Friday, 29 March, 2024

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων: Καινούργια ή μεταχειρισμένα;

Στις μέρες μας η οικονομία είναι το παν. Προκειμένου να κάνουμε τη «δουλειά» μας, κοιτάμε να βρίσκουμε ευκαιρίες

που παρουσιάζονται μπροστά μας, με σκοπό να μας περισσέψουν μερικά ευρώ στη τσέπη. Λογικό θα λέγαμε, ιδίως όταν έχουν στενέψει τα όρια. Τι γίνεται όμως όταν το αυτοκίνητό μας έχει πάθει βλάβη;

Λίγο πολύ, οι περισσότεροι από εμάς όταν πάθει κάποια βλάβη το αυτοκίνητό μας, οι επιλογές είναι δύο… είτε θα το πάμε στο συνεργείο για να το επισκευάσει ο μηχανικός μας, που γνωρίζει καλά το αμάξι μας, ή αν «πιάνουν» τα χέρια μας και ιδίως όταν δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό, θα το αναλάβουμε εμείς, ούτως ώστε να γλιτώσουμε και τα εξτρά χρήματα που θα δίναμε στο συνεργείο. Όμως είναι πολλές εκείνες οι φορές, όπου το δίλλημα που δημιουργείται είναι, το τι ανταλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε. Καινούρια ή μεταχειρισμένα, εμείς θα σας δείξουμε πως να επιλέγετε σωστά και τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή σας. Πάμε να τα δούμε!

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να «τρομάζει» το καταναλωτή, μιας και τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο τα παρουσιάζουν.Για τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα παραθέσουμε έναν απλό κανόνα, όπου όποιος τον ακολουθεί πιστά, αποζημιώνεται σε βάθος χρόνου, ιδίως όταν πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων. Για να αξίζει η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού, μιλώντας οικονομικά πάντα, είναι επιτακτικό να γίνεται μονάχα σε περιπτώσεις προϊόντων που έχουν τεράστιο κόστος, όπως για παράδειγμα ένα σετ συμπλέκτη. Ο καταναλωτής μπορεί να δει διαφορά στη τιμή, που μπορεί να αγγίζει μείον 70% έναντι του καινούριου. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι πρέπον η αγορά αναλώσιμων, μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, όπως δίσκος-πλατό, τακάκια, φίλτρα και μπουζί, αφού εκτός του ότι δεν κοστίζουν ακριβά για αγορά καινούριων, τίθεται και θέμα ασφάλειας κατά την οδήγηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία. Όπως και να ‘χει όμως, το πλεονέκτημα των μεταχειρισμένων είναι η χαμηλή τιμή που διατίθενται στην αγορά. Σειρά έχουν τα καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα οποία η πλειοψηφία στο ευρύ κοινό τα αποφεύγει λόγω υψηλού κόστους. Κατά πόσο πιο ακριβά είναι, θα το δούμε παρακάτω.

Στο κόσμο των καινούριων ανταλλακτικών, θα δούμε δύο «ομάδες». Αυτά τα οποία προέρχονται από την κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων και εκείνα όπου δίνονται στις εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανιών, από κορυφαίους εξωτερικούς κατασκευαστές, μιας και έχουν συμβόλαια με την εκάστοτε εταιρεία. Για να το πούμε πιο απλά… γνήσια ή aftermarketανταλλακτικά. Και στις δύο περιπτώσεις, ότι και να επιλέξετε θα είναι ποιοτικό, όπως όταν πρωτοπήρατε το αυτοκίνητό σας από την αντιπροσωπεία. Η διαφορά όμως είναι στη τσέπη, μιας και το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανεβάζει κατά πολύ τη τιμή. Ουσιαστικά ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει το brand!

Όμως στην απέναντι πλευρά, δηλαδή στα aftermarketανταλλακτικά αυτοκινήτων, θα μπορέσει να βρει το ίδιο ακριβώς προϊόν, από την εταιρεία που συνεργάζεται με την εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς όμως να πληρώσει το λογότυπο αυτής και να αγοράσει ένα προϊόν που είναι ακριβώς το ίδιο και σε χαμηλότερη τιμή!

Γι’ αυτό, πριν προβείτε στην οποιαδήποτε αγορά, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι αγοράζετε και να δράσετε αναλόγως, μιας και η ασφάλεια είναι το παν!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου