Friday, 29 March, 2024

Τα πλουσιόπαιδα που έδιναν χρυσά ρολόγια σε κατοικίδια και αναγκάζονται τώρα να συμμαζευτούν

Όσο οι ανισότητες συνεχίζουν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα και να οξύνονται ολοένα και περισσότερο, υπάρχει μια κατηγορία πλουσιόπαιδων που θέλουν να αποφύγουν τη στοχοποίηση.

Η δεύτερη γενιά μιας ζάπλουτης κινεζικής κάστας προσπαθεί να αποφύγει τη μήνη του κινέζου προέδρου, Ξι Τσινπίνγκ.
Η Κίνα είναι γνωστή παγκοσμίως εξάλλου για αδιανόητες επιδείξεις πλούτου, με πιτσιρίκια να ποζάρουν δίπλα σε Bentley και Lamborghini και να έχουν «τούβλα» τα γουάν στα χέρια. Ακόμα και χρυσά ρολόγια Apple εμφανίζονται στα κοινωνικά μέσα να φορούν στα κατοικίδιά τους.
Μόνο που πλέον τέτοιες εικόνες είναι περισσότερο εξαίρεση παρά κανόνας. Οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι, καταλαβαίνουν ωστόσο ολοένα και πιο πολύ πως πρέπει να μην ξεχωρίζουν τόσο.
Η κυβέρνηση του Τσινπίνγκ είχε ξεκινήσει ακόμα και «πόλεμο» παλιότερα με τους δισεκατομμυριούχους της χώρας. «Μάθαμε πώς να συμπεριφερόμαστε όταν είδαμε τις οικογένειες των φίλων μας να γκρεμίζονται και να φυλακίζονται», λέει στο Bloomberg ο 32χρονος επιχειρηματίας Tu Haoran.
«Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις δίπλα μου από το 2016. Όλοι κρατούν χαμηλό προφίλ πια. Δεν πρέπει να δείξεις στον κόσμο ότι βγάζεις κάποια λεφτά. Ποιο το νόημα στο να διατηρείς υψηλό προφίλ»;


Ο Τζινπίνγκ είχε δεσμευτεί για δικαιότερη κατανομή του πλούτου στη χώρα των 1,4 δισ. κατοίκων και έκανε αρκετά για να περιορίσει τις δημόσιες επιδείξεις του. «Μη ισορροπημένη» χαρακτήρισε ξανά τον Οκτώβριο την ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κίνα.
Τους κλυδωνισμούς των πολιτικών του υφίστανται και τα πλουσιόπαιδα της Κίνας, που γεννήθηκαν μέσα στη χλιδή και πρέπει τώρα να παραμείνουν διακριτικά στην αφάνεια… σε άλλες χώρες πάντως όλα συνεχίζονται κανονικά, παρά την κρίση… 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου