτιδες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) Φρεντερίκ Μπρεντέν, ο οποίος εξήρε την “αφοσιωμένη καλλιτέχνη, αξιοθαύμαστη για το χάρισμα και την ομορφιά της, η οποία κοιτούσε την ισραηλινή κοινωνία στα μάτια ρωτώντας την για τις παραδόσεις και στην τελευταία ταινία της για τον αρχαϊσμό της”.

Ο Σαρλ Τεσόν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, της οποίας η Ελκαμπέτζ προήδρευσε πέρυσι, την χαρακτήρισε “αδιαμφισβήτητη μορφή” του ισραηλινού κινηματογράφου. “Αν ο ισραηλινός κινηματογράφος είναι τόσο πλούσιος, όπως βλέπει κανείς κάθε χρόνο στις Κάννες, τούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν”. Ως προεδρεύουσα της Εβδομάδας Κριτικής που ήταν η Ρόνιτ, “με είχε εντυπωσιάσει πολύ για την δέσμευσή της, την απαίτησή της από τους άλλους και τον εαυτό της και αυτόν τον τρόπο της να συμμετέχει”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ελκαμπέτζ, η οποία ποτέ δεν είχε παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, έλαβε πολλά βραβεία στο Ισραήλ και στο εξωτερικό ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη μιας φτωχής οικογένειας με τέσσερα παιδιά. Γεννήθηκε το 1964 στο νότιο Ισραήλ από μαροκινοεβραίους γονείς.

news.gr

Πέθανε η Ρόνιτ Ελκαμπέτζ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου