Friday, 29 March, 2024

Φεστιβάλ Καννών: Εννιά καλλιτέχνες για έναν Χρυσό Φοίνικα

Ανάμεσα στα μέλη της εφετινής κριτικής επιτροπής οι Μάντς Μίκελσεν, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Βανέσα Παραντί

Πολύ ενδιαφέρουσα δείχνει να είναι η κριτική επιτροπή της 69ης διοργάνωσης του φεστιβάλ των Κανών. Η επιτροπής στην οποία όπως είχε ήδη ανακοινωθεί θα προεδρεύει ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ (του οποίου η τελευταία ταινία. «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» άνοιξε την περσινή διοργάνωση) θα είναι ενεαμελής και τα οκτώ μέλη της ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 25 Απριλίου.

Τα οκτώ μέλη είναι ο γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσάν που έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, ο νεαρός Ούγγρος σκηνοθέτηςΛάζλο Νέμες του οποίου η ταινία «Ο γιος του Σαούλ» κέρδισε το περσινό μεγάλο βραβείο της επιτροπής στις Κάννες και αργότερα το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ο Δανός ηθοποιός Μαντς Μίκελσεν που πριν από μερικά χρόνια είχε βραβευτεί στις Κάνες για την ερμηνεία του στο «Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ, η Αμερικανίδα ηθοποιόςΚίρστεν Ντανστ που το 2011 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για την «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, η Ιταλίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια Βαλέρια Γκολίνο, η Γαλλίδα τραγουδίστρια και κατά καιρούς ηθοποιόςΒανέσα Παραντί, ο Ιρανός παραγωγός Καταγιούν Σαχαμπί και ο βετεράνος πια Καναδός ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ που πρωταγωνίστησε στην ταινία «MASH» τουΡόμπερτ Αλτμαν η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1970.

Η κριτική επιτροπή καλείται να κρίνει 21 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες τις τελευταίες δημιουργίες των Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ασγκάρ Φαραντί, Κεν Λόουτς, Σον Πεν καιΤζιμ Τζάρμους. Το φεστιβάλ εφέτος θα ανοίξει την Τετάρτη 11 Μαίου με την τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν «Café Society» (εκτός συναγωνισμού) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 του ιδίου μηνός.

tovima.gr
Φεστιβάλ Καννών: Εννιά καλλιτέχνες για έναν Χρυσό Φοίνικα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου